На Буковині для сушки фруктів є спеціальна приспособа, називається вона лозниця. Ця штука доволі старовинна, і ще років 30-40 тому була майже в кожній господарці, особливо в селах хотинського ройону, де живуть басараби. Це такі ж українці як гуцули, подоляки чи галичани, з своїми неповторними особливостями. Наприклад - жінки в басараба не працювали в полі( чи в саду) їхня класична піч трохи відрізняється конструкцією, трохи інша вишивка і крій національного одягу і прочя, але про лозниця. На ній роблять чорнослив, сушать яблука, грушки, вишні, гриби і т п. Я бачив ці штуки, але не розбирався в конструкції. Зовні це просто вулична піч без бляту і всіх інших приба басів, з своїм дашком, де основою для фруктів є гілочки з лози. На лозницях фрукти не тільки сохнуть, але й підкопчуються. Робоча площа від 3 до 6 метрів квадратних.
Палять вони її як правило тими гілочками, які виходять після чистки саду. Я думаю, що якщо там зверху кинути дрібну металеву сітку, то і зерно можна сушити. Для любителів всяких автентичних штучьок)))