Не знаю, почему Саня назвал тему Sweet porter. Его рецепт, как и предлагаемый нынче мной, в стиле Robust porter.
Получилось довольно-таки удачно, хотя опять же (как и большинство моих элей) сбродило суше запланированного, отсюда и крепость выше. Ок. 7%. Сухое охмеление чувствуется неплохо, но только ароматике. Может, рановато внёс - на четвёртый день брожения.
Date: 02 Oct 2021
Brewer: R&I
Equipment: Gasblender
Efficiency: 83,00 %
Est Mash Efficiency: 86,0 %
Taste Rating: 30,0
Ingredients Amt Name Type # %/IBU Volume
198,45 L Skvazhina Water 1 - -
31,00 kg Pilsner premium malt (2,3 EBC) Grain 2 86,1 % 20,21 L
2,00 kg Caraamber Veyermann (70,0 EBC) Grain 3 5,6 % 1,30 L
2,00 kg Chocolat Chateau (906,3 EBC) Grain 4 5,6 % 1,30 L
1,00 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 5 2,8 % 0,65 L
240,00 g Magnum [10,80 %] - Boil 60,0 min Hop 6 41,6 IBUs -
1,81 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 7 - -
150,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs -
8,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 9 - -
150,00 g Mosaic (HBC 369) [12,10 %] - 10,0 Days Before Bottling for 0,0 Days Hop 10 0,0 IBUs -
Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1,063 SG
Est Final Gravity: 1,017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 6,1 %
Bitterness: 41,6 IBUs
Est Color: 63,4 EBC Measured Original Gravity: 1,065 SG
Measured Final Gravity: 1,013 SG
Actual Alcohol by Vol: 6,9 %
Calories: 616,2 kcal/l
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body, No Mash Out
Sparge Water: 96,08 L
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash PH: 5,58
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 36,00 kg
Grain Temperature: 12,0 C
Tun Temperature: 10,0 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition: None
Sparge Acid Addition: None
Mash Steps Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 101,89 L of water at 77,9 C 68,9 C 45 min
Sparge: Fly sparge with 96,08 L water at 75,6 C
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage
Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 743,26 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Single Stage
Fermenter:
Volumes of CO2: 2,4
Carbonation Est: Bottle with 743,26 g Table Sugar
Carbonation (from Meas Vol): Bottle with 691,81 g Table Sugar
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C