По п
як точно виміряти вагу повної 90 літрової бутлі
Я навмисно двічі написав, що не вимірюю вагу, а вираховую.
90-літрова банка в мене напівпрозора, ззовні я накреслив шкалу кожні 5 літрів, и можу бачити скільки маю літрів.
Щоб визначити вагу, достатньо об'єм помножити на питому вагу рідини.
Питому вагу можна виміряти ареометром, але ареометра з такою шкалою я не маю.
Тому спочатку визначав її ваговим методом. На точних вагах вимірював вагу 0,9 літра браги, додавав до цієї ваги два нулі та отримував вагу 90 літрів. Робив виміри декілька разів и брав середньє значення. Це достатньо трудомісткий процес, але чого не зробиш задля експерименту?
Зараз у цьому питанні я став на нові рейки - пристосував цифровий манометр. Вімірюю тиск на певній, завжди однаковій глибіні в мм.в.ст., та ділю цей тиск на глибину в міліметрах. Отримую питому вагу браги, перемножую на 90 літрів,отримую вагу в кілограмах.
Особлива точність вимірів не потрібна, бо для нас має інтерес не точне значення ваги, а зміна ваги з моменту додавання порції свіжого сусла до моменту відокремлення порції браги, що бродить.
Додам ще...
В маточній ємності безпрерервно працює акваріумна помпа та ведеться контроль температури. Нові порціі сусла я додаю з тою самою температурою, що в цей момент має брага.
Сусло підкислюю додаванням 1 грамма лімонки на кожний кг сахару.
Підживлення поки що не роблю, і це погано. Безперервне зброжування передбачає безперервне народження додаткової маси дрожжів, а для цього необхідні "будівельні материали". А в сахарі їх нема. Тому, як тільки я помічу згасання бродильної активності в маточній банці, коли втрата ваги на кілограм буде відбуватись довше, я додам щось фосфорно-азотне (доки не вирішив що, мабуть це буде діамонійфосфат) у розрахунковій кількості. И буду спостерігаті як це вплине на бродильну активність, на щвидкість зменшення ваги. Але на цей момент я спостерігаю не згасання, а рост бродильної активності, і для чистоти експерименту доки підживлення не додаю.
Ще день-два, і в маточній банці в мене буде вже на ті дріжжі, що я поклав пегшого разу, а нова генерація, що народилась в цій банці і вправно працює з сахарозою.