мідь шо в царзі , при перегоні браги покривається від чорного нальоту до срібних соплів . А та що в кубі в рідині , блищить як котові яйця , отож і гадай де вона краще працює . Якщо куб мідний , то в парі він буде мабуть чорним ( а може і не буде ) , а в рідині блищатиме . Це стосовно браги , а від сирцю мідь буде всюди трішки потемнішою .У мене тен мідний , та кільця є . По ним все видно ...
Це не зовсім так. Блищить тільки після виноградного та яблучного. І тільки там, де барда. Все що вище... Скажімо так - буває різне.
З приводу механічної очистки міді - ще те задоволення. Спробуйте залісти в конус висотою 800мм з конусом від 4" на 2". Тому найкращий спосіб - лимонна кислота і мочалка (стороною скотч-брайта). Бардою інтуітивно не сподобалося, та і часто немає часу, або сил одразу кидатися все драїти.
Я поясню чому на великих кубах за кордоном залазить людина, або зараз є механізовані системи, вона банально тре всі стіни від наліту. У мене він завжди від любих браг рижий. І ясно, що одразу потрібно змити водою, бо він швидко висихає і прилипає. Дійсно, якщо замивати одразу після перегону (я маю на увазі на протязі декількох годин після перегону) то буде легше. На наступний день, або пізніше то вже трохи важче. Але досвід - наше все. Я приспособився. Маю заглушки на 4" та на 2". На клампах їх ставлю і заливаю шолом (в середину для економії ставлю повороти та холодильник), конус та конус кришки гарячим розчином лимонки. Залежно від степені забруднення та вільного часу стоїть від 20 хвилин да пари годин. Потім зливаю. Вода дійсно така, як писав Ігор. Обов'язково все тру мочалкою стороною скотч-брайт і обов'язково добре промиваю водою.
Кристали в погоні і т.і. ніколи не бачив. Можливо якість браги, можливо якість міді, можливо якість пайки (її склад) на це впливають. Не знаю. Що було - те розповів.
Коли я вперше побачив на другому перегоні у Брянського Винокура поворот та холодильник з нержі і він категорично сказав, що мідь ставити не можна - я не погодився. Але сьогодні прочитавши з цього приводу коментарі Ігоря - згідний! Прийдеться докупити ще один поворот та холодильник з нержі для другого перегона.
Автоматики мені не вистачає. Я все стягнув собі в Гуральню і дуже тепер економлю час, але постійно виставляти собі нагадувалку і бігати до апарата вже трохи надоїло. Ігор - буду проситися до Вас. Дуже потрібна. Само собою, охолодження у мене повітряне. Міняти його не буду. Воно для ароматів дійсно потрібне. і як боротися на ньому з перехідними фракціями (хоча іноді це навпаки не потрібно) я теж навчився. А от як приборкати Зовнішній атмосферний тиск, щоб мати однакові температурні параметри для перегону - не знаю. Ваші знання в цьому в рази кращі.