Журек після святкувань буде дуже доречним, перевірено не одноразово.
Цьому рецепту мене колеги (друзі) поляки навчили. Хоча це не є виключно польський суп, в Україні також варили супи на заквасці і наскільки я знаю в певних регіонах продовжують це робити.
Рецепт не претендує на звання супер класичного, скоріше варіація, але від того він не гірший, запевняю
В першу чергу нам потрібна закваска (жур), на 3.л банку нам знадобиться:
5 ст.л житньої муки
2 ст.л житніх висівок
4 зубчики часнику
2 лавр. листка
2 скибки житнього хліба
кілька горошин духмяного та чорного перців
Усі інгрідієнти залити водою кімнатної температури, вкинути порізаний шматочками хліб, усе добре перемішати та поставити у тепле місце на 4-7 днів, при нагоді перемішувати час від часу. Коли закваска буде готова(ароматна та кислувата на смак) процідити через дуршляк.
Готується дуже просто, впринципі з того що є в холодильнику або залишилось від свята (м"ясні продукти)
На 3 літрову каструлю Журека
1 цибулина, або половина великої
2 цубчики часнику
2 картоплини
майоран, чорний перець, сіль
150гр грудинки копченої, або іншої
100гр шинки
100гр салямі
Або того що знайдеться
Ставимо каструлю з третиною окропу на вогонь і туди нарізану кубиком картоплю, нехай вариться до ледь розвареного стану, але не в пюре.
Тим часом поки картопля вариться дрібно порізати цибулю і відправити на пательню, коли цибуля стане прозорою, усі м"ясні продукти нарізані кубиком в 1см. додаємо до цибулі і трішки підсмажуємо. Потім усе це додаємо до картоплі і одразу заливаємо до повного об"єму каструлі закваску. Солимо, перчимо, додаємо майоран та подрібнений часник. Даємо закіпіти і вимикаємо вогонь, на цьому все. Смак повинен бути відчутно кислим, пряним та злегка солонуватим, колір сірий. При подачі додаємо сметану та половину вареного яйця у тарілку.
Такий журек легко приготувати наприклад на дачі зранку, коли "настрій" не найкращий після гарного вечора
Смачного