Сусла рецепт не дам, бо роблю грюйт завжди разом з іпа, просто накидаю на 10-15 л більше і розбавляю десь до 1050-1055. Перший раз на вихлопі було 6.4%, дикарі просто завелись в пиві самі, я ризикнув додавши їх і отримав чудовий кисляк. Варка 60-70 хв. На всю варку обов'язково багно (багульник) і деревій (тысячелистник), таволга (листя), сосна. На 20 л кінцевої партії 7-10 г, сосни (молоді побіги) можна більше. ще їх на аромат на 5хв кинути грам по 5. Деревій дасть антисептичні властивості і гіркоту. Полин на гіркоту не рекомендую, краще або тирлич (дуже акуратно, 1г на 20л), останній дає приємну ненавязливу гіркоту. Також з ароматичних можна квіти таволги, буркун (донник), гісоп, чебрець, шавлія і т. д.
Перший рецепт на 10 л:
60хв: багно, деревій по 7 г, солодка 1 г
Сосна 18г,
30хв: гісоп 5 (камфорні ноти)
10хв: шавлія лікарська (дає потужний евкаліптовий профіль) 3г, чебрець 7г.
На вихлопі отримав яскравий евкаліптово-пряний запах і смак.
Другий раз 15 л
60хв: багно, таволга 5 г
30хв: квіти липи (морожені) 80 г, солодка 5г, ехінацея 15 г
10хв: шавлія мускатна квіти 10 г
5 хв: квіти таволги 5, тирлич жовтий 1, кадило сарматське 2 г.
Сусло вийшло по запаху як чай зимовий. Додав на доброжування 0.5 кг журавлини і хмелю для активації доброжування (хочу щоб сухіше було). Лактобактерії беру із закваски з житнього борошна. Через добу Дріжжі. Такий собі оуд брюн вийшов (сусло досить карамельне)