Переглядав тему і неде не знайшов про яблука. Адже яблука ростуть повсюди на території України, в деяких регіонах особливо культивуються.
Замітив таку тенденцію, що в останній час значно знизилася заготівля домашніх поробок - консервування засолок, тощо.
Особисто робили "закрутки" різних компотів, варення, тушонки мясні, рибні .... у т.ч квашені яблука.
Обговорючи ці причини вбачали багато факторів впливу, не особисті, а суспільні.
Отже, про яблука. Робив раніше використовуючи різні рецепти, починаючи з рецептів пращурів, і з медом і з житом, і з примовами, днем тижня та фазою місяця. Поступово вдосконалюючи смак страви дійшов до спрощення технологічного процесу. А саме,використовуючи для закваски тільки сорт яблук Сніговий кальвіль (сніжний кальвін). Якщо яблука мають максимальну цукристість, рік на рік не співпадає, яблука можна заливати просто водою, смак чудовий. А взагалі то на відро россолу десертну ложку солі (можна і без солі) та 100 - 150 гр цукру. При закладці яблука не втрамбовувати, не перенавантажувати гнітом але в подальшому забезпечити періодичне промивання тканнинної поверхневої накривки яблук на яку ставиться гніт.
10 років робив по 3 бочки на 127 л. 90% на роздачу родичам та друзям. Зберігалися до середини травня. Уже 2 роки як не роблю заклад, планую цей рік відновити традицію, але в меншій кількості.