Добрий день, колеги!
Хотів би описати свій перший досвід дистиляції. До цього займався пивоварінням, і пару разів зробив НДРФ (непоганий).
Можливо, допустив помилки, все ж перший досвід – критикуйте. Оскільки для отримання віскі використовується сировина ідентична з пивоварінням (тільки без хмелю), для першого разу і отримання досвіду вирішив взяти ЯСЕ - світлий ячмінно - солодовий екстракт (7 кг), декстрозу (1 кг). Для розведення використав 35л. пивоварну установу. Підігрівав воду до 60 град, розвів ЯСЕ з декстрозою для отримання 30 л сусла щільністю 15,4 Вх (1,063 SG). Після розведення – задав режим доведення до кипіння. Перед початком кипіння відбувалося сильне піноутворення – безперервно знімав друшляком . В пиві від білкової піни смак не покращується, в віскі, думаю - теж. Кип’ятив 10 хв. Охолодив пивоварним чілером до 27 град. Використав дріжджі - 25 гр. SafSpirit М1. Вніс в сусло після регідратації в 250 мл. води. Під гідрозатвором бродіння тривало 11 днів. Отримав брагу з щільністю 1,011 SG, результуюча міцність - 7,1%.
Обладнання для дистиляції: куб 32л. з ТЕНом, мідна царга d -2” висотою 600мм, верхній дефлегматор-холодильник (дімрот), вузол відбору по рідині, голковий кран, доохолоджувач. Начитавшись матеріалів та надивившись ютюба, вирішив першу перегонку зробити по методу Габріеля з царгою, повністю заповненою мідними кільцями Рашига (куски трубки 15х15), добре утепленою (утеплювач -2 см) і повністю відкритим голковим краном – для недопущення флегмоутворення та укріплення.
Для уникнення піноутворення додав чайну ложку харчового піногасника. Все ж таки, добрий «плювок» отримав при потужності 2 кВт. Почав спочатку зі зменшеною до 1,8 кВт потужністю,а потім взагалі перейшов на 1,5 кВт. Після відбору першої половини тіла не виявив в ньому ніяких неприємних запахів, тому від «Габріеля» відмовився і ніякої розбивки на «тіло 1» та «тіло 2» (по половині об’єму АС) не робив. Відбір закінчив при міцності 10%. Після першого відбору внутрішня поверхня царги і кільця були добряче почорнілими. Кільця кип’ятив в лимонці, царгу залив цим же кип’ятком. Відчистилось, хоча царга – не так як кільця, її в каструлю покипіти не запхаєш! Може хто-небудь підкаже дієвий метод очистки мідної царги?
Як результат першого відбору – отримав 3,4 л «продукту» - СС 36,7% з дуже приємним запахом. Не втримався і спробував. Дав спробувати дружині – сказала: а може більше нічого не роби? Все ж таки зробив.
Для другого відбору в цю ж утеплену царгу насипав кілець на 10 см менше (в верхню частину) – не хотів різати органолептику. Мета - отримати продукт міцністю 90 – 93%. Через малу кількість сировини (ТЕН не покривався) нагрів робив на індукційній плиті. Спочатку розігрів – на 2 кВт, потім зменшив до 1,6. У такому режимі дав попрацювати «на себе» 20 хв. Покапельний відбір голів (міцність 93%) – після 70 мл усі неприємні запахи пропали, відповідно – після 80 мл перейшов до відбору «тіла».
Задав швидкість відбору біля 800 мл/год., поступово зменшуючи до 600. Працював у режимі «ручного старт-стопа» по сигналізуючому термометру на базі DS18B20, встановленому на 20 см , вище від пижа в царзі на її поверхні. Старався температурних зальотів не допускати і потихеньку зменшував і по температурі в кубі. Після 94 С в кубі збирав по хвости окремим баночкам. Всього 700 мл по 4-м банкам. Першу додав до тіла. Була б бочка, напевно додав би і другу. Поки нехай почекає.
Цікаво, що кільця в царзі потемніли тільки в нижній частині, а верхні зберегли первинний блиск і колір – заповнена царга при першому перегоні спрацювала відмінно!
Як результат - 1400 мл міцністю 91%. Звичайно, розвів і спробував. Прекрасна ароматика, м’який смак. Для експерименту і досвіду частину дав на дубові тріски, але більше – «по білому». Через 12 днів в склі пропала найменша різкість і жорсткість. Смакується маленькими ковточками без жодного потягу чимось заїсти чи запити. Знавці пробували і оцінили дуже позитивно.
Наступного разу збільшу в 2 рази кількість браги, але половину зроблю з ЯСЕ а другу - з зернового солоду по класичній технології – помол, оцукрення з температурними паузами, мешаутом і кип’ятінням. Після першої перегонки змішаю сирець і дам на другу.