Мы выбираем ориентиры, цели, на которые направляем свои действия, и гордимся, когда эта цель в большей или меньшей степени достигнута.
Как правило, эта цель достаточно сложно достижимая, либо просто дорогостоящая.
Для большинства домашних самогонщиков цель - казенка. Денег на нее жалко, но хочется. Человек делает какой-то самогон, колдует над ним, и когда получает что-то не очень мутное и не вызывыющее рвоту после первого глотка, с восхищением выносит вердикт... КАК КАЗЁНКА. И гордится этим. А когда кто-то несведущий перепутает его самогон с магазинной водкой, для него это апофеоз, оргазм и "Победа разума над сарсапариллой".
Другой вариант.
Латгальский коньяк. На XД его принес Марис Каирис из английского Бостона. Этот рецепт достаточно популярен, но мало кто помнит откуда растут ноги.
Почему коньяк? Наверно потому, что в советской Прибалтике, откуда Марис родом, коньяк был дорог и дефецитен, но его очень хотелось. Что связывает с французским виноградным бренди эту настройку специй на самогоне? Да ничего. Но название прилипло.
Да о чем говорить? И в наших краях настойку на самогоне перегородок грецких орехов с чаем и ещё с чем-то тоже называют коньяком. Говорят -даже лучше, чем коньяк. Но разве можно сравнивать совершенно разные вещи? Не могут быть плоскогубцы лучше ботинок, как и ботинки не могут быть лучше плоскогубцев. Потому что это совсем разные, несравнимое вещи.
Точно так-же нельзя сравнивать коньяк или бренди с латгальской настойкой, а тем более называть ее коньяком.
що таке творчість?
Ти обрав мету (віски) і прагнеш її. Але що твій шлях пов'язує з віскі?
ЯСЕ замість солоду?
Може мідні кільця замість аламбіка?
Може традиційна міцність потоків при першій та при другій перегонці?
Може багаторічна витримка в діжках після вина?
Ні,ні,ні та ні.
То чи є підстави назвати твій дистилят віски?
Ні,ні,ні та ні.
Зрозумій, я жодним чином не прагну сказати, що ти наварив якісь непотріб. Навпаки, саме такий підхід, як в тебе, неодмінно призводить до гарних результатів. Я про інше.
Дивись, ти відмовився від ЯСЕ, і сам констатуеш, що наблизився до мети. Якщо ти відмовишся від ректифікаційних технологій, від переукріплення на кожному етапі, мета стане ще ближче.
Але це не означає, що результат стане краще. Я не виключаю... ні, я навіть впевнений в тому, що чим більше ти наблизиш технологію до оригіналу, тим більше стануть впливати інші чинники, такі, наприклад, як склад води та умови дозрівання у діжці.
Насамкінець...
Мені здається, що твоя мета - не віскі. Ти хочеш зробити напій, який буде схожий на віскі, який людина без досвіду буде вважати за віскі, але хочеш зробити його якось інакше, іншим способом.
Це мені дуже нагадує варіант з самогонщиком, який прагне щоб було "як казьонка".
Може є сенс щось переосмислити?
У прагненні ефемерних результатів (в твоєму випадку - віскі), ти ризикуєш не побачити справжніх досягнень, власної перлини, тільки тому, що вона не підпадає під шаблон віскі.