Автор Тема: Перша і друга перегонки на утепленій царзі з кільцями Рашига.  (Прочитано 6576 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн voffka75

  • Профессионал
  • *****
  • Сообщений: 1095
  • Спасибо
  • -Отправлено: 367
  • -Получено: 387
« Последнее редактирование: 08-07-2021, 05:45:54 от ГОГа »

Оффлайн catfish67

  • Специалист
  • ***
  • Сообщений: 699
  • Спасибо
  • -Отправлено: 147
  • -Получено: 211
« Последнее редактирование: 08-07-2021, 05:45:26 от ГОГа »

Оффлайн Yarda

  • Политолог
  • Профессионал
  • *
  • Сообщений: 1335
  • Спасибо
  • -Отправлено: 266
  • -Получено: 548
  • Ни дня без дела
« Последнее редактирование: 08-07-2021, 05:45:05 от ГОГа »
Наше дело правое!

Оффлайн IgorKip

  • Модератор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 2893
  • Спасибо
  • -Отправлено: 318
  • -Получено: 534
  • Мы еще полетаем
Похоже уже все забыли название темы.

Оффлайн ГОГа

  • Модератор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 5534
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1678
  • -Получено: 2790
  • Блин, как мало я знаю...
Все, что не по теме, убрал под спойлеры.
Ряд постов удалил, как абсолютно не информативные.
Единственный "грех" на земле - это глупость

Оффлайн ДимаС

  • Эксперт
  • ******
  • Сообщений: 2440
  • Спасибо
  • -Отправлено: 877
  • -Получено: 949
  • Бориспіль
Если бочку каждый день катать или хранить при неизменной температуре, эффект от бочки будет убит. Бочка даст точно такой-же результат, что и жменя щепы в стеклянной банке.
И наоборот, если бочку держать неподвижно и постоянно "раскачивать" температуру, газообмен будет чересчур эффективным. К чему это приведет?
Во-первых, к большим потерям объема.
Во-вторых, к изменению крепости. Если воздух влажный, крепость будет падать, если сухой, увеличиваться.
В третьих, к тому что напиток может созреть раньше, чем успеет набрать достаточно дубильных веществ.
Кроме того, при интенсивном газообмене альдегиды будут образоваваться быстрее, чем уходить, это добавит неприятной горечи напитку.
Розкопав цікаву тему.
Тобто якщо невеликій бочці (5-10л) організувати режим, при якому 2 рази на добу буде зміна температури, наприклад з дельтою 20С, тоді будемо мати за кожну добу прокачку сухою частиною клепки спирт, що залитий у бочку та зовнішнє повітря.
Нова 10л бочка за 20-40 днів набирає достатньо від дубу. Якщо у цей час закласти температурний інтенсив - з одного боку будемо мати всі просеси, що пришвидшені у рази, але... альдегіди. Вони можуть все споганити, загадити собою продукт.

добавлено: 03-01-2023, 15:23:15
Сховав під спойлер - бо це я перечитав найспойлернішу тему з усіх які бачив тут)) То ж не буду порушувати традицію теми....
« Последнее редактирование: 03-01-2023, 15:23:15 от ДимаС »
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Оффлайн Игорь

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 18862
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1210
  • -Получено: 13445
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Чи є сенс намагатися штучно прискоряти процеси, що мають дозріти природнім шляхом?
Дозрівання в бочці - це як вагітність, що має взяти певний час.
Якщо жінці при надії два рази на добу міняти температурний режим градусів на 20, або змасштабувати добу (робити їй затемнення та класти спати кожні 6 годин, а годувати 10 раз на добу), то може термін вагітності і скоротиться, та вона може й народить не на 40-вому тижні, а на 30-тому, але результат не потішить ані маму, ані експериментатора. Э шанс народження Іхтіандра - дитини з зябрами та лускою :)
« Последнее редактирование: 04-01-2023, 09:52:04 от Игорь »
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Оффлайн Игорь

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 18862
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1210
  • -Получено: 13445
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
кщо невеликій бочці (5-10л) організувати режим, при якому 2 рази на добу буде зміна температури, наприклад з дельтою 20С, тоді будемо мати за кожну добу прокачку сухою частиною клепки спирт, що залитий у бочку та зовнішнє повітря.
Побочним ефектом в першу чергу буде прискорення розчинення танінів. Ефект плінтуса буде досягнуто значно швидше, ніж станется збагачення  ефірно-альдегідного аромату.
А якщо так? Якщо скляну тару заповнити на дві третини дистилятом, помірно настояному на щіпі, щільно закрити дубовою кришкою та влаштувати температурні або атсмосферні (тискові) перепади 2, 3 обо 10 раз на добу, то ефекту перенасичення рідини танінами не буде, а бочковий ефект має прискоритись.
Але що первочергово.
Щоб бочка дале ефект не тільки насичення рідини танінами, а ще й збагатила аромат, в бочти має бюути не кастрований дистилят з натуральной сировини. Якщо там перегнана цукрова брага на торічних виноградних віджимках, або навіть перегнане класне вино, з якого по спиртовій методичці відібрали 5% у якості голов, то від бочки така сировина візьме тільки плинтус.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Оффлайн ДимаС

  • Эксперт
  • ******
  • Сообщений: 2440
  • Спасибо
  • -Отправлено: 877
  • -Получено: 949
  • Бориспіль
Тут погоджусь повністю, бл кастрований дистилят не має повного набору складових, які саме й стають після витримки цацою, але у білому вигляді усе що йде у бочку має бути не питне, бо голово-хвости присутні дуже помітно у сирцю бочковому.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Оффлайн гуральник

  • Профессионал
  • *****
  • Сообщений: 1537
  • Спасибо
  • -Отправлено: 505
  • -Получено: 540
  • Новачок
усе що йде у бочку має бути не питне,
  але бочка має бути 50, а може і 100 л. ІМНО.
Якщо після 50 ваше життя вас не влаштовує, випий ще 50...

Оффлайн Игорь

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 18862
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1210
  • -Получено: 13445
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Тема про перегонку? На короткій царзі з дефлегмацією? Тоді тут напишу...
Зараз вивчаю роботу такого дистилятора з кожухотрубним дефлегматором. Стикнувся з проблемою, на яку раніше на зважав. це вплив вільного повітря в кубі. Зазвичай я наповнював куб майже повним, а зараз для налаштування режимів налив в 50-литровий кег літрів 15 сировини міцністю градусів 14. Налаштував бажану температуру пари на виході 80 градусів та увімкнув нагрів.  За деякий час побачив, що майже весь спирт з куба війшов у відбір, а насос дефа так ш не увімкнувся  бо температура пари не дішла до 80. Вона й до 60 не дішла!

В точки зору фізики шостого класу, це неможливо, бо спирт кипить при 78 з копійкамі, а при 60 він має сконденсуватись та до вихода не дійти. Але в шостому класі ще не знають про парциальний тиск. Доки в кубі є повітря, пар розбавлений їм, тому температура конденсації буде тим менше, чим більше повітся в складі пари.


Йдемо далі.
Намагаюся відібрати голови. В кубі мало сирцю.
Налаштував температуру пари 70 градусів (з урахуванняп парціальності).
Пара з повітрям суне. температура 55-60-65... посуд відбору наповнюється, а насос навіть не думає вмикатись. Вже льє по справжньому, мабуть повтря вже вийшло, температура парі різко пішла вгору, насос дефа як скажений закрутився, струйка все менше... зупинилась. Температура на термодатчику пари впала до 55. Що це? Як це?
Все зрозуміло. Коли температура пари раптово підскочила та перетнула завдвний кордон, насос терміново став качати в деф воду. Багато, бо ж температура пари не зупиняється, росте.
За деякий час пара в дефі конденсуеться повністю, конденсат переохолоджується, та холодний падає на кільця, вони теж стають охолоднимии, пара конденсується в колоні теж. Деф смокче повітря, воно й охолоджує датчик, насос зупиняється. Але в системі вже є повітся, процес повторюється. Нова пара підіймається вгору, змішується з повітрям та охолоджується без конденсації. При температтурі менш за 70 (тобто без дефлегмації) пре в холодильник та відбір, а коли повітря починає закінчуватися та температура доходить до завданого порогу, насос дефа знов божеволіє, знов конденсує та пареохолоджує, процес повторюється. І ще раз, і ще...
За рахунок великої кількості води в дефі, ця фракція значно укріплюється, але я б не вважав такий спосіб витискання повітря та відбору голів вдвалим, бо система "дихає". Тому працюю над зміною підходів та алгоритму керування. 

Зробив такі висновки.
В режимі розгону треба працювати з повною дефлегмацією, щоб повітря без перешкод виходило з куба, а спиртові пари мали шанс зконденсуватись та залишитись у кубі. Чевна їх частина необмінной вийде у відбір. Це предгон. Що з ним робити далі? Мабуть на технічні потреби, або на ректифікацію. Але кільцювати цю фракцію (передгон) -точно не варте.
Ще момент. Вважаючи на написане вище, при фракционній дистиляції слід уникати зупинок нагріву, бо зупинка нагріву викликає початок конденсації пари в кубі на колоні, зизволяється об'єм, який миттево заповнюється повітрям. До моменту, доки він знов не війде назовні, будемо мати не тільки викривлену теимпературу пари, а й передгон замість очикуваної фракції.
Як я бачу керування таким процесом.
В режимі розгону слідкуємо за температурою пари на виході. Як тільки вона піде в гору чи досягне 40 градусів, це ознака того, хо пара вже витискує повітря з куба та колоні, і вже намагаєтся частково пойти на вихід.
В цей час насос дефа має запрацювати на повну щоб зманшити об'єм спирту, що збіжить з кубу разом з повітрям безконтрольно. Навіть якщо температура після цього впаде, оберти насоса зменшувати не слід.
В такому редимі треба попрацювати деякий час. Якнайменше - до припинення виходу неконденсованих газів у бік відбору. Якщо дистилятор не маю "поросячих хвостиків" або іншого зв'язку з атмосферою на лінії охолодження, це можна побачити по припиненню булькання в трубці відбору. Якщо зв'язок є, то можна по часу. Думаю, для гарантованного  позбавлення повітря достатньо випарувати об'єм в 10 раз більше вільного об'єму куба та колони. Припустимо, у нас 20 литрів повітря. Тоді треба випарувати 200 л. пари
Вважаючи, що кожен кіловат нагріву гонить в парову зону 750 мл пари в секунду, ділю 200 на 0,75, отримую 270 секунд при киловатному нагріві. Нехай 5 хвилин.
Отже, початись дистиляция має з розгону на повній потужності. Вода в деф не іде. Його закінченням (чи проміжним пунктом) має стати момент досягнення температури пари (в цей момент - повітря) на виході градусів 40.
В цей час треба дати такі оберти насоса дефа та потужність нагріву, які забезпечать повну (чи майже повну) конденсацію пари в дефлегматорі, та витримати розрахунковий час, після цього вже слід без зупинки перейти на попередньо збережені налаштування наступного режиму.
Після цього та до кінця роботи нагрів не має припинятись. Після вимушеної зупинки треба знов повертатись до процедури витиснення повітря. 
Ще... При переході на відбір іншої фракції теж не можна зупиняти нагрів, а він зараз зупиняється. Треба зробити "технологічну зупинку" - перейти на нагрів та сталі оберти дефа, які забезпечують повну (краще - майже повну) конденсацію , та певний час подавати звуковий сигнал. Ш тільки якщо хазяїне не реагує певний час, зупиняти нагрів та фіксувати причину зупинки.
Більш за це...  деякі помилки чи аварійні ситуації, що зараз призводять до миттєвої зупинки нагріву,  теж по можливості слід перевести в режим технологічної зупинки та подавати первний час звуковій сигнал щоб дати користувачеві час на реагування.
Є над чим попрацювати.
« Последнее редактирование: 04-01-2023, 11:24:29 от Игорь »
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.