Автор Тема: Настоянка на корені джинджури  (Прочитано 371 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн dan_koАвтор темы

  • Новичок
  • **
  • Сообщений: 16
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1
  • -Получено: 0
Доброго здоров'я.
Презентували мені декілька корінців джинджури (тирлич жовтий).
Можливо хтось настоював або знає рецепт. Буду дуже вдячний.

Оффлайн фотограф

  • Политолог
  • Профессионал
  • *
  • Сообщений: 1273
  • Спасибо
  • -Отправлено: 126
  • -Получено: 449
Це ж горечавка по іншому ? Навряд чи згодиться куди, хіба що у комплекті для чогось, з іншими прянощами чи спеціями. Просто настоянка з нього   "вирви око", яка гірка.  Цікавий дистилят з нього, я пив щвейцарський, 45 градусів.  Але повторити не зміг, взяв десь грамів 25-30 на літр спирту, пару тижнів потримав, колір темний, запах бомба - після перегонки слабенький натяк на смак та аромат. Потрібно  мабуть грамів 100 на літр спирту брати.  А самий поширений  напій з нього це "Сьюз",  французський лікерчик, гіркосолодкий. 

Оффлайн кальвадос

  • Постоялец
  • **
  • Сообщений: 201
  • Спасибо
  • -Отправлено: 156
  • -Получено: 27
drink all

Оффлайн Игорь

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17230
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11465
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Все настои трав имеют мощное влияние на организм, поэтому те рецепты, которые можно найти, могут оказаться скорее лекарственными, чем "напиточными". Ну и, разумеется, есть смысл  узнать какое влияние и на что такой настой оказывает.
И если настойку горечавки принимают по 15 капель от запора, то нет ли опасности выпив ее 150 грамм,  пустить в штаны подливу? :)
Цитировать (выделенное)
Настойка из горечавки желтой. Используют при колитах, запорах и атонии кишечника. Для ее приготовления берут 100 г высушенных перемолотых частей растения и заливают литром водки или качественного дистиллята. Настойку убирают в место, защищенное от солнечных лучей. Спустя несколько дней ее процеживают и употребляют по 15-25 капель, которые разводят в 50 мл чистой воды. Принимают средство за 15 минут до еды 3 раза в сутки
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн dan_koАвтор темы

  • Новичок
  • **
  • Сообщений: 16
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1
  • -Получено: 0
Все настои трав имеют мощное влияние на организм
Цілком з вами згоден.
Вся справа в концентрації настоянки і в кількості випитого :). Тому і цікаво, можливо хтось пробував настоювати, так би мовити "скільки чого і до чого добавляти"

добавлено: 04-11-2021, 09:59:18
Джинджура (тирлич). Унікальна рослина, що входить до більшості бальзамів, які виготовляють у Європі, зокрема і в Україні. Адже тирлич містить у собі гіркоти, які особливо цінні для організму. Завдяки гірким сполукам стимулюється травлення, жовчовиділення, активізуються бактерицидні властивості й гепатопротекторна функція.

У давнину вважалося, що цю рослину створив сам Бог і тому її бояться чорти. Про цілющі властивості джинджури складали пісні й легенди в Карпатах. Ось, наприклад, така коломийка: «Ой, хто чічков джинджуровов собі личко миє, то той буде найфайніший на всю Коломию. А хто випив того зілля, що із Чорногори, він забуде тую хижу, де живуть дохтори».

Горяни також полюбляли куштувати джинджурівку – настоянку тирлича на горілці. Особливо в пригоді вона ставала під час пишних застіль з численними наїдками, коли потрібно було підтримати процеси травлення.