Автор Тема: Ще раз про джин. По-швидкому.  (Прочитано 804 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Не міг збагнути якого розділу стосується ця тема.
Її поява - результат низки експериментів з різними результатами. 
Першим експериментом була чергова спроба розмноження дріжджів, вона обернулась фіаско. Але в мене з'явилось 4 літра цукрової браги, що містить приблизно 0.4 літра спирту.
Другий експеримент - це необхідність потестити новий алгоритм роботи Малюка в режимі дефлегмації. Отже, брага не пропаде.
Для цього експерименту  необхідне обладнання, довелось зробити невеличкий дистилятор з дефлегматором та 40-сантиметровою царгою з мідними кільцями. Його запуск став наступним, тобто третім експериментом. 
Колець не мав, нарізав трубку д.12 десь півтора метри, вийшло приблизно 0.4 літра насадки. Засипав в царгу через молочку, запхав путанку. Лишилось сантиметрів 15 вільного простору. 
Цей вільний простір спровокував ще один експеримент.
Взяв 7 грам ялівцю, грама три кориандру, додав по дрібці тмину, солодки, фенхелю, маленьку друзку від палички кориці, дві зірки бодяну. Додав трошки цедри лимону та зовсім трохи апельсину, жінка колись заморозила.
Усю цю ботаніку трохи розчавив, насипав у паперовий чайний пакетик, закинув у царгу під путанку, що тримає кільця, та закрив додатковою путанкою.
Тобто, пакетик з ботанікою став у мене частиною стовпа насадки.
« Последнее редактирование: 08-05-2022, 20:15:41 от Игорь »
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн vova0869

  • Политолог
  • Профессионал
  • *
  • Сообщений: 1575
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1012
  • -Получено: 357
Главное чтобы не разбухло и не перекрыло проход пара.

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Бачиш червону пімпалку на кришці скороварки? Це штатний клапан скороварки.  Не знадобився :)
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Царга телескопічна тому, що такі труби потрапили на око. Верхня частина (д.50) містить дімрот з шістки довжиною метр. Димрот має зовнішній діаметр 27-28 мм, довжину 13 см. Вхід можна побачити на фото - приблизно в середині верхньої половини царги, вихід дивиться ліворуч, безпосередньо під паровою трубою.
Вода заходить в прямоточник, йде догори, входить в горизонтальну трубку під паропроводом, звідки має два виходи. До першого приєднаний насос дефа, другий зливає воду в каналізацію. З дефа вода повертається тою самою трубкою, але назустріч, і теж йде на злив.
На мій погляд, конструкція вийшла лаконічно-витончена. Жодного зайвого стика чи поворота. 

Що з цього вийшло...
По-перше. Малюкові гостро не вистачає додаткового термодатчика для вимірювання кубової температури. Просто катастрофічно не вистачає.
Ресурс малюка дозволяє без проблем додати ще один датчик, і при бажанні це можна буде зробити. 
По-друге... Заходи, до я вжив для запобігання "зальотів" температури при куруванні охолодженням, не дозволяють малюкові нормально працювати з дефлегматором. Врахую. Завтра є вільна доба, пограюсь.
По-третє, черговий раз переконався, такий насос є надлишковим для дефа, тому в першу чергу треба обнулити в налаштуваннях оберти в режимі очікування, потім поставити аварійні оберти на одиничку, витягти зі штекера датчик температури, та відрегулювати мінімальний ШІМ. Зазвичай я ставлю там 180 чи 200 одиниць. Треба поставити таку цифру, при якій насос ледь рухається, але не стоїть.
Максимум ШІМ треба з початку поставити на 300 - 500, а коли куб закипить, підкорегувати. Буде замало - додати, забагато - зменшити. 
Ну й головний висновок.
Напрямки з браги я отримав джин. Не найкращий, що мені доводилось куштувати, але й не найгірший. Що вразило, я не відчуваю жодного натяку на самогон.
Як відбирав.
Налаштував температуру пари, яка є недосяжною -70 градусів. Тільки-но пара дістала датчика, насос заревів як дурний. Гарний будильник. Я одразу витяг штекер датчика температури з гнізда (тобто перевів малюка в ручний режим), и дав оберти 100%. Це зовсім зупинило вихід пари у відборі. Поступово зменшив оберти доки потроху не закапало у відбір.
Лишив такі оберти доки не накрапало грам 20. Назвав це головами та виляв в раковину.
Після цього змінив посуд, под'єднав назад датчик температури та налаштував спочатку 80 градусів, потім на 83. Коли накрапало грам 50, заміряв міцність. 90. Запах нормальний, ялівцевий.
Кожні 50 мл перевіряв міцність та запах. 90 відсотків трималось, а після 270 мл цитрусовий запах став витісняти ялівцевий.
Наступні 50 мл були суто цитриновими, а те, що пішло далі, мало вже неприємний парфумний запах.
Тоді збільшив температуру пари до 85 та припинив перевірки.
Вийшло ще 200 мл рідини, після чого відборі зупинився сам. Поміняв міцність - 80. На запах - нема ані вареної трави, ані сивухи. Вирішив доки не утилізувати, буде час та натхнення - покупажую.
А зараз... Ті 270 мл міцністю 90%, що було відібрано до кінця ялівцевого запаху, розвів водою пополам, отримав трохи більше пляшки місцістю 45. На смак - джин. Непоганий. Ознак самогону, голов або сивухи, не відчув.
« Последнее редактирование: 09-05-2022, 05:46:07 от Игорь »
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн гуральник

  • Профессионал
  • *****
  • Сообщений: 1018
  • Спасибо
  • -Отправлено: 309
  • -Получено: 299
  • Новичок
Малюкові гостро не вистачає додаткового термодатчика для вимірювання кубової температури. Просто катастрофічно не вистачає.
Цікаво.
  Що ти плануєш добавити Малюку з датчиком температури?
Кажеш все х...во?, уяви, що в тебе алергія на алкоголь!

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
На мій погляд, достатньо буде мати ще один датчик та можливість бачити його температуру як мінімум на екрані пристрою.
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн ГОГа

  • Модератор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 5130
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1466
  • -Получено: 2529
  • Блин, как мало я знаю...
Весьма интересный эксперимент и полученный опыт.
Тем не менее, есть ряд вопросов.
Первый: цитата "Що вразило, я не відчуваю жодного натяку на самогон.". Это очень, очень интересно, но требует верификации: пусть опробуют напиток ближайшие соседи и подтвердят или опровергнут  вышеозвученный тезис о самогоне в полученном джине.
Второй: "экономический" - Игорь получил джин, в состав которого вошела часть спирта, какая часть осталась невостребованной?
Третий: все а) варится одновременно, б) варится при температуре кипения, которая соответствует спиртуозности браги и величине атмосферного
 (кубового) давления.. хорошо ли это?
С точки зрения быстроты, особенно если подтвердится первый пункт, то метод, безусловно, заслуживает самого пристального внимания и дальнейшего развития.
С точки зрения перфекциониста - только в крайнем случае, когда жмет и плевать на особенности вкусоароматики.
 
« Последнее редактирование: 09-05-2022, 17:33:15 от ГОГа »
Единственный "грех" на земле - это глупость

Оффлайн makrak80

  • Профессионал
  • *****
  • Сообщений: 1720
  • Спасибо
  • -Отправлено: 428
  • -Получено: 576
  • кулинар
ГОГа, Георгій , гадаю що ти не один такий . Я наприклад , точно не став би джін варити с браги , на будь якому апараті ...
Ничего страшного,если над тобой смеются...Гораздо хуже,если над тобой плачут.

Оффлайн ДимаС

  • Профессионал
  • *****
  • Сообщений: 1308
  • Спасибо
  • -Отправлено: 525
  • -Получено: 452
  • Нетешин
Те що немає і натяку на самогон легко перевіряється повторним експериментом з брагою та без джинових компонентів.
Не судите, да не судимы будете, ибо каким судом судите, таким будете судимы

Оффлайн гуральник

  • Профессионал
  • *****
  • Сообщений: 1018
  • Спасибо
  • -Отправлено: 309
  • -Получено: 299
  • Новичок
Те що немає і натяку на самогон легко перевіряється повторним експериментом з брагою та без джинових компонентів.
   Колись забрав у мами борошно в якому завелися живі організми. Поставив затор на кодзях.  Знаючи результат ( самогон на кодзях з борошна ніякий) вирішив перегнати брагу з дефом( по пару). Получився 80% сс. Але я слабак, пробував відбирати голови, нюхав... а потім махнув рукою і змішав все до купи...
 Так що мій експеремент не можна вважати повністю завершиним.  :-\
Кажеш все х...во?, уяви, що в тебе алергія на алкоголь!

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
SAMSON, не пам'ятаю... Ти маєш Малюка?
Якщо маєш, то вже користався їм для керування дефлегматором?

Я знаю, що алгоритм потребує вдосконалення, але без допомоги користувачів це важко зробити.
Коли цей алгоритм буде відпрацьований на малюку, його можна буде використати в девайсів для дистиляції.
« Последнее редактирование: 11-05-2022, 13:07:11 от Игорь »
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Сьогодні буду бачити Валера. Запропоную долучитись.

А зараз - новий експеримент.
В кубі літр спирту та літр води. В царзі під кільцями -мішечок, в ньому 40 грам трохи почавленого ялівцю. Насос дефа працює в ручному режимі з надлишком обертів, тобто виходу пари назовні нема.
Спиртові пари проходять повз мішечок, потім конденсуються та спірт тече в куб знов таки по ялівцю.
Планую робити так десь з годину - дві.
96413-0 
Відбору не планую.
Потім зупиню нагрів, охолоджує каструлю в ванні, з мішечка викину  ялівець, закину дягвль, кориандер, лакрицю та інші травки,, и продовжу роботу на себе десь з годину.
Тобто ботаніка буде екстрагуватись ялівцевими випаровуваннями. Десь за годину такого знущання над процесом я переведу насос дефа з ручного режиму на звичайний, хай тримає міцність 90%. Відбирати буду доки буде вихід, але в окремі пляшки. 
Мабуть при зміні вмісту мішечка додам до куба ще літр спирту на літр води.

добавлено: 12-05-2022, 12:15:56
Сиджу і ріпу чухаю.
А може треба після парової екстракції також зупинитись та викинути мішечок з ботанікою?
Або вже перед відбором викинути траву та покласти в мішечок цитринову цедру щоб не варити її занадто довго разом з травкою?
Мабуть саме так і зроблю.
« Последнее редактирование: 12-05-2022, 12:15:56 от Игорь »
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн ИгорьАвтор темы

  • Администратор
  • Эксперт
  • *****
  • Сообщений: 17156
  • Спасибо
  • -Отправлено: 1161
  • -Получено: 11406
  • Думи мої думи...
    • Каптерка
Може хтось дасть пораду по рецептурі, може є грубі помилки??

Два літра спирту, 40 грамів ялівцю.
Я планував використати 30 грам фенхелю, по 10 дягелю та лакриці, 5 фенхелю, та додати по дрібці анісу та полину. Ще цедру з половинки лимона.
Маю ще м'ята, кориця, фенхель, гвоздика, бодян.
Може щось додати, або чогось позбутися?
Не тот глуп, кто не знает, но тот, кто знать не хочет.
Григорий Сковорода

Оффлайн Сергей Леонидович

  • Политолог
  • Эксперт
  • *
  • Сообщений: 4878
  • Спасибо
  • -Отправлено: 3955
  • -Получено: 1847
  • Безумно люблю Жизнь!
кориця, бодян, тільки трішечки
"Хорошая водка!"- успел сказать он...

Онлайн Dudley

  • Специалист
  • ***
  • Сообщений: 657
  • Спасибо
  • -Отправлено: 240
  • -Получено: 542
Так компонувати інгредієнти для джину не бажано! Має бути основа (ялівець, коріандр, корінь дягеля) та чітке спрямування на пряність, трав'янистість, цитрус, ягоди або квіти і так далі... Обравши напрям вже під нього вибирати конкретні ботанікали.