Що до витримки, то мав 10,20,30 літрів. Скрізь однаково. До року можна не заглядати, смак не змінюється (якщо діжка підготовлена і ми маємо на увазі витримку а не плінтусування) Потім десь до півтора року йде різка зміна смаку, далі вже не так помітно. Рік і півтора різниця велика, два і три я щось не помітив. Більше виступав по кукурудзі, задоволен на 90%. З солодом щось несклалось. Спочатку це суперконцентрваний солодовий смак, який зовсім несмачний. А через два роки солоду немає зовсім, але і на виході таке, що не варот два роки очікування
З солоду краще робити як тут писав
voffka75 про промку - брати "серце" розбавляти спиртом трохи потримати, заараматизувати дубком, колером карамельним помїягшити и опа
маємо віскарік з супермаркету
Головне розуміти, що ми хочемо. Всі хочуть дистилят як в магазині смак, але чомусь горілку як магазинну ніхто не хоче
Нічого "легесенького" (особисто в мене) в бочці ніколи не виходило. Легесенького в сенсі концентрації. В бочках в мене було 50-55 градусів, при 40 градусах пити смачно, але хочеться трохи легкішого смаку. Якщо до столу, то я розводив до 36-38 градусві і тоді це дуже смачно, а коли сам, по ковточку за компом попиваєш, то розводив ще більше.
Ще такий момент, який я "не здолав". Розвів водою (навіть до 42) , попив, що недопив залишив в пляшці. А через пару днів воно починає мутніти, і смак змінюється, не в кращий бік. Можливо, треба було якось продумати холодну фільтрацію, але я до неї не добрався.