Насадка - медные кольца

Автор Зет/vovan, 04-10-2015, 19:15:27

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68

Так. Якраз потрібно почистити кільця після експериментів.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Знайшов, і те що знайшов, мені не сподобалось.  
Почну з кінця. Для того, щоб мідь успішно боролась з сірчаними сполуками, вона має бути вкрита шаром оксиду міді. Якщо його не мікронний шар, він буде мати чорний колір.  Чим товще шар, тим краще мідь відпрацює з сіркою.  
Це - шар оксиду міді(2), що легко видаляється слабкими кислотами, такими як лимонна чи оцтова (барда).  
Видаляється легко, але ж це дурня - виділяти саме те, що бореться з сіркою. 
Коли мідь захопить певну кількість сірки, чорний шар оксиду буде замінений  чорним шаром сульфида міді. На цьому корисний вплив міді завершиться.  
Виникає два питання.  
Перше - як відрізнити корисну чорноту (оксид) від шкідливої (сульфід). 
Друге - як позбавитись сульфіду.  
Для вирішення другого питання заліз у хімічний довідник, і ось що отримав.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Сульфід міді(2)... 
Добре розчиняється у розчині ціаніду калію.
Помітно розчиняється у розчині сульфіду амонію.
При слабкому прожарюванні у водні утворює сульфід міді(I).
Розчиняється у розчинах полісульфідів у присутності повітря.
Важко розчиняється в розведеній окропі сірчаної кислоти.
Легко розчиняється у гарячій азотній кислоті середньої концентрації.
Реакції, в яких речовина не бере участі:
Не розчинний у розведених кислотах.
Не розчиняється в киплячій розведеній азотній кислоті.
Не розчиняється у концентрованій соляній кислоті.
Сульфід міді(II) не реагує з розведеною сірчаною кислотою.
Сульфід міді(II) не реагує з розчинами гідроксиду натрію

Игорь

Ось така фігня. Нема легких шляхів позбавитись сульфату міді.
Якщо почорніла мідь стала світлою після впливу барди, чи (не дай Боже) лимонної кислоти, то почорніння було зумовлено наявністю корисного оксиду, її не треба було чистити. 
Я в шоці, панове. 
Виходить, якщо насадка почорніла, треба кинути пару кілець у оцет. Якщо посвітліють, це кайф. Наша почорніла насадка готова для роботи з сірчаними сполуками.
Якщо оцет не дав результату, то насадка вже зробила що могла, вона вкрита шаром сульфіду міді і вже не працює. Треба чистити... Або цианідом, або механічно. Або ... Дивимось вище.

Ivan 68

Я перепрошую, я у хімії слабувато розбираюся...
Що ж нам, сіромахам, з тими кільцями робити, щоб вони працювали як слід?

vova0869

Тому в промисловостi використовують шоломи а не кiльця .Бо механiчно легше чтистити.Хоча е шиi холодильники ,тарiлки.А ще е РПН яку хрен почистиш.Ну РПН в промисловостi не використовують.

Игорь

Якщо почорніли - радіти та не чипати. Час від часу брати пару почорнілих кілець та занулювати в оцет. Якщо почорніння зникає - все гаразд,решту не обробляти.
Приводом для занепокоєння буде момент, коли оцет вже не буде усувати почорніння. Ось тоді  треба буде щось вигадувати. Але це може бути за декілька років. 
Це ще не все. Треба розібратись з хамізмом процесу рекомбінації етерів. Я зроблю це, але не зараз.

sonor

У меня сосед по гаражу кондиционерщик. Я по совету Игоря у него набрал обрезков и некондиции медных трубок разных диаметров и длины.
При перегонке браги набиваю царгу трубками, иногда трубку в трубку свободно помещаю, чтобы была больше площадь. Для удержания трубок  снизу царги один пыж РПН из НЖ.
После первой перегонки трубки вонючие просто ппц, без перчаток их мыть и чистить нельзя потому, что руки будут долго вонять.
Чищу мелкой наждачкой и промываю водой, внутри шомполом.
Фото трубок после очистки и пару недель лежания на полке прилагаю.
Почему некоторые чуть посинели, а некоторые нет не знаю, скорее всего не дочистил.

21-11-2024, 16:23:19
И цвет скорее всего ближе к фиолетовому.

Игорь

Это и есть сине-черный оксид меди(2), именно он нам нужен для удержания серных соединений. Чистить этот налёт не нужно. 

ДимаС

Окисли міді працюють з сіркою (сірководнем) - але ж може таке бути, що мідь з правильним нальотом буде суперово працювати з сіркою, але при цьому можуть бути реакції з іншими компонентами, яким треба саме контакт з чистою міддю? У мене такої інфо немає, теоретично таке бути може. А може окисли міді й можуть всю роботу виконати самостійно без чистої міді...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГонщикФормулы

Я немного запутался, для очистки меди ее достаточно промыть в растворе уксусной кислоты?
Или нужен ещё и щёлочь, например в воде с содой промываем, потом в воде с уксусом, потом проточной водой и сушим несколько дней? Как в итоге ее нужно или реклмендовано мыть правильно, можно уточнить.

Ivan 68

Не можу знайти, в якійсь гілці на форумі радили мити мідь "Кротом"

vova0869

Ну Игорь выше написал .Берём окислению после перегонов медь и уксусом капаем для пробы ,если смывается то оксид правильный .Можно использовать как есть .А если не смывается Игорь обещал что-то придумать .Я несколько лет уже шлем чищу в ручную механически абразивом скочбрайт в листах  /применяется в автомалярке /.Без фанатизма ,беру самый грубый у нас это зелёный ,бордовый .

Игорь

Мне недавно сбросили видео, где какой-то штымп с умным видом рассказывает, что оксид надо чистить потому что он не вступает в реакцию с сероводородом, а только чистая медь.
Це нісенітниця. Порився в абетках та підручниках.
Сірководень дійсно реагує з чистою міддю, але при умові наявності кисню. Вишівський підручник дає таку формулу...
IMG_20241123_112818.jpg
Про що йдеться.
Так, сірководень здатен реагувати з міддю, але лише в присутності кисню. Але де ж взятись кисню навколо нашіх кілець? Він є тільки на початку роботи, дока пара не витіснить повітря з царги, а це відбувається протягом декількох хвилин на початку кипіння.  Весь час роботи пара є, сірководень - може бути, але кисню нема, і користі від міді не отримуємо.
А що ж робити? 
Просто не треба чистити насадку механічно або хімією зайвий раз. Особливо лимонкою. А якщо помили ( не лимонкою), або почистили, треба висушити насадку та дати їй побути на повітрі день-два. Не завадить навіть жорстку прожарку зробити щоб кільця почорніли. 
Навіщо? Щоб додати кисню, якого при перегонці нема, тобто вкрити поверхню міді шаром чорного оксиду CuO. Бо з цією сполукою сірководень реагує залюбки, навіть в наших умовах - при відносно низькій температурі та при відсутності вільного кисню. Реакція така...
IMG_20241123_114234.jpg  
Зверніть увагу, в першій реакції для утримання одної молекули сірки витрачається дві молекули міді, а в другій - одна. Це добре, міді на довше вистачить.

Игорь

На що ще треба звернути увагу у першій ілюстрації. Наліт сульфіду міді може тормозити процес. Це означає, що чорний наліт сульфіду треба чистити. Бо інакше доступ пари до оксиду міді припиняється, користі від міді - нуль. Цей наліт треба саме чистити, бо змити його не вийде. Я якщо виходить, то це був не сульфід міді, а оксид, саме той, що був потрібен.

SMF spam blocked by CleanTalk