FanCoil - автономное охлаждение.

Автор Игорь, 09-11-2019, 21:44:08

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68

Цитата: Игорь від 10-01-2026, 04:36:46І ось - пішла пара. Температура в системі охолодження стрімко росте 20...30...40 Але насос чекає 60 і не починає роботу.
Якшо буде працювати класичній ПІД, насос запрауює лише коли температура дійде до порогу, а потрібні оберти набере ще за певний час. Зап цей час температура вже встигне зашкалити, і може спрацювати захист по перегріву.
Нам це не потрібно. А що робити?
У мене саме так і сталося. Я ще здивувався - з якого переляку відбувся перегрів, якщо на Фанкойлі було виставлено 20х55, але був зайнятий качелями на конденсаторі з холодильником, бо він хрипів, як старий дід і безперестанку то втягував повітря, то видихав. То я витягнув датчик перегріву на деякий час і перезапустив Росу. В цьому плані ПВК дає невеликі переваги. На кубі вихід пари зупиняється майже миттєво, а на ПВК пара пре після зупинки ще добрих хвилин десять. Я коли це побачив, після того, як планово виключають світло, або завершив роботу, автономку одразу не виключаю, ще хвилин десять вона працює. Але цього разу, я автономку виключити забув і вона працювала добрих дві години, а зовнішня температура різко знизилася і коли я знову включив Росу, то датчик на автономці показував +1,4* і я не додумався закотити автономку у сусіднє тепле приміщення. Гуральня у мене не велика і ставити автономку в одному невеликому приміщенні з Аламбіком не бажано, протяги негативно впливають на роботу шолома і саме приміщення досить швидко нагрівається до більших, ніж +17-18*. І це теж суттєво впливає на якість отриманого дистиляту на шоломі Аламбіка.
Автономка трохи заспокоїлася лише тоді, коли я накинув на неї рушник. через деякий час зверху на перший ще один, а через деякий час ще один зверху. Не повністю вони перекривали, але частково з передньої сторони решітку вентилятора, а з другої сторони радіатор. От тоді і стався перегрів. Виявилося, що одного рушника було недостатньо, а трьох забагато.
Краще ніяк, ніж як небудь.

ИгорьTopic starter

Цитата: Ivan 68 від 11-01-2026, 09:27:06Так як буде правильно - повинна бути галочка, чи ні?
Відповідь "так" чи "ні" не дам. 
Спочатку поморочу голову, бо прагну передати розуміння що та до чого. 
Наші датчики температури стоять не в "епіцентрах" нагріва та охолодження, а в трубках, по яким біжить вода.  
Якщо вода зупиниться, датчики не побачать, що вже потрібно починати охолодження. 
Тому в режимі очікування по трубках вздовж датчиків має потихеньку бігти вода. Швидкість має бути достатньою, щоб датчик побачив початок нагріву своєчасно. 
Тому насос не має права зупинятись. В режимі очікування мін має тримати мінімальний рух води. Галочка "оберти очікування" для насосу має бути активна. 
Для вентилятора це не потрібно. Вентилятор має почати обертатись лише коли з радіатора піде вода занадто тепла. Тому в режимі очікування вентилятор обертатись не повинен, а відповідна галочка в звичайному режимі має бути деактивована.  
Але якщо буде потрібно, така можливість лишається. 
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Час об'єднати керування нагрівом та охолодженням під одним дахом. Тобто, в одному корпусі, під спільним керуванням. Тоді і "оберти очікування" не будуть потрібні, і копняк буде адекватним і ніколи не стане нокаутуючим :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

SMF spam blocked by CleanTalk