Аппарат для чачи

Автор Игорь, 13-05-2020, 00:02:59

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Вадим33

Цитата: Філін75 від 07-04-2023, 22:31:42вот какие у меня возникли вопросы: какой мне приобрести дефлегматор и что использовать в качестве насадки?
Советую взять медную царгу 2" 40-60 см.За ней холодильник.Какой есть.Я поначалу купил флейту стекляную с пятью тарелками,дефлегматор.Пробовал и 4и3 и две тарелки.Сначала от дефа отказался,потом флейту с угол поставил.Теперь и мыслей нет использовать.Но это всё говорю о напитках в бочку,хотя и напитки вбелую можно получить вполне достойные.У меня к тебе предложение.Я отправлю тебе 0,5л чачи за твой счёт.Если не понравится,ну что ж)).Если понравится,заплатишь 150гр и скажешь спасибо.Смысл в чём? Чача перегнана на 60 см царге без всяких СПН и дефлегматоров.

vova0869

Да у нас как-то не принято за деньги на пробу угощать .

Вадим33

Цитата: vova0869 від 11-06-2023, 22:31:06Да у нас как-то не принято за деньги на пробу угощать .
Да это не проба.У меня нет нужды давать ему попробовать.Это пример,что получается на пустой царге.Если покажется так себе,то и денег не нужно.Если понравится,то пусть просто отдаст мне то,над чем я работал,скажет спасибо и не заморачивается с насадками дефлегматорами и т.д.Я просто хочу ему помочь)))

ИгорьTopic starter

Заблуждение.
Неутепленная медная труба, как и традиционный дефлегматор, и есть дефлегматор с воздушным охлаждением. Флегмовое число такого дефлегматора, как и любого другого, это соотношение нагрева к охлаждению (если строго - соотношение нагрева минус охлаждение - к охлаждению). Такой дефлегматор обеспечивает парциальную конденсацию, и единственный его недостаток - неуправляемая и неповторяемая работа. Сегодня прохладней - дефлегмация больше. Завтра дал больше нагрева - дефлегмация (и укрепление) больше.
Царга, наполненная медными кольцами, отличается от пустой царги бОльшей поверхностью контакта паров с медью, а дополнительная конденсация в водяном дефлегматоре компенсирует недостаток воздушного охлаждения у колечек внутри трубы. то есть это та-же твоя труба, но которая позволяет работать в 2-3-5 раз производительней.
Результат будет один и тот-же, только на голой трубе - медленней.

Ну а управление подачей воды в дефлегматор (или потоком воздушного обдува аламбика) позволяет добиться уверенной повторяемости, одинакового флегмового числа и одинакового укрепления, независимо от температуры воздуха или от нагрева. 
Это позволяет достаточно точно воспроизвести условия перегонки, которая оказалась удачной. И не повторить косяки неудачной.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

у мене апарат для чачі включає воду у деф вже коли відібрані голови та значна частина тіла, тільки тоді, коли починає підвищуватись температура пари після дефлегматора, та що йде й відбір - при чому чим більше температура пари - тим більше води попадає насосом у дефлегматор, таким чином можна стабілізувати температуру пари плавно збільшуючи флегмове число, однаково плавно як сьогодні, так і завтра, так і через рік, як для 10л СС, так і для 100л.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Вадим33

Цитата: Игорь від 12-06-2023, 08:50:14Заблуждение.
Неутепленная медная труба, как и традиционный дефлегматор, и есть дефлегматор с воздушным охлаждением
Почему заблуждение?Я понимаю,что неутеплённая медная царга,как и шлем аламбика являются дефлегматорами.Но в них дефлегмация нужна для того,что бы флегма контактировала с медью,а не для укрепления.И я не слышал,что бы обдували аламбики воздушным потоком.
Цитата: ДимаС від 12-06-2023, 09:12:09чим більше температура пари - тим більше води попадає насосом у дефлегматор
Невже ти не помічав,що чим більше врубаєш дефлегматор,тим гірше якість спиртів?

Сергій Леонідович

Цитата: Вадим33 від 12-06-2023, 11:25:59И я не слышал,что бы обдували аламбики воздушным потоком.
Я знаю одного нашого колегу, який так робить, пробував його напої, дуже смачні
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Вадим33

Цитата: Сергей Леонидович від 12-06-2023, 12:26:00Я знаю одного нашого колегу, який так робить, пробував його напої, дуже смачні
Я мав на увазі,що не чув,щоб так робив хтось із тих,хто робить віскі або кон'як професійно.А серед нас може хтось так і робе на головах чи хвостах.))

voffka75

Цитата: Вадим33 від 12-06-2023, 11:25:59И я не слышал,что бы обдували аламбики воздушным потоком.
Шотландцы на некоторых винокурнях так делают, и воздушным потоком и водой, кто как. Лохломонд, Ардбег, Глент грант, может еще кто, используют дополнительные дефлегматоры на аламбиках.

ДимаС

Цитата: Вадим33 від 12-06-2023, 11:25:59Невже ти не помічав,що чим більше врубаєш дефлегматор,тим гірше якість спиртів?
не помічав, бо деф починає працювати тільки тоді, коли тіло більшою частиною відібране.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Перше 
Ті, хто робить коньяк професійно, ведуть перегонку  в неопалюваних приміщеннях в холодну пору року - з листопада до вересня березня. 
Ми працюємо зазвичай у житлових опалюваних приміщеннях, де температура повітря 20 чи більше. Тому у нас конденсація апріорі замала.
Друге.
Якщо ти порівняєш площу охолоджуваної повітрям міді на кожен кіловат нагріву в промислових та домашніх аламбіках,  тим більш - у твоїй півметровій трубі, то зрозумієш, що без додаткового охолодження, та додаткової поверхні міді обійтись не вийде. Не буде того ефекту, що дає промисловий аламбік.
Третє. Цікавий аргумент...
Цитата...в них дефлегмация нужна для того,что бы флегма контактировала с медью,а не для укрепления.
Якщо ми конденсуємо не весь потік, а лише частину,,це є часткова, тобто парціальна конденсація, яка завжди збільшує вміст спирту у тій частині потоку, який пройшов дефлегматор наскрізь.
Якщо є флегма, то є і укріплення, тим більше, чим більша доля пари конденсується. 
Неможливо зробити так, щоб флегма була, а укріплення не було. Тому змочення міді та укріплення - це два боки одної медалі.   
Але укріплення - це не ціль. Ціль - розділення, це найпервіша ціль другої, дробної перегонки.
Четверте.
Я вже писав, що поверхня змоченої міді, з якою контактують пари, в побутовому обладнанні недостатня, і найпростіший шлях її збільшити - ще насипати в трубу мідних кілець.  Але вони не мають власного охолодження, флегма на них не зконденсується. Вихід один - додатковий дефлегматор.
П'яте.
Здогадуюсь, що наприкінці відбору ти зменшуєш нагрів. Навіщо? Тому що по досвіду знаєш - так буде краще. А якщо не зменшуєш, то просто від браку досвіду :)
Який фізичний зміст зменшення нагріву наприкінці перегонки?
Зменшення нагріву призводить до зменшення кількості парів, а частка, що дефлегмується, не зменшується.
Таким  чином, зменшується доля відбору, тим самим росте флегмове число, розділення та укріплення.
Керований дефлегматор робить те ж саме, але без зменшення нагріву та в автоматичному режимі.
Я повторю. Те саме, але швидше та зручніше.
Я вже мабуть задовбав, але...
Шосте.
Я розумію чому у тебе закріпилась ще одна хибна думка, ось ця...

Цитата: Вадим33 від 12-06-2023, 11:25:59Невже ти не помічав,що чим більше врубаєш дефлегматор,тим гірше якість спиртів?
Я помічав, що якщо для перегонки, тобто для дистиляції, використовують ректифікаційне обладнання та ректификаційни методи, виходить дуже погано.  Дистиляція має на меті розділити домішки, зберігати потрібні, та максимально зменшити зайві.
Ректификаційни підходи не роздиляють домішки, а пресують їх докупи, та відривають від спирту.  Повноцінна ректифікація повністю очистить спирт, а недороблена напівректифікація зменшить кількість домішок, позбавить спирт того, що треба було зберігти, а те, чого треба було позбавитись, буде вичищене лише наполовину.
Сировина буде  зіпсована, спирт буде лайновим.
Ти писав про флейту з п'ятю тарілками. Це вірній шлях зіпсувати спирт. Розділення домішок не буде,  буде часткове позбавлення спирту всіх головних доміщок пропорційно, а процент сивушних спиртів на літр спирту навіть зросте.

Твоя помилка в тому, що ти спочатку позбавився дефлегматора, а потім став зменшувати кількість тарілок.
Але, якщо дефлегматор кожухотрубний, його слід було позбавитись, толку з нього нуль.
На останок.
Керована дефлегмація на етапі відбору голів може допомогти видалити альдегіди та певну частку етілацетату , якого завжди забагато,  та при цьому  зберігти інші етери.
На етапі відбору тіла можна налаштувати подачу води так, щоб міцність у відборі не була менше за 55-60.
Це непогано призупиняє  сивуху - важкі спирту, що купою лізуть у відбір при міцності 50 та нижче.  Спирт по-перше виходить краще, а по-друге такий підхід дає можливість створення алгоритмів, що дають більш-менш повторювані результати.
На етапі відбору хвостів укріплення дуже корисне. Без нього в хвостах забагато кислот та сивухи, при кільуцюванні вони накопичуються.  Укріплення хвостів відсотків до 50-60 дозволяє не втрачати спирт та не кольцювати бруд.
Все.

гуральник

Цитата: Игорь від 12-06-2023, 15:01:28з листопада до вересня
тут очепятка,мабуть до березня?
Любіть життя. Повторення не буде...

ИгорьTopic starter

Так, дякую. То мені шкільне перше вересня наснилося :)

Вадим33

Цитата: Игорь від 12-06-2023, 15:01:28Перше
Ті, хто робить коньяк професійно, ведуть перегонку  в неопалюваних приміщеннях в холодну пору року - з листопада до вересня березня.
Ми працюємо зазвичай у житлових опалюваних приміщеннях, де температура повітря 20 чи більше. Тому у нас конденсація апріорі замала.
Друге.
Якщо ти порівняєш площу охолоджуваної повітрям міді на кожен кіловат нагріву в промислових та домашніх аламбіках,  тим більш - у твоїй півметровій трубі, то зрозумієш, що без додаткового охолодження, та додаткової поверхні міді обійтись не вийде. Не буде того ефекту, що дає промисловий аламбік.
Мне столько не написать))) Но буду пытаться. Я занимаюсь перегонками в полуподвальном помещении в котором нет отопления. То есть когда занимаюсь перегонкой фруктов у меня там довольно прохладно. У меня сейчас не труба. У меня медный шлем аламбика. Я его заказывал из расчёта, чтобы шлем был приблизительно 10% от объёма Куба. Но я хочу сказать, что даже труба позволит делать напитки лучше чем флейта с тарелками и дефлегматором. Пользовался дефлегматором только в конце перегона, чтобы  не пустить хвосты. Да, спирт идёт крепче допустим на 10%, но чем дальше, тем он всё более и более плохого качества. Если бы это было не так то мы бы перегоняли всё на последней капли хвостов у нас вообще бы не оставалось.Проще оставить этих хвосты и влить в СС следующего года. Если есть на поверхности плёночка стараюсь её собирать. Насколько я знаю это жирные кислоты которые не могут раствориться в слабоалкогольной жидкости. Ацетальдегиды и этилацетат отбираются и так неплохо. Здесь, наоборот,главное не переборщить. А то некоторые умудряются отбирать голов 5% от навалки. Этилацетата обычно  бывает много только если бражка заболела. Небольшое его количество даже приветствуется в дистиллятах. Почитал первые посты темы и понял что я немного не туда влез). Я так понял была цель без шлема аламбика обеспечить большой контакт сменю. Медь внедрили, а чтобы омывать её флегмой поставили дефлегматор.  Но мне кажется соотношение примесей в аламбике и этом аппарате будет различаться.

vova0869

Я тоже натыкался на то что шлем 10 % от объема куба но это у кацапов .У меня куб 125 заполнение100 а шлем 20 .Перегоняю в холодном помещении зимой .Могу добавить второй шлем ещё 20 .Как вы думаете нужно ли ?

SMF spam blocked by CleanTalk