Запах самогона

Автор ГонщикФормулы, 30-03-2025, 22:28:05

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ГонщикФормулыTopic starter

Цитата: SAMSON від 07-04-2025, 22:50:08Думаю за 2~3~5 р роботи для перегонки дистиляту не «самогону », це слово потрібно вже напевно викорінити та не вживати , тим більше що це не укр назва 😄, тож скажу так  я спробував вже багато способів перегонки дистиляту , для себе вирішив так , немає «запаху в дистиляту », є або невміння роботи при перегонці , тут лише якщо як колись казав Ігор залізо це ще не перше , а перше це сировина  , далі спосіб перегонки 😄
А тут чи голів мало відібрав , чи хвостів набрав багато ,от і все що і чим тут дивуватися не розумію .
Є ще витримка дистиляту , але ж є категорія людей яким можливо і невгодиш ніколи , вони не розуміють і не хочуть окрім запаху спирту щось навіть пробувати , от тут і думаю вони і незадоволені тим запахом дистиляту
Ну на второй перенонке я тело отбирал до 89 ° в кубе, вряд-ли я хвосты заверил, а вот головы может быть, их я отбирал немного и быстро.

Игорь

З класифікацією домішок у нас плутанина. Все через ректифікацію.  
А ще через профанацію розуміння процесу.  
Була (а може і є?) кацапська фірма "изобретатель", яка одною з перших продавала обладнання. Вони написали книжку з картинками про те, що якщо змішати воду, етиловий спирт та метанол, та почати перегонку, то компоненти суміші будуть виходити в парову фазу по черзі, у відповідності з температурами їх кипіння.  
При 60 піде метанол, при 78 - етиловий спирт, при сотні - вода.  Тому метанол - головна домішка, а вода - хвостова.
Тому 
Це повна дурня, але вона набула поширення. 
Відверто кажучи, якщо при ректифікації ми маємо чітке розуміння поведінки домішок, то при перегонці - ні. Ми майже нічого не розуміємо. Більш того, те, що один вважає головною домішкою, насправді не є такою. 
Літератури майже нема. Все, що я зустрічав, це малозрозумілі картинки у довіднику Скуріхіна. 
Я час від часу намагаюсь щось порахувати, але результати цих розрахунків не тішать. Я не знаходжу методів більш-менш помітно збільшити або зменшити концентрацію якоїсь домішки методами перегонки.
Гонщик, ти пишеш, що тіло брав до 89 градусів, тому сподіваєшся, що хвости не зачепив.   
Що ти в цьому випадку вважаєш хвостами? Які саме домішки?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Ось ці малюнки.
IMG_20250408_081106.jpg 
IMG_20250408_083001.jpg 

ДимаС

Цитата: ГонщикФормулы від 08-04-2025, 07:13:00
Цитата: SAMSON від 07-04-2025, 22:50:08Думаю за 2~3~5 р роботи для перегонки дистиляту не «самогону », це слово потрібно вже напевно викорінити та не вживати , тим більше що це не укр назва 😄, тож скажу так  я спробував вже багато способів перегонки дистиляту , для себе вирішив так , немає «запаху в дистиляту », є або невміння роботи при перегонці , тут лише якщо як колись казав Ігор залізо це ще не перше , а перше це сировина  , далі спосіб перегонки 😄
А тут чи голів мало відібрав , чи хвостів набрав багато ,от і все що і чим тут дивуватися не розумію .
Є ще витримка дистиляту , але ж є категорія людей яким можливо і невгодиш ніколи , вони не розуміють і не хочуть окрім запаху спирту щось навіть пробувати , от тут і думаю вони і незадоволені тим запахом дистиляту
Ну на второй перенонке я тело отбирал до 89 ° в кубе, вряд-ли я хвосты заверил, а вот головы может быть, их я отбирал немного и быстро.
Навіть на джинові я закінчую відбір тіла до 88С у кубі, бо чути хвости.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Якщо звернути увагу на пункт В в обох малюнках (це метанол), можна дійти висновку, що метанол поводиться як головна домішка - добре йде на початку перегонки.
Це входить в протиріччя з жовто-блакитним графіком де метанол (пункт 23) при міцності в кубі менше 40% має поводитись як хвостова домішка. 

Гонщик, ти пишеш, що тіло брав до 89 градусів, тому сподіваєшся, що хвости не зачепив.   
Що ти в цьому випадку вважаєш хвостами? Які саме домішки?

Игорь, к сожалению или моей необразованности в этом деле я не могу назвать примеси которые я хотел бы отсечь прекращая отбор на 89°, пока что в моем понятии это те примеси которые могли бы давать дистиляту неприятный запах или вкус, и так как опыта в этом деле у меня нет, по запаху я их сравниваю с хвостами от ректификации.

гуральник

Цитата: Ivan 68 від 07-04-2025, 17:30:51яка була міцність сирцю вже не скажу.

мені здалося, що ти тут про голови написав:
Цитата: Ivan 68 від 07-04-2025, 13:16:14відбирав голови швидкими краплями і до 70* на спиртометрі.
тому мене зацікавила міцність сс,а виявилося що  ти пишеш про відбір тіла.
Любіть життя. Повторення не буде...

Ivan 68

Так. Дійсно. То я не коректно написав.

При другій дробній дистиляції на мідному шоломі та з конусом для споживання по білому, голови я відбирав швидкими краплями (в струйку не переходили). А тіло, як правило до 70% на спиртометрі. В той час кубовою температурою не користувався через відсутність знань.
При дистиляції для бочки переганяю інакше.
Краще ніяк, ніж як небудь.

гуральник

Цитата: ДимаС від 08-04-2025, 08:34:42Навіть на джинові я закінчую відбір тіла до 88С у кубі, бо чути хвости.
Через аламбік можна пізніше,але потрібно дути вентиляторами.
Любіть життя. Повторення не буде...

Zag

Цитата: Ivan 68 від 08-04-2025, 11:45:23При другій дробній дистиляції на мідному шоломі та з конусом для споживання по білому, голови я відбирав швидкими краплями (в струйку не переходили). А тіло, як правило до 70% на спиртометрі. В той час кубовою температурою не користувався через відсутність знань.
Написано в минулому часі. Зараз робите по іншому, чи для білого вживання не переганяєте?

09-04-2025, 15:05:10
Цитата: Ivan 68 від 08-04-2025, 11:45:23При дистиляції для бочки переганяю інакше.
Можна трохи детальніше про це, якщо не секрет.
Шануймося,  бо ми того варті!

Цитата: Ivan 68 від 08-04-2025, 11:45:23Так. Дійсно. То я не коректно написав.

При другій дробній дистиляції на мідному шоломі та з конусом для споживання по білому, голови я відбирав швидкими краплями (в струйку не переходили). А тіло, як правило до 70% на спиртометрі. В той час кубовою температурою не користувався через відсутність знань.
При дистиляції для бочки переганяю інакше.
Ну если я правильно смотрел табличку, 70% в струе это 88 в кубе.

Ivan 68

10-04-2025, 10:06:01
Цитата: Zag від 09-04-2025, 15:03:50Написано в минулому часі. Зараз робите по іншому, чи для білого вживання не переганяєте?
Не переганяю.
Причин декілька.
Самогон цукровий для себе маю.
Більшість знайомих та друзів споживають або кольорові напої, або сортировку з мого пшеничного спирту.

10-04-2025, 10:27:44
Цитата: Zag від 09-04-2025, 15:03:50Можна трохи детальніше про це, якщо не секрет.
Не секрет. Я вважаю, що коли ділишся своїми знаннями, до тебе приходять нові, а коли замикаєш у собі, рано чи пізно немає більше куди знанням у тебе заходити і твій розвиток зупиняється. В цьому питанні у кожного своє бачення.
У кожного своя методика. Я перепробувавши в минулому році багато різних методик зупинився на наступній (але остаточний результат, нажаль, буде зрозумілий лише через 2-3 роки, після витримки у 50л бочках) - перший перегін до нуля, тобто до 99,3 - 99,8* в кубі в залежності від зовнішнього тиску на потужності від 60 до 80%. Останній раз перші перегони від моменту включення Роси і до моменту виключення - 6-6,5годин на ПВК в 135л, заливаю по 110л (разом з закачуванням та викачуванням + збиранням обладнання виходить 8 годин).
Другий перегін на потужності 70%, до 80* в кубі. Знижую нагрів орієнтовно до 50% потужності. Охолодження включаю аж коли холодильник стає помітно теплим. Це для того, щоб вийшло все повітря з системи. Перші краплі - в каналізацію (при першому перегоні також). Набираю перші 100мл і роблю замір міцності (корекція по температурі само собою), якщо міцність більше ніж 77%, збільшую потужність нагріву, якщо менше 77% - то навпаки зменшую потужність нагріву. І на виставленій потужності переганяю так все до 99,5* в кубі. Відбираю голови по запаху та смаку, тіло також, орієнтовно до 91 - 94* в кубі, решта - хвости. Голови та хвости кільцюю.
Чому саме 77%. Взагалі то у мене по розрахунках має бути 72%, але я поки що не наважуюся, можливо в подальшому щось на таких значеннях пережену. Тут потрібно рахувати по формулах і підставляти значення під своє обладнання, воно у всіх різне.
Ще один важливий, як на мене, момент. Температура в приміщенні для другого перегона має дуже велике значення, тому бажано щоб була не більше 16*.
Все вище сказане відноситься виключно до класичної дистиляції на Аламбіку.

10-04-2025, 10:36:55
Цитата: ГонщикФормулы від 09-04-2025, 16:45:37Ну если я правильно смотрел табличку, 70% в струе это 88 в кубе.
Оце ти молодець, що подивився. Я якось і не подумав про таке. Слушна підказка. Але останнім часом, про всяк випадок, я знову став ставити "папугу" і підстраховуватися спиртометром. Хоча основним показником для мене є кубова температура.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Andrik_K

Цитата: Ivan 68 від 10-04-2025, 10:03:01Більшість знайомих та друзів споживають або кольорові напої, або сортировку з мого пшеничного спирту.
вона дуже смачна, я її також полюбляю та всі хто любить біленьку, та й різні кольорові з неї виходять набагато гарніші
Я знаю, що нічого не знаю

Игорь

Цитата: ГонщикФормулы від 09-04-2025, 16:45:37Ну если я правильно смотрел табличку, 70% в струе это 88 в кубе.
Не поспішай. 
88°С в кубі - це може й є 70%об в потоці відбору, але лише при умові повної відсутності конденсації пари на шляху пари вгору. Тобто при ПОВНІЙ відсутності парціальної конденсації.
Це можливо при умові ретельної, ідеальної, 100-відсоткової теплоізоляції всього шляху пари вгору, починаючи від стінок куба в паровій зоні, і закінчуючи коліном, де пара повертає до холодильника.
Якщо на цьому шляху є втрати тепла хоч на один відсоток, концентрація спирту  у відборі буде вище. 
Або навпаки. При міцності у відборі 70%, температура в кубі буде помітно вища за 88°С

Спасибо за уточнение

SMF spam blocked by CleanTalk