Бочки 18л від ОЛПОЛ

Автор Fatum, 27-10-2025, 15:07:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

FatumTopic starter

Цитата: ДимаС від 29-10-2025, 22:41:49Є гарна ідея. Треба ж щось едаке щоб вах!?
То нехай буде нова бочка з клену! Танінів мінімум, як і ванілі... для делікатних напоїв - те що треба.
Ще можна з черешні...
Але вимочити нову гарно й так, щоб вода не зацвіла всередині...

Якось я так не готовий так експериментувати з першою бочкою.

vova0869

Я робив на щепi черешнi виноградный дистиллят 6 мicяцiв    не цiкаво зовсiм .Я розумiю що це не бочка але з грушою .яюлуком уже не захотiлося робити .А шашлык на черешнi выходить гарний.

FatumTopic starter

Хто може порекомендувати літературу де описано вибір міцності дистиляту для заливки в бочку, і як ця міцність впливає на екстракцію тих чи інших речовин з неї. Також з радістю вислухаю досвід форумчан.

vova0869

60-70 в мене останнiм часом 65-67 .Бажанно виходити на цi покзники без додавання води .

Игорь

Цитата: Fatum від 03-11-2025, 13:20:27Хто може порекомендувати літературу де описано вибір міцності дистиляту для заливки в бочку, і як ця міцність впливає на екстракцію тих чи інших речовин з неї. Також з радістю вислухаю досвід форумчан.

Про дистилят з якої сировини йдеться? Невже ти дійсно вважаєш, що існує типова інструкція на всі випадки життя?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

FatumTopic starter

Цитата: Игорь від 03-11-2025, 14:09:20Про дистилят з якої сировини йдеться? Невже ти дійсно вважаєш, що існує типова інструкція на всі випадки життя?

Отож якби вважав що є інструкція на всі випадки взяв би 62-63 і не парився. А так маю таке спостереження, багато дивився  відео про різні винокурні, і на бочках помітки міцності від 50 до 75 навіть бачив. Багато навіть і з десятими відсотка, і що цікаво різна міцність одного і того ж дистиляту в сусідніх бочках. А вважаючи шо різна міцність екстрагує різні речовини от і задався питанням оптимальної для різних дистилятів.

Игорь

Ти в курсі, що насичення напою екстрактивними речовинами - не єдина, і на мою думку - не головна функція бочки?  Принаймні, якщо йдеться про плодові дистиляти.  
Різна міцність на різних бочках тому, що льють те, що є, тому що нема стандарту.  
Ніж дивитись відосики, краще довідники почитати, чи тематичну періодику. Особливо слід уникати відео від виробників обладнання, бо їх задача - впарити мідну кришку на куб у формі яйця Мікеланджело. Результат перегонки їх не турбує.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

FatumTopic starter

Цитата: Игорь від 03-11-2025, 15:05:26Ти в курсі, що насичення напою екстрактивними речовинами - не єдина, і на мою думку - не головна функція бочки?  Принаймні, якщо йдеться про плодові дистиляти. 
Різна міцність на різних бочках тому, що льють те, що є, тому що нема стандарту. 
Ніж дивитись відосики, краще довідники почитати, чи тематичну періодику. Особливо слід уникати відео від виробників обладнання, бо їх задача - впарити мідну кришку на куб у формі яйця Мікеланджело. Результат перегонки їх не турбує.

Так оце ж і прошу порекомендувати довідники по цьому питанню

ДимаС

Стрикленд. Эффективная работа с бочками - 2021

УАД Кепканов. Презентація дуб для дистилятів - 2024

Ну і про бочки для загального розвитку:
Бондарное дело в мастерских и на дому. 2001

Все гуглиться, колись читав, залишив собі у переліку прочитаного
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ДимаС

Додам ще по темі дистилятів:

Валуйко. Технологические правила виноделия Том II. Игристые вина, коньяки, плодово-ягодные вина - 2006

Глазунов. Технология вин и коньяков

Литвак. Резервуарная выдержка коньячных спиртов - 1978

Макаров. Основы технологии виски - 2011

Малтабар. Технология коньяка - 1971

Мартыненко. Технология коньяка

Расел, Стюарт. Віскі. Технологія, виробництво та маркетинг ДРУГЕ ВИДАННЯ
Або
Russell. Whisky. Technology, Production and Marketing 2003

Сирбиладзе. Основы технологии коньяка

Скурихин. Химия коньяка и бренди 2005

Шейн. Дистилляционные установки коньячного производства

Owens. Craft of whiskey distilling

Smiley. Making Pure Corn Whiskey. A Professional Guide For Amateur And Micro Distillers

Щось з цього більш технічне, щось просто було приємно читати.

voffka75

Цитата: Fatum від 03-11-2025, 13:20:27Хто може порекомендувати літературу де описано вибір міцності дистиляту для заливки в бочку, і як ця міцність впливає на екстракцію тих чи інших речовин з неї. Також з радістю вислухаю досвід форумчан.

таку щоб в подальшому поменше, або взагалі не розбавляти водою.
в промисловості немає єдиного стандарту, всі роблять по різному. Але. у США існує верхня межа у 62,5. Тобто штучно заборонили виробникам заливати у бочку бурбон міцніше цієї межі. Але менше можливо. І багато відомоих виробників заливають 55 чи 50. І вихваляютья цим, що начебто саме це позитивно впливає на смак. тобто з цього можливо зробити висновок, що менше міцність більш краща. Але як воно на справді мало відомо. У  мережі прийнято посилатися на цитати Скуріхіна, але повно цитат з англомовних джерел де у дослідників інші цифри про те яке % кращий

ДимаС

Є водорозчинні компоненти бочки, а є спирторозчинні.
У малих бочках проблем з екстракцією всіх їх - немає взагалі, бо дуже велика площа на 1л дистиляту, порівняно з бариком.
Плюс старіння продукту відбувається значно швидше.
Ціна за це - підвищені втрати у вигляді долі янголів.
Тому основна задача при роботі з малими бочками (особливо новими) - це екстрагувати мінімум танінів.
Як це зробити? Література у поміч. Або ШІ, якщо глибина знань й розуміння процесів не потрібна - теж дасть якусь відповідь. Єдине що Grok ну у рази адекватніше дає відповіді, ніж ChatGPT. При чому у різних сферах.

Ivan 68

З Ші бажано навчитися спілкуватися. Навіть Грок іноді чудить добряче. У мене були випадки, коли я спілкувався з хорошим вихованим професором, а були випадки - з хамоватим посереднім викладачем бурси.
Що стосується міцності витримки. Якщо читаєш на Англійській мові, або є хороший автоматичний перекладач (у мене на ноуті перекладає з любої мови на Українську тому проблем з перекладом будь якого тексту не маю), то я можу дати посилання на один дуже цікавий блог про Шотланський віскі, там описані всі етапи, з посиланнями на літературу і т.і.
Я методично прочитав його від корки до корки. І коли читав - просто прозрівав. Зараз маркетингом розкрутили певні постулати і легенди, а раніше ніхто не заморочувався. Сто років тому віскі робили навіть з картопляного спирту привезеного з росії. росія в той час, якісну горілку оптом купувала в Українців, а свій картопляний та буряковий спирт продавала за кордон. А був період, коли був не урожай на ячмінь. Так в Шотландії ніхто не напрягався - масово завозили кукурудзу з Америки. А в 30 роках минулого століття через малу кількість отриманого нью мейку (причину не пам'ятаю) на законодавчому рівні було прийняте рішення витримувати напої з міцністю 32-37%, щоб зберегти бочки. А в якийсь рік навпаки міцність була в межах 75%, бо бочок не вистачало...
Це нам, папуасам, якісь казки розповідають, а народ там особливо не париться - що вигідно з економічної точки зору, те і роблять.
Ось посилання на цей блог. Людина добряче попрацювала над ним ще у 2011 - 2016 році.
https://whiskyscience.blogspot.com/search/label/lactic%20acid%20bacteria?m=1

Пошукай на форумі, я десь переклад Американських книжок по дистиляції та витримці виставляв. Там багато чого цікавого написано.
Краще ніяк, ніж як небудь.

FatumTopic starter

Спілкувався сьогодні з Яремою, на жаль велика загрузка в них. Чекаю свої бочки 18л далі, раз вже наважився їх купувати значіть чекатиму. Але виникло невелике питання. Перерізи з б/у бочок з під червоного вина роблять в двох варіантах, зі збереженням оригінальної поверхні в середині і з реновацією (тобто чисткою і відпалом). Яку взяти під сливовий, яку під яблучний, а яку під виноградний дистилят. Ні як не можу визначитися 🤔

Ivan 68

Я з цього приводу десь писав на форумі. Пошукай.
Я більш ніж впевнений, що у Яреми, як і у всіх виробників зараз не завал з замовленнями, а проблеми з кадрами, тому і затримки
Я нещодавно замовив собі невеликі бочки з акації, черешні та шовковиці. Правда бочку з шовковиці везуть з Угорщини. Бочки з акації та черешні замовив майстру з Закарпаття.
Почитай з приводу таких бочок в інтернеті.
Ось про всяк випадок контакти:
0660892179 - Іван, Закарпаття
0634069077 - Дмитро, Волинь. У нього дуже хороші перерізки по адекватній ціні. Дуже порядний продавець. Розпитай його, він довгий час працював на бондарнях та виноробнях в Іспанії та Португалії.
З шовковиці знайшов ось тут -  www.kadar-k.hu
Краще ніяк, ніж як небудь.

SMF spam blocked by CleanTalk