Бограч

Автор Олежище, 05-01-2014, 21:26:05

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Бандерівець

Цитата: Батарейкин від 16-12-2023, 14:57:16
Цитата: Бандерівець від 16-12-2023, 14:08:41і жарю все на олії.
попробуй на курдюке )))
Цитата: Бандерівець від 16-12-2023, 14:08:41А про рідкий дим прочитай побільше, як його виготовляють. І що шкідливіше рідкий дим чи приготування на вогні
ну тут вообще не смешно мне (((
это ты почитай
Завада годо 2-3 назад тут писал ОТЛИЧНЫЙ пост! про копчение.... и ридкый дым....

ты считаешь дым лучше(не такой вредный) как мангал или барбекю
где вредный жир просто стекает????????

у тебя онкологии еще нет? с таким подходом к еде ((((((((

Не знаю що таке кордюк(російське слово), люблю шпондер підсмажити, він дає і жир і класний смак. Але і шпондера я багато не даю.

Та ж рідкий дим(маю ще копчену сіль, копчену паприку, димну олію) ти  ж не будеш кожного дня добавляти, чи навіть кожного тижня. Приїсться, та і страва підходяща має бути. Тиж до картоплів пюре, чи рису, манки... ж не дасиш копченість.
Та і я Олег дитя міста, живу в центрі, на прирорі дуже рідко буваю особливо останні два роки у звязку з дикою мобілізацією. Так що мені норм.

Батарейкин

Цитата: Бандерівець від 16-12-2023, 16:07:52Не знаю що таке кордюк(російське слово),
наверное дело не в мови.... а в способности думать (((

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D1%80%D0%B4%D1%8E%D0%BA

вам
Цитата: Бандерівець від 16-12-2023, 16:07:52дитя міста, живу в центрі,
це дуже тяжко (((
співчуваю....

Цитата: Бандерівець від 16-12-2023, 16:07:52шпондер
причем тут свинина до баранины???

Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Бандерівець

Батарейкин, Ой ні Олег, баранина то не моє. пару раз пробував то чуть не ригнув, в кухню не міг зайти, чув запах баранини і мені на рвоту тягнуло. Моє мясо то свинина та говядина, до скороварки була телятина, бо говядину фіг приготуєш на звичайній плиті.

Цитата: Батарейкин від 16-12-2023, 16:40:43це дуже тяжко (((
співчуваю....
Та прекрасно мені, я все життя в центрі жив і живу і думаю буду жити.

Батарейкин

вы не любите кошек?
вы просто не умеете их готовить (С)
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ГОГа

ІМХО:
Найкраще м'ясо по моєму рейтингу:
- баранина
- кролятина
- курка
- качка
- свинина

Единственный "грех" на земле - это глупость

voffka75

Дуже суб'єктивний рейтинг. В мене свинина на першому місці. А як їсти баранину взагалі не розумію.

Сергій Леонідович

Цитата: voffka75 від 21-12-2023, 19:10:44А як їсти баранину
ну зазвичай, ротом  :)  шурпа з баранини, це просто клас, та і шашлик дуже
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаС

Головне - правильний баран. При цьому він має готуватись, а не готувати :D
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

voffka75

Питання виключно в смаку. А смак формується з дитинства. Якщо жителі Сходу,  постійно вживають баранину, та не вживають свинину, то воно їм смачно, та навпаки. Це так само як чукчі їдять копальхен, а шведи сюрстремінг. Я з дитинства їв свинину, і смачніше м'яса для мене немає. Баранину ще можу терпіти у бограчу чи лагмані, але шашлик з баранині я не переношу. І питання не в правильному чи неправильному барані. Я їв баранину в Середній Азії. Вона була така саме як в Україні. Ні, це не моє. Мені це не подабається.

Сергій Леонідович

Цитата: voffka75 від 21-12-2023, 23:22:01А смак формується з дитинства.
Про смаковщину - сгоден, але тут: "А смак формується з дитинства. Якщо жителі Сходу", трішечки ніт. Я баранини і смаку не знав до 40 років, спробував гарно приготовану - зайшло. Так що, це кому як повезе. Я наприклад, ніколи не вживав ніякої печінки, навіть запаха не переношу, а коли обманом накормили, то мало не помер... :(
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Ivan 68

Почитав я тут трохи за Бограч. Усміхнуло.
По-перше, таку назву це блюдо має у нас в Закарпатті. В Угорщині воно має назву - Пьоркьольт (Перкельт).
По-друге, це блюдо готується виключно на живому вогні, тобто на дровах і по можливості на кострі.
По-третє, ніколи в Угорщині не бачив щоб це блюдо готували з баранини (5 років підряд відпочивав там на термалах по 2-3 рази на рік). Тільки говядина та свинина, або набір з двох видів м'яса та ще 2-3 видів копченої ковбаси.
В-четверте, це блюдо готується виключно на жиру, не на олії. Цьому є поясненя. Угорці, як Ви знаєте, всі блюда споживають дуже гострими. Жир компенсує (ну ніби знижує) гостроту. А олія, через свої властивості, навпаки - підкреслює.
По-п'яте, тархоня, або чіпетки ніякого відношення до кльоцків не мають. Вони інакші. В Угорщині для ледачих тархоня продається в магазинах у відділках, де макарони продають. Хто любить домашнє - робить сам. На казан 6-8л достатньо тіста з дитячий кулачок. Щипається шматочками, як ніготь від мізинця, бо потім сильно росте. Особливо на другий день. Хоча на другий день я Бограч менше люблю, це не борщ. Його краще у гарній компанії одразу з'їсти.
Чим краща і дружніша компанія - тим Бограч смачніший. І чим довше готується. Як правило - 3-4 години.
Ще один рецепт приготування бограча і чому саме такий, напишу завтра.
Якщо когось зачепив мій пост - не ображайтеся. Я просто фанатик готовки в казані та на мангалі.

добавлено: 28-02-2024, 12:30:12

Рецепт бограча від Катеринки

Збираєш друзів (вегетаріанців Не бери з собою ні в якому разі) ... Береш казанок, велику дерев'яну ложку, продукти (про них - нижче) і вибираєшся на Природу (підійде все що завгодно, річка, ліс, дача, сільський сад). Змушуєш чоловіків приготувати (зібрати, купити) дрова і розпалити багаття (якщо дрова вологі і не горять - висип на них дрібку-дві солі), сама в цей час розкладаєш на столі салатики-бутербродики, тому що за час, поки ти готуєш, все інші з розуму зійдуть від голоду (та й півдеци * під сальце ще нікому ніколи не шкодило). Тепер - сам процес ...
Добре прогрій казанок і помісти в нього порізане великими шматками м'ясо (телячі ребра і свинячу м'якоть). Не відходячи ні на хвилину помішуй м'ясо, щоб не прилипло і не пригоріло. М'ясо "пустить сік", а тобі потрібно, щоб він випарувався. Чи не солити, чи не перчити, заздалегідь не маринувати. Ребра повинні бути з хрящами. Чим більше хрящів, тим краще.
* В процесі випиваєш два по півдеци втішних, щоб жаба не давила - як-не-як ти працюєш, а всі інші веселяться ...
Коли "сік" випарується, доливаєш соняшникову олію (або кладеш смалець), сюди ж кільця цибулі. Смажиш цибулю до золотистого, додаєш кільця (півкільця) моркви і корінь петрушки. Смажиш коріння до м'якості, всипати паприку і розчиняється її в маслі. Якщо компанія не має нічого проти кмину, то додаєш кмин саме на цьому етапі, щоб трошки присмажився. Чорний перець (мелений, горошок - можна обидва). Ні в якому разі не пересмажиться паприку, підгоріла паприка зіпсує весь смак і боргач доведеться викинути. Доливаєш води, щоб накрила м'ясо. Додаєш два помідора і Стручек-два гіркого перцю. Солиш.
* Тут випиваєш ще півдеци.
Коли все добре прокипить і м'ясо вже майже м'яке, додаєш картоплю, доливаєш ще води. Хвилин через десять додаєш галушки (можна купити на базарі "торгоню"). Перевіряєш на смак, чи достатньо солоне, перчене, досолюють, перчимо. Додаєш дрібно порізану петрушку і кріп. Доварювати. Коли картопля вже зварилася (і ні в якому разі не раніше!) Наливаєш червоного сухого вина (не знаю скільки - як захочеться) і 100 г горілки. Даєш покипіти ще кілька хвилин і просиш хлопців зняти казанок з вогню (сама не знімай - не жіноча це робота, манікюр зіпсуєш ...)
* Випиваєш заслужену героїчною працею децу, - знятий з вогню бограч нехай постоїть на землі хвилин десять, і все. Подаєш на стіл (на пеньок, ковдру ....) в непластмасових мисках, наливаєш всім по півдеци (про себе не забудь), виголошує тост "ЗА ГОСПОДАРКУ ЦЬОГО БУДИНКУ !!!", дивишся як їдять, їж сама, слухаєш задоволене плямкання і цілком заслужені тобою компліменти ...
Деякі поради. М'яса в бограч має бути більше, ніж усього іншого. Бограч ПОВИНЕН (!!!) бути гострим і густим. На плиті, вдома його не готують.

Свого часу перепробував багато різноманітних рецептів приготування Бограча. Найбільше сподобався ось цей. Може комусь пригодиться/сподобається.
Єдине, що олію в цьому блюді ніколи не використовую. А замість смальця - вижарюю копчене сало. Так смачніше. Шкварки витягую - якраз під чарку дуже добре всім заходять. "И трезвенникам, и язвенникам"
Краще ніяк, ніж як небудь.

Батарейкин

Цитата: Ivan 68 від 27-02-2024, 22:01:34Почитав я тут трохи за Бограч. Усміхнуло.
По-перше, таку назву це блюдо має у нас в Закарпатті. В Угорщині воно має назву - Пьоркьольт (Перкельт).
По-друге, це блюдо готується виключно на живому вогні, тобто на дровах і по можливості на кострі.
По-третє, ніколи в Угорщині не бачив щоб це блюдо готували з баранини (5 років підряд відпочивав там на термалах по 2-3 рази на рік). Тільки говядина та свинина, або набір з двох видів м'яса та ще 2-3 видів копченої ковбаси.
ты это....
поосторожней!
все нормальные пацаны делают правильно!

то Админ на газу... но ему как Админу все можно )))
а критиковать его нельзя....
иначе забанят!  ((((((((

Ivan 68

А я нікого і не критикував.
Це ж те саме, як борщ варити.
У мене наприклад Тато борщ варив смачніший ніж Мама.
Так і тут. Варіацій повно. Я не умнічав - просто розповів про класику цього блюда.
До речі, додавання вина (даю як правило червоне - 200-250мл) та горілки (100мл) добре покращує смак Бограча. Тільки виливати з пляшки не бажано, краще вилити в чашку, стакан, або іншу ємність, а потім різко вилити в казан.

добавлено: 28-02-2024, 18:17:05

Цитата: Батарейкин від 28-02-2024, 18:01:59то Админ на газу... но ему как Админу все можно )))
а критиковать его нельзя....
иначе забанят!  ((((((((
А в Угорщині в кемпінгах рідко де можна вогнище палити, тому всі на газових грілях або на газових пальниках готують. Мені якось пощастило прийняти участь. Знайду фото - покажу.

Батарейкин

Цитата: Ivan 68 від 28-02-2024, 18:13:13та горілки (100мл) добре покращує смак Бограча
Цитата: Ivan 68 від 28-02-2024, 18:13:13з пляшки не бажано, краще вилити в чашку, стакан, або іншу ємність, а потім різко
в рюмку!!!
выпить и хлебушком закусить!
именно так в первом рецепте и было )))

Ivan 68

Так то святе. Інакше готовка не вдастся

SMF spam blocked by CleanTalk