Re: мідний аламбік

Автор braga2, 24-11-2015, 19:17:54

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

makrak80

ДимаС, та купувати мені дешевше , мені багато не треба ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Батарейкин

Цитата: makrak80 від 22-01-2024, 16:03:21Бочки купуй від Олпол
реклама!!!    :D :D :D :D :D 8)
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Ivan 68

Цитата: vova0869 від 22-01-2024, 15:02:07
Даже гарно це мрiя винокурiв .I дружина чудова пiдтримуе твое хоббi .Обладнання гарне .Я не побачив дефлегматора , але вiн тобi i не потрiбний .По бочкам дивись на 40-50 л меньше то баловство .Якi напоi ти робиш?Окрiм тих до на фото.
Дефлегматор тут не використовується. Повітряним дефлегматором виступає шолом (який в залежності від свого положення дає або укріплення, або збільшує ароматику. Це я прочитав в коментарях до якогось відео. Спробував. Але повністю підтвердити це не можу. Мало часу з тих пір пройшло. Мало перегонів, щоб остаточно перевірити) плюс конус. В тому і перевага, і біда такого виду перегону. Іноді різко мимо працюючого апарата пройдеш і вже є коливання температури на верхньому термометрі. І перегони на ньому краще всього робити, коли на вулиці 8-10* тепла (це ідеально), але виникла інша проблема - коли на вулиці така температура, дуже сильно скаче атмосферний тиск. Я багато чого в цьому плані перепробував, але то окрема розмова.
Я би дуже хотів бочки по 50л, але боюсь просто по часу для перегонів не потягну. Робота, діти, це не єдине захоплення і т. і.
Самий класний напій, який я робив - це фісташківка. Після тривалої витримка виходить щось середнє між коньяком та віскі. Про решту напоїв напишу пізніше.

добавлено: 22-01-2024, 18:13:26

добавлено: 22-01-2024, 18:17:59

Цитата: voffka75 від 22-01-2024, 15:14:18
Обладнання чудове, як раз під бочкову витримку. Але бочки 5-10 літрів не мають жодного сенсу. Дивись на 50 літрів і більше. 20-30 літрів компромісний варіант.
Мені старші діти подарували 3 роки тому назад 5л. Житомирську. Я два роки кругом неї ходив, начитавшись/надивившись про плінтус. Потім залив вином на 3 місяці, а потім почав заливати різні дистиляти. Сподобалася після третьї заливки Аличове бренді (якщо його можна з такої бочки називати) та відпочинку в склі і тоді замислився про більші бочки.

добавлено: 22-01-2024, 18:20:30

Цитата: makrak80 від 22-01-2024, 16:03:21
Молодець ! Гарне залізо ! Но дороге ! Тому і дороге що дуже корисне !  :D :D :D Бочки купуй від Олпол , бачу гроши в тебе є ... Етікетки я теж там купую ... , а може ні там ?
Я їх в Харкові купую. Є і своя модель. Старша Донька намалювала. Ось посилання на покупні етикетки - https://fantiks.com/ua/g4747637-naklejki-plyashku-ukrayinskoyu

добавлено: 22-01-2024, 18:27:23

Цитата: ДимаС від 22-01-2024, 16:26:23Я сам прийшов до ПВК на 70л за 5-6 років
Я мабуть теж би так довго рухався до цього рішення, але повезло двічі. З одного боку колега по Винокурінню підказав, а з іншого випала фінансова нагода це придбати. Тому просокчив етап придбання не того, що тобі потрібно. А класичний Аламбік тепер на кухні, як прикраса стоїть. Зате всі гості знають, чим господар займається.  :D
Коли купував, ридав у Душі за витрати, але коли почав на ньому працювати, в порівнянні з класичним це все одно що на старій та новій сучасній машині їздити. І якість виконання обладнання хороша.
Краще ніяк, ніж як небудь.

makrak80

Во , вгадав , я теж там купую ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

Gourmet

Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 14:11:524. куб на 50л + кришку конус + мідну вставку в куб + пароводяну вставку.
Мідна вставка в куб щось дала? Пароводяну вставку (я так розумію, також від спиртколони) яким чином використовуєте і чи викристовуєте - осолоджування, охолодження сусла, вигін по красній схемі (без фільтрації солоду)?

кальвадос

drink all

Игорь

Цитата: гуральник від 21-01-2024, 13:53:18
Ну раз кинув  на вентилятор, то прошу, як практика поправити теоретиків.)
я добре розумію чому Гуральнік пише про вентилятор. 
Бо в нього вентилятори роєм кружляють над шоломом та обдувають його так, щоб температура пари на вході прямотоку була незмінною. Це дозволяє отримувати дистилят потрібної міцності. У неділю ми з ним разом у телефонному режимі долали теплову інерційність шолому. Здається, здолали :)

Цитата: Ivan 68 від 21-01-2024, 13:37:50Автоматики мені не вистачає. Я все стягнув собі в Гуральню і дуже тепер економлю час, але постійно виставляти собі нагадувалку і бігати до апарата вже трохи надоїло. Ігор - буду проситися до Вас.
Я поганий комерсант, тому не буду впарювати "готових випробуваних рішень".  Бо стара добра Роса - це пристрій для ректифікації, який додатково можна застосувати для простої дистиляції браги. 
Вважаю, що для шляхетної дистиляції треба зробити щось нове, власне, спеціалізоване.
Перша спроба вже була, але я не маю зворотнього зв'язку, а без цього справа завжди зупиняється.
Треба поставити задачу і вирішити вирішити питання комплексно. 
Вважаю (для початку), така автоматика повинна мати такі спроможності.
1. Слідкувати за температурою в кубі та нагадувати  користувачеві про досягнення в кубі певних температур.
2. Система повинна мати можливість керувати процесом дефлегмації. Я вже натякав про регульоване повітряне охолодження шолому та/або конусу.
Якщо призначена температура (читай-міцність) не встановлюється, автоматика має нагадати про це користувачеві.
3. Система має слідкувати за рівнем дистиляту в ємності відбору. Якщо певний рівень досягнуто ( наприклад, 150 мл голів), або ємність близька до переповнення, користувач має отримати про це нагадування.
4. Час. Певні етапи роботи (наприклад, відбір голів) мають тривати певний час. Коли цей час мине, користувач теж має бути про це повідомлений.

Отже, для керування різними етапами дистиляції, автоматика має вміти робити чотири справи.
1. Слідкувати за температурою куба (повідомити про перетинання певного порогу).
2. Керувати охолодженням дефлегматора (повідомити коли це не вдається).
3. Слідкувати за рівнем дистиляту (повідомити коли він буде досягнутий). 
4. Відліковувати час (повідомити коли він мине)

Найважливіше - п'яте вміння - це контроль за наявністю реакції користувача. Бо якщо він не реагує на повідомлення, треба зупиняти нагрів, а за деякий час - і охолодження.

Це, мабуть, все, що стосується саме керування етапами дистиляції. Крім того, не обов'язково, але бажано мати додаткові зручності. Наприклад, керувати охолодженням, слідкувати за сухістю підлоги, попореджуючи спиртові або водяні підтоплення. Не була б зайвою можливість дистанційно побачити які там температури. Не тільки з іншого поверху, а й з іншого міста. Чому б ні?

Зупиніть мене. :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Що б я зауважив... На потім...
Пивоварня має бути оснащена невеличким дистилятором.   
А в гуральні потрібен невеличкий ректифікаційний апарат. Для переробки  відходів виробництва, та результатів невдалих експериментів. Перевірено, це дивним чином впливає на якість :)

voffka75

Обговорювання про автоматику для дистиляції (аламбіку) в двох темах. Може модератори перенесуть все в одну чи окрему?
Домовимся що коли ми говоримо про дистиляцію, то це саме про дистиляцію прямотоком, аламбіком, pot still, а не дистиляцію на колонах з укріпленням, насадкою для отримання типу ндрф.

Дистиляція значно простіше і швидше за ректифікацію. Якщо друга триває 20-30-40 годин, і просто фізично неможливо забезпечити контроль оператора, то дистиляція це дуже швидко 3-6 годин.
Відповідно за такий короткий час забезпечити контроль оператора не є надскладним завданням.
З урахуванням цього, також вже не є такими важливими функції автоматики на безпеку як то відключення води, електричества, датчик потопу. Так, це просто необхідні речи коли процес триває добу та більше, і оператор лягає спати під час процесу. Але, коли все відбувається розумний час на твоїх очах, то це вже не так і необхідно.
Стабілізації нагріву також не потрібна, на відміну від ректифікації.

Якщо порівнювати перегін з заліком по кульової стрільбі, то для успішного заліку в ректифікації нам потрібно покласти 10 з 10 куль саме у десяточку. Навіть якщо хоч одна зачепить дев'ятку, то залік не зданий, ми прихопили у відбір  не ту фракцію.
При дистиляції, для успішного заліку, нам необхідно щоб 10 куль попали просто в мішень, причому бажано щоб вони розклалися на неї рандомно. Щоб щось потрапило у 2, щось у 8, щось у 5 і т.д. Нам всі цифри важливі.
Для першого варіанту ідеально оптичний приціл (автоматика типу Роса та ін), якій полегче систематичне потрапляння в десяточку, для другого варіанту потрібен дробовик.
Будь-яка стабілізація чи стандартизація другого варіанту може нашкодити. Ми можемо отримати не рандомне враження мішені, а якусь купчастість що дасть нам перекоси, наприклад багато 8 та зовсім немає 2. А нам всі цифри важливі у балансі.

Я не пригадаю, щоб в промисловості дистиляція буда автоматизована. Французи на коньяку, шотландці на віскі, також в радянській коньячній індустрії все перегонялося в ручному режимі за участю оператора, якій приймав рішення про перехід на підставі 1) розрахункового об'єму фракцій; 2) значень ареометру; 3) власного враження від свого носу. Якщо перегін досить систематичний одного і того самої сировини, то просто визначають час перегону.
Я не пригадаю, щоб вони взагалі вимірювали температуру в кубі.

Ivan 68

Цитата: Gourmet від 22-01-2024, 23:48:17
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 14:11:524. куб на 50л + кришку конус + мідну вставку в куб + пароводяну вставку.
Мідна вставка в куб щось дала? Пароводяну вставку (я так розумію, також від спиртколони) яким чином використовуєте і чи викристовуєте - осолоджування, охолодження сусла, вигін по красній схемі (без фільтрації солоду)?
Поки що важко сказати. Саме на цьому апараті працюю від початку минулої осені. Поки що замало даних для якихось більш-менш розумних висновків, але особливо після зернових вставка чоренна. Так. Все обладнання від спиртколони. Пароводяна вставка - то супер. Всю фруктову брагу, без танців з бубном кругом неї, перегнав на ура. Тільки тиждень як закінчив, тому, нажаль, по зернових (осолоджування, охолодження сусла, вигін по красній схемі) поки що нічого сказати не можу. Зернові на кодзі переганяв - пшеницю; кукурудзу; ячмінь 80%+овес20% та гречку. Правда через малий досвід при другому перегоні трохи запоров - нахватався перехідних фракцій. Не врахував, що на вулиці потеплішало і в преміщенні також. В інтернеті читав, що на такому обладнанні другий перегін бажано робити при температурі в приміщенні +-10*. Так поки що і стараюся робити. Виходить. Кулер для додаткового повітряного охолодження маю, але працювати з ним ще не пробував. Знову настав час вчити мат.частину от до Вас всіх і приєднався. Колективний розум завжди сильніший за індивідуальний. Якось так.

добавлено: 23-01-2024, 10:39:57

Цитата: кальвадос від 23-01-2024, 08:16:53
Цитата: Ivan 68 від 22-01-2024, 18:12:11купую
шолом де купували?
у спиртколони. Це не реклама.

добавлено: 23-01-2024, 11:39:40

Цитата: Игорь від 23-01-2024, 08:26:24Перша спроба вже була, але я не маю зворотнього зв'язку, а без цього справа завжди зупиняється.
Готовий профінансувати і забезпечити зворотній зв'язок
Плюс хотів додати - бажано або адаптувати вже існуючий пристрій, або створити новий, по розподілу дистиляту по фракціям

добавлено: 23-01-2024, 11:44:42

Цитата: Игорь від 23-01-2024, 08:32:00
Що б я зауважив... На потім...
Пивоварня має бути оснащена невеличким дистилятором.   
А в гуральні потрібен невеличкий ректифікаційний апарат. Для переробки  відходів виробництва, та результатів невдалих експериментів. Перевірено, це дивним чином впливає на якість :)

Я зробив трохи інакше. Можливо з часом щось зміниться, не знаю. Поки що маючи не дуже багато голів та хвостів, я домовився з колегою, який займається ректифікацією, про таку послугу. На взаємовигідних умовах я відсилаю йому голови та хвости, він переганяє і присилає мені готовий продукт. Такий підхід мене влаштовує. І суттєво економить мій час на вивчення питання, придбання обладнання, десь ще потрібне це все тримати і т.д.

добавлено: 23-01-2024, 11:47:36

Цитата: voffka75 від 23-01-2024, 09:33:20Обговорювання про автоматику для дистиляції (аламбіку) в двох темах. Може модератори перенесуть все в одну чи окрему?
Домовимся що коли ми говоримо про дистиляцію, то це саме про дистиляцію прямотоком, аламбіком, pot still, а не дистиляцію на колонах з укріпленням, насадкою для отримання типу ндрф.
Повністю згідний. Вибачте, що вніс дисбаланс в тему.
Що стосується решти - мене влаштують певні смакові компроміси, якщо автоматизація суттєво зекономить мій час. Не хочу міняти час проведений з найменшим Сином (або з рештою своїх Дітей) на час проведений з Аламбіком. Все має бути в міру. Це моє бачення життя і світу - нікому його не нав'язую.

добавлено: 23-01-2024, 11:51:48

Ось цей ролик мене надихнув на створення своєї, хоч і маленької Гуральні -
https://www.youtube.com/watch?v=qgpr5mD_WHk&list=PLAsKgpBZZSqeKZxx_7KFLYWNc-CpKy2Qm&index=117
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Проблему одного обговорення в двох темах вирішу ввечорі, зараз обмаль часу. 
Цитата: voffka75 від 23-01-2024, 09:33:20дистиляція це дуже швидко 3-6 годин.
Відповідно за такий короткий час забезпечити контроль оператора не є надскладним завданням.
Одночасно в погоджусь, і ні.
Чисто практично.
Мій хрещений батько тримався саме такої думки, і був категорично проти впровадження будь-якого електронного помічника в процес. Але одного разу все докорінно змінилось.
Хрещений переганяв брагу в кубі літрів на 25, з теном на півтора кіловата. Щоб прискорити початковий нагрів, він користувався газовою плитою. Тобто, до першої краплі він давай подвійний нагрів (газ+тен), а потім вимикав газ та давав воду на охолодження.  Процес проходив в літній кухні на задньому подвір'ї приватної садиби.
В той день він запустив подвійний нагрів, і тут до нього постукався сусід - принес борг. Хрещений пішов до нього на хвилинку, та затримався на 10. Коли він випроводив сусіда та повернувся до літньої кухні, вона вже палала.
Брага закипіла, охолодження не було... Маленьке приміщення... Спиртовмісні пари, відкрите полум'я.
Як кажуть, дяка Богові, що взяв грошима на ремонт, а не на ліки...
Треба розуміти, що людині притаманне відволіктись на сусіда, на каву, на телефонний дзвінок, на виконання супружніх обов'язків, на сон. Сам мав проблеми через те, що засинав за 5 хвилин до моменту зміни посуду, та затоплював сусідку спиртом... 
Так, я розумію, дистиляція- це не ректифікація, тут потрібна безпосередня участь майстра, але завжди тверезий помічник майстрові не завадить.
Ба більше... якщо цей помічник не курить, не п'є горілки і навіть кави, якщо його не спокусить жінка, шматок сала в холодильнику, або цікавий допис на форумі, якщо він може вночі не спати, а як дурень сидіти і чекати потрібної температури,  він зайвим не буде. Такий помічник не обов'язковий, але й не зайвий.

кальвадос

можливо система може бути універсальною, щоб можна було застосовувати на різних по обєму кубах та з різними типами нагріву .хоча тип нагріву не вплине  на електронний розум
drink all

гуральник

Такий пристрій вже є
Називається Роса
Стабілізовує нагрів.
Контролює перегрів холодильника.
Вимикається на заданій температурі.
Вимикається між режимами і білімкає дзвоник. Між П1 і П2 ререходить без допомоги гуральника.
П1 -нагрів
П2 -відбір голів
П3 -тіло
П4 -хвости

Потрібний контроль дефлегмації- Малюк. Крім того малюк вміє керувати охолодженням під час рк.

Контроль дефлегміції і води-дуплет.

Любіть життя. Повторення не буде...

Игорь

Роса не керує насосами. Ані загальним охолодженням, ані  охолодженням дефлегматора. 
В Росі перегонка - додаткова функція, що полегшує першу перегонку цукрової браги.
Головне призначення Роси - стабілізація нагріву та відбору. 99 % ресурсів її мозку роблять саме це. Ані перше, ані друге для делікатної перегонки не потрібно.

Для делікатної перегонки з контролем міцності відбору важливо не робити зупинок нагріву, які призводять до входу повітря в аламбік чи колонку. По-перше тому, що повітря в складі пари знижує її температуру і руйнує можливість розрахунку міцності відбору по температурі пари на виході. А ще контакт спиртової пари з киснем є небажаним, бо домішки, що внаслідок цього утворюються, не поліпшують якості спирту.
Роса, нажаль, зупиняє нагрів при завершенні відбору кожної фракції, що призводить до стримкої конденсації пари в системі та входу повітря замість зконденсованого об'єму пари.
Якщо в ректифікаційний колоні можна пропонувати перекривати ТСА, наприклад, краном або зворотнім клапаном, то з алмбікусом такий фокус не пройде, аламбік може перетворитись у велику шайбу :)

Зараз система, призначена саме для делікатної перегонки, існує в єдиному екземплярі. Я з нею копирсався майже рік, міняв дефлегматор, бо зрозумів, що кожухотрубний - це хлам, багато працював з прошивкою, але задоволення не отримав, і віддав замовникові "як є", відмовившись від решти грошей.
Сподіваюсь на фідбек, але його нема. 
Я вже навіть турбуюсь, бо мова йде про Подільск Донецької області.

гуральник

Цитата: Игорь від 24-01-2024, 03:13:53Роса, нажаль, зупиняє нагрів при завершенні відбору кожної фракції,
І це добре, бо дистиляція це той процес, який потрібно контролюаати.
Тут мова більше про безпеку і вимкнення відбору певної фракцї, якщо тебе немає поруч.
Любіть життя. Повторення не буде...

SMF spam blocked by CleanTalk