Розмноження дріжджів. Актуально?

Автор Игорь, 18-05-2022, 10:56:08

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Я хронично хворий на спроби розведення дріжджів, час від часу в мене трапляються загострення, я хапаю облизня, тобто отримую фіаско, після чого настає тимчасове одужання, що з часом змінюється на чергове загострення. Ось і зараз... загострилося.
Попередні мої багаторазові спроби повторного використання дріжджів або їх розмноження закінчувалися фіаско і рішенням більше не повертатися до цього питання. Але ж хочеться! Особливо якщо зважити на сьогоднішні ціни на дріжджі.
Короче кажучи, маю визнати, у мене чергове загострення цієї болячки. І я майже певен у черговому фіаско, але надію маю. Бо зараз на відміну від попередніх випадків, я почав не зі спроб наосліп, а з теорії.
Порив підручники, технологічні інструкції, почухав ріпу, порахував і вирішив, що настав час.
Мета – за 8-10 годин збільшити біомасу дріжджів у 5 разів.
Пропоную поринути у теорію. Ні, не з головою, а трохи, до пояса, не глибше.

Перше і головне.
Дріжджі в активному стані можуть вести лише два види діяльності. Або розмножуються, або зброджують цукор. Що перемикає дріжджі з одного стану до іншого? Наявність або відсутність кисню у середовищі. Це ключове питання.
Є кисень – дріжджі розмножуються. Ні - зброджують.

Друге і не менш важливе. Для нормального розмноження потрібні відповідні умови довкілля. Це температура 20-30 градусів та кислотність середовища (РН 4-4,5).

Ну і третє . Для того, щоб нове покоління було повноцінним і працездатним, а не рахітичним і нежиттєздатним, необхідна наявність мікро-, макроелементів, білків та іншої хрені, якої в розчині цукру - на жаль, немає. При цьому концентрація поживних речовин має бути на певному рівні. Занадто велика їх концентрація пригнічує дріжджі.
Напевно це досить щоб зрозуміти причини всіх моїх попередніх невдач.
Відсутність продування, велика концентрація цукру, погане розуміння мети та шляхів до неї, шипульсивні необмірковані рухи тілом. Все, роздовбав сам себе. Перегортаємо цю сумну сторінку.

Порив технологію і зрозумів, що масштабувати мій експеримент, тобто завдавати кількість дріжжів, що я можу виростити за раз, буде тільки продуктивність акваріуного компресора, що я маю.
Він на максимумі дає 90 літрів повітря на годину. Тож цю цифру я порівняв з усередненою технологічною таблицею різних дріжджових заводів і прийшов до висновку, що з такою подачею повітря я зможу за 12 годин з 11 г дріжджів отримати 76. Буду песимістом. Нехай не 76, а 55. Це впєятеро більше за засів.   
Іншими словами, якщо експеримент пройде вдало, придбавши компресор попотужніше раз в 100, витративши 11 годин часу, я зможу 1 кг дріжджів перетворити на 5 кг, і цього з головою вистачить щоб збродити мішок цукру.
Я дозрів до експеримента. Починаю.

Суть експерименту.
Певну кількість живильного середовища засіваю дрожджима та безперервно продуваю повітрям.
Щогодини додаю нову порцію живильного розчину. Через 12 годин я ставлю дві шестилітрові кандійки з кілограмом цукру у кожній. Перша буде контрольною. Я закину в неї таку ж кількість дріжджів, яку використав для початку розмноження. У другу замість дріжджів заллю вміст родилки. Ефективність зброджування контролюватиму ваговим методом. По результатам зроблю висновки.
У наступному повідомленні оновлюватиму дані з прив'язкою до часу.

Деякі деталі.

Порції добавки харчування в різні години мають різну концентрацію. Харчування максимальної концентрації (40% цукру) дається через 2 і 3 години розмноження. Тому я приготував харчування із концентрацією 40% і для кожної години перерахував кількість необхідного концентрату та води.
Для регідратації дріжджів (брав 3 г сухих саф-левюр) використав 50 мл води з добавкою двох чайних ложок кукурудзяного екстракту. Дріжджі з поверхні спочатку втопилися, а потім спливли.
Поки вони цим займалися, я приготував концентрат харчування 40%.
Його потрібно 250 мл, тому я взяв пляшку 250 мл, у неї засинав 100 г цукру, залив 30 мл кукурудзяного екстракту і додав 15 г густої томатної пасти. Залив гарячою водою до 250 мл. Це 150 г води. Потрусив, розчинив, укупорив.
Дріжджі розмножуються в темряві, тому я перелив дріжджову розводку в темну пляшку, додав туди суміш 17 мл живильного екстракту і 150 мл води, опустив повітряний шланг і подав повітря. Час пішов.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Beaton

Если ли в этом смысл, если 109 литров  сусла (20кг сахара +вода) сбраживаются в цкт за 4 дня одной полукилограммовой пачкой Львовской экстры.
Условие - начальная температура сусла - 28 градусов, дрожжи разброжены двух литрах  этого же сусла до образования пенной шапки.

ИгорьTopic starter

Мова про сухі дріжджі, чи про пресовані? 
ЦитатаЕсли ли в этом смысл
Я ж кажу - загострення. Воно не питає про наявність смислу :)
Експеримент є експеримент. Він може мати несподівані результати. Або вгомонить чесотку :)

Батарейкин

Цитата: Игорь від 18-05-2022, 12:18:20чи про пресовані?
пресованые

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

добавлено: 18-05-2022, 13:05:00

раньше на 40кг в 200л бочке бросал 3кг таких
они выпадали в осадок
я оставлял литров 10 браги
доливал воду 30с
высыпал сахар. растворял черенком лопаты. и добавлял кило свежих...

после опыта Беатона задумался!
но рисковать сахаром не охота... уж очень он дорогой...

добавлено: 18-05-2022, 13:05:48

Цитата: Beaton від 18-05-2022, 11:16:56сбраживаются в цкт
внимание!!!
ЦКТ у него с теплоизоляцией
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Beaton

Цитата: Игорь від 18-05-2022, 12:18:20
Мова про сухі дріжджі, чи про пресовані? 
ЦитатаЕсли ли в этом смысл
Я ж кажу - загострення. Воно не питає про наявність смислу :)
Експеримент є експеримент. Він може мати несподівані результати. Або вгомонить чесотку :)

Мокрые прессованные спиртовые Львовские Екстра

ГОГа

Игорь, не получится.
Для. Получения 5-кратной массы прийдется очень увеличивать объемы «стартера»: посмотри на график 5.8 из ссылки ниже.
На производстве ( пивзаводы) размножение дрожжей идет каскадно: можно считать, что одна закладка дает двойной выход, потом нужно делать вторую закладку и т.д. До получения необходимого количества дрожжевых клеток.
Кстати, эти вопросы обсуждались у нас на форуме в пивной ветке и где-то еще.
Основные посылки относятся к работе основателя WhiteLab.

http://labspirt.com/forum/index.php/topic,7141.msg274765.html#msg274765
Единственный "грех" на земле - это глупость

Beaton

ИгорьTopic starter

ГОГа, я не пивные дрожжи размножаю. Действую по производственной технологической таблице отраслевого института.   
Беру один этап из двух, на котором за 12 часов из 240 кг засева получается 1600 кг дрожжей.

ИгорьTopic starter

ГОГа, я не пивные дрожжи размножаю. С ними свои особенности, и главная - низкая толерантность к спирту.
При размножении спиртовых дрожжей концентрация спирта может доходить до 6%. Для многих пивных дрожжей это может быть фатальным.
Я  иду по производственной технологической таблице отраслевого института. 
На страницу можно попасть только с ВПН, поэтому я скопировал табличку сюда.  [attach=1]
Обрати внимание, из 240 кг засева за пол суток получают 1600 кг биомассы.
Скажу больше.
Технология предусматривает ещё и второй этап, на котором засевают эти 1600 кг, и за неполные сутки получают почти 15 тонн дрожжей. Почти 10 крат за сутки

ГОГа

Благодарю, теперь буду знать.
Также буду доставать ингридиенты для лучшего размножения дрожжей.
Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаС

Ігор, тут цікава установка нестандартна. Думав щось накшталт робити.
https://drive.google.com/file/d/1wjD-OEf6i4uxkXzLhUZF_7JbIBZ3ETZI/view?usp=drivesdk
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SMF spam blocked by CleanTalk