Друга перегонка рому. Чи варто експериментувати?

Автор Emanym, 03-02-2025, 13:50:32

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

voffka75

99% всіх комерційних ромів робляться на колоні без дандеру та з меласи.

З соку виробляється бразильська кіншаса. Це ром який не хоче бути ромом, а хоче мати власну назву. А також ром з колишніх французьских колоній - сільськогосподарський або агріколь ром.

Майже весь ром іспанського стилю, а це переважна більшість виробників, це ром з меласи та на колоні.

Ром з дандером це виключно Ямайка. Це їх винахід. Але це дуже низький відсоток у загальної кількості рому у продажу. Якщо хочете скоштувати дандерний ром в нас є в продажу раджу купити цей ром
https://rozetka.com.ua/ua/smith-cross-5021692500963/p422867403/
Він ямайський класичний pot still з дандером.
Але я не гарантує що вас він прям такі вразить. Мене не вразив.
Може ще є якісь саме дандерні роми в продажу не знаю. Але у будь якому випадку це буде виробник ямайка. Виробники з інших регіонів цю технологію не юзають.

Що таке дандер? Це фактично теж саме що і саур меш (кисле сусло) для бурбона. Тобто це коли для виготовлення сусла використовують частину барди від попереднього перегону. Ну є бурбони і без саур меш, різниці не почув між ними.
Тобто я до того що дандер це вже давно маркетологічна історія ямайських виробників. Таких історій у світі комерційного алкоголю багато, у кожного напою своя.

Ром космополітичнмй напій. Його виготовляють в обох америках, африці, індії, австралії, далекому сході, на безліч островів. Єдине  - походження сировини цукрового троснику. Все решта може відрізнятися дуже сильно. На відміну від віскі не існує загальновизнаних стандартів рому. У кожного острову чи країни можуть бути власні. Вважається прийнятним додавати в ром цукор та спеції. Філіппинський дуже популярний та дорогий don papa такий солодкий аж нудотний.
До речі в ямайський ром заборонено додавати цукор. Тобто це цілком чесний ром. З доступних ямайських ромів в нас продається Appleton Estate. Є майже в будь якому супермаркеті. Недорогий справжній чесний ямайський ром. Але ніде не бачив чи дандерний він. Мабуть ні. 12-ка в нього також чесна і за розумні гроші (по акції) і це буде саме 12 років як у віскі. А не так як  Zacapa23 де 23 це рік заснування солери тобто самий старий спирт у купажі а не самий молодий.

EmanymTopic starter

Дякую за відповідь!
Цитата: voffka75 від 04-02-2025, 09:52:5599% всіх комерційних ромів робляться на колоні без дандеру та з меласи.
Цілком з Вами згоден.
Цитата: voffka75 від 04-02-2025, 09:52:55Але я не гарантує що вас він прям такі вразить.
В мене теж є така підозра... Точніше, я, скоріш за все, просто не відчую різницю.
Цитата: voffka75 від 04-02-2025, 09:52:55Що таке дандер? Це фактично теж саме що і саур меш (кисле сусло) для бурбона. Тобто це коли для виготовлення сусла використовують частину барди від попереднього перегіну.
Ну, тут, скоріше за все, мова вище йшла не просто про повторне використання барди (бо для "дистиляту у стилі "рому"" це звичайна річ, яку я також використовую), а про свого роду "ферментацію" цієї барди шляхом витримки у тій чи іншій ємності, яка в умовах тропічної вологи, температури та антисанітарії  (в оригінальній місцевості та за оригінальної "технології", маю на увазі), звичайно ж, заражається купою усякої "живності"... Але я цілком згоден - особисто мені цей шлях ні до чого. Щоб ирощувати в себе вдома клостридії - потрібні не тільки "карборундові горішки", а ще й мізки такого ж розміру...
Цитата: voffka75 від 04-02-2025, 09:52:55Appleton Estate
Цитата: voffka75 від 04-02-2025, 09:52:5512-ка в нього також чесна
Так, купував не раз. Цікавий і насичений, але досить своєрідний смак. Але я не маю наміру витримувати свій "ромовий самогон", про що писав у питанні. Тому мене цікавить саме отримання напою максимально ароматного та смачного (для наявних у мене умов та обладнання) для білого вживання...))

ГОГа

Може і засиплять, може і ні, але сприйматимуть ідею напою типа рому більш поблажливо і з розумінням.
В свій час я теж експерементував на цю тематику.
Я використовував для ароматизації боби тонка, масла хвойних дерев і багато іншої ботаніки. Але бажаного результата не досягнув, може, комусь потрафить..
Единственный "грех" на земле - это глупость

EmanymTopic starter

Цитата: ГОГа від 04-02-2025, 20:37:10Я використовував для ароматизації боби тонка, масла хвойних дерев і багато іншої ботаніки.
Дякую за думку та приділений час!
Ну а "політкоректне" визначення для того продукту, який я збираюся отримати, я вже вище в темі вживаю...

05-02-2025, 10:47:14
Раптом спало на думку, що я, можливо, не так сформулював питання, яке мене цікавить... Можливо, занадто багатослівно виклав свою думку, і її суть десь загубилася...
Спробую ще раз.
Я б хотів не стільки ПІДСИЛИТИ смак та аромат, скільки НЕ ВТРАТИТИ  його (або ж втратити мінімально) при подальшій (другій) перегонці сирцю!
І з цієї точки зору - другий перегон на ковпачковій колоні мені дає 87+ міцності, а більшість з тих, хто займаються дистиляцією, сходяться на думці (як я зрозумів, принаймні, з тем на форумах), що міцність не повинна перевищувати 80"... Он вище в темі пан Ivan68 писав, що йому навіть 73" багатенько...
От мені і цікаво було б почути від людей, які можливо колись проходили такий шлях - чи сильно я ВТРАЧУ у смакоароматиці, якщо другий перегон проведу на ковпачковій колоні у порівнянні з тим, якби я його робив на шоломі.

makrak80

Цитата: Emanym від 05-02-2025, 10:46:56От мені і цікаво було б почути від людей, які можливо колись проходили такий шлях - чи сильно я ВТРАЧУ у смакоароматиці, якщо другий перегон проведу на ковпачковій колоні у порівнянні з тим, якби я його робив на шоломі.
Кожному - своє ... Скільки людей , стільки смаків ... Кому кавун , а кому свинячий хвіст ... Це зрозуміло , що чим чище продукт , тим в ньому менш духу самогону . А чим грязніше - тим більш смакоароматикі вихідника . Нам треба зробити щось середне , і сивухі залишити по мінімуму і зберегти смакоароматику . Для цього я використовую прямоток , щоб залищити добрячки , та коротку насадочну (мідні кільця), щоб обрізати більшу частину сивухі . В мене теж є ром , білий та 2+ летній бочковий , схожий на ром , але я не отримав того чого хотілось би . Може після війни буде здоров'я та надхнення зроблю з дандером ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

vova0869

Основнi cмаки що дае той дандер це ананас / що добре/ та клей ,сiдло старе ,бабусинi чоботи / воно вам потрiбно /.Сировина для рому якщо вона натуральна мае уже сильну ароматику тому коли по бiллму пiдрiзаеться ароматика то ii ще там багато залишаеться .Доречi менi сподобався  бiлий ром нашего коллеги Миколи /makrak80/.Так що коллега звернися до Миколи вiн мае досвiд.

EmanymTopic starter

Цитата: makrak80 від 05-02-2025, 11:09:22Для цього я використовую прямоток , щоб залищити добрячки , та коротку насадочну (мідні кільця), щоб обрізати більшу частину сивухі .
Дякую! Ну, я так думаю, що в певному сенсі коротку насадочну у даному випадку можна вважати аналогом моєї ковпачкової - в функціональному плані, себто як засіб утримання сивухи в кубі, та і взагалі - очищення кінцевого продукту? Чи правильно я це розумію? Чи у Вашій схемі принципово використовувати саме коротку насадочну? І якої міцності продукт на виході після неї отримуєте?
Цитата: makrak80 від 05-02-2025, 11:09:22В мене теж є ром , білий та 2+ летній бочковий
А чи можна отримати (не задарма, звичайно ж) трохи для дегустації та використання у якості незалежного зразка? ;)
Цитата: vova0869 від 05-02-2025, 15:08:40клей ,сiдло старе ,бабусинi чоботи
Дякую за відповідь! Може, просто додати вищенаведене в куб перед перегоном??? Усе є. Навіть сідло... ))) Навряд чи я це оціню, якщо чесно... ))
Цитата: vova0869 від 05-02-2025, 15:08:40коли по бiллму пiдрiзаеться ароматика то ii ще там багато залишаеться
Так, я згоден. Але різниця між продуктом першого перегону та тим, що виходить після другого (принаймні у ароматі) - таки значна...
Цитата: vova0869 від 05-02-2025, 15:08:40менi сподобався  бiлий ром нашего коллеги Миколи /makrak80/.Так що коллега звернися до Миколи вiн мае досвiд.
Дякую! Його пост - якраз перед Вашим.))

makrak80

Цитата: Emanym від 06-02-2025, 10:23:14Чи у Вашій схемі принципово використовувати саме коротку насадочну? І якої міцності продукт на виході після неї отримуєте?
Ні , це не принципово . Може бути любий апарат здатний залишити сивуху в кубі ... Після чистки частини СС на кільцях міцність тіла 92-93% .
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

EmanymTopic starter

Цитата: makrak80 від 06-02-2025, 10:31:58Може бути любий апарат здатний залишити сивуху в кубі ... Після чистки частини СС на кільцях міцність тіла 92-93% .
Дякую дуже за приділену увагу і допомогу!

Ivan 68

Трохи не так.
Я мав на увазі, що книжка пише, що для фруктових дистилятів за 74* бажано не залазити, щоб смакові якості не втратити, а для зернових - за 80*.
Що стосується методу дистиляції у Миколи, то він у нього відрізняється від традиційного. Тому спочатку бажано ознайомитися з цим питанням у відповідних темах.
Я теж пробував зробити ром. З купленої в Дніпрі меласи. Тільки біда в тому, що не факт, що вона справжня. Тому у мене нічого не вийшло.
А ти де купуєш? І чи точно впевнений в справжності продукту?
Я десь читав, що бочки після рому самі затребувані у світі виготовлення віскі.
Краще ніяк, ніж як небудь.

voffka75

якщо все не цікаво, то з 3:54 технологія самого ароматного та самого дандерного рому у світі від дистилерії Hampden
там цікаво як вони роблять зараз той дандер

EmanymTopic starter

Цитата: Ivan 68 від 06-02-2025, 12:36:04Тому спочатку бажано ознайомитися з цим питанням у відповідних темах.
Чесно кажучи, окремої теми пана Миколи не знайшов... Якщо це той спосіб, що описаний у 5 повідомленні теми "Технологія дистиляції без витримки", то він "в чистому вигляді" мені не дуже підходить, тому що в мене просто дуже малі об'єми. ) Відповідно, працювати окремо з відібраними "довгими головами", наприклад, буде просто неможливо, бо як проводити повторні дистиляції, образно кажучи, літра чи двох "голів"??
.
А формально - я ж і збираюся використовувати схожий (як мені здається) метод, який і описав в першому повідомленні теми. Тільки у пана Миколи він, очевидно, вже розроблений і відпрацьований до дрібниць, а в мене - в зачаточному стані, сильно спрощений. А так я бачу певні схожі риси: перша дистиляція з відбором голів, друга дистиляція тіла знову ж без значного укріплення, далі - у пана Миколи коротка насадочна колона, в мене буде тарільчаста.... І так само, як він пише у 11 повідомленні тієї ж теми - він теж щось брав "зі способу Гаврили", тільки суттєво переосмисливши.
.
Взагалі ж еми з дистиляції читав і читаю, і не тільки на цьому форумі,  але ж стільки протилежних думок та позицій... Дуже складно визначитися самостійно. Тому ж і звернувся з питанням.)
Цитата: Ivan 68 від 06-02-2025, 12:36:04А ти де купуєш? І чи точно впевнений в справжності продукту?
В Дніпрі ж. Чи впевнений? Ні. Бо абсолютно не володію інформацією про те, як відрізнити справжню меласу від несправжньої. Ну і крім того, надмірна підозрілість - це не моя риса характеру. Меласа і цукор, який я там брав, пахне тростинною меласою, цукор на смак - як тростинний цукор. Що у сухому вигляді, що у розчиненому. Результат, який в мене виходить з нього на цукровий самогон не схожий взагалі нічим і, в цілому, мене влаштовує, за винятком пошуку шляха покращення, про який, власне, ця тема і є.
Цитата: Ivan 68 від 06-02-2025, 12:36:04Я десь читав, що бочки після рому самі затребувані у світі виготовлення віскі.
Не знаю. ) Мені більше подобаються витримки в бочках з-під портвейну. Власне, як і самі портвейни...
Планую, до речі, частину свого "дистиляту в стилі ром" трохи потримати на клепці з діжки з-під порто.
Минулого разу пробував клепку бочок з-під коньяку. Не сподобалося. Смак клепки (якщо так можна виразитися, маю на увазі присмак коньяку, який з'явився у напою) просто забивав смак самого напою. Вирішов, що щось роблю не так.
Але пізніше купив якось Brugal 1888. І хоча його складно назвати зовсім вже дешевим і він має купу нагород та витримувався в бочках з-під бурбону та хересу, але суть вийшла та ж... Смак бурбону від бочок просто перебиває смак рому.( На мій погляд, звичайно ж. А от аромат дуже приємний.
Цитата: voffka75 від 06-02-2025, 13:16:29там цікаво як вони роблять зараз той дандер
Дякую за посилання! Гляну...

vova0869

Я з Днiпра то я куштував той цукор  там немае i чвертi того смаку та аромату що був у iншому .Це якийсь фаьсифiкат .В мене склалося также враження що там буряковий цукор пiдфарбований меласою та чимось араматизоаний . Доречi у нас i Польське масло е в три рази дешевше . Горiх макадамiя той що з надрiзами теж штучно ароматизований .

SMF spam blocked by CleanTalk