Друга перегонка рому. Чи варто експериментувати?

Автор Emanym, 03-02-2025, 13:50:32

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

EmanymTopic starter

Вітаю, панове!
На форумі недавно. Теми, наче, читав, але відповіді на питання, що мене цікавить,не знайшов. Якщо пропустив - то буду вдячний за посидання. Також читав і теми щодо дистиляції, тощо (як на цьому форумі, так і на інших, в тематичних групах в ТГ, Вайбері ітп) але вирішив, що таки самотужки однозначну відповідь дати не можу, а експериментувати "наосліп" - довгий та досить затратний процес, тому таки вирішив попросити поради, за що наперед вдячний!
Отже, суть питання.
Роблю домашній "ром" з тростинної меласи та такого ж цукру. Тільки для білого вживання, не для бочок та витримки. Роблю не вперше, але цього разу вирішив проекспериментувати з метою отримання більш насиченого смаку та аромату, чому, власне, і потрібна допомога.
Зазвичай роблю так: перша перегонка - "майже" класичний прямоток з царгою (нержа) 30 см, у якій десь 20 см мідних кілець Рашига - для позбавлення сполук сірки. Перегон десь до 99,8 в кубі, на максиммальній потужності ТЕНу, без розділу на будь-які фракції. Тобто, деяке укріплення з-за кілець та царги таки є, але якщо переганяти без міді, то СС потім таки повонює, як на мене... Потім отриманий СС переганяю у меншому кубі з мідною кришкою, мідним шоломом та мідною ковпачковою колоною на 3+1 рівня. Дробно, ясна річ, перехід на голови/хвости - за органолептикою.  В результаті отримую продукт десь 87-89" міцності. Смак/аромат цілком подобався, особливо після відпочинку місяців 5-6. Але, начитавшись тем про дистиляцію, вирішив спробувати, чи можливо покращити саме смакоароматичну складову напою.
Що вирішив зробити:
За основу вирішив взяти метод Габріеля в частині розділу на Т1 та Т2. Де в ромовій бразі ті "ізики" -я точно не внюхав, тому вирішив ділити, "як усі" (на Ютубі, маю на увазі): Т1 брати до 94" у кубі. При цьому, як радить пан Ігор з даного форуму у темі "Технологія дистиляції без витримки" - узяв 0,5л напою з першого перегону, з Т2, в частині, що здалась мені найбільш ароматною - для подальшого купажування.
Другу перегонку Т2 вирішив робити з мідною кришкою, шоломом та мідним конусом 40 см з холодильником на виході, дробно. Тіло залишити для купажування, все інше + Т1 - направити на ту саму мідну ковпачкову колону, про яку писав на початку.
Фінальний напій отримувати шляхом купажування усіх трьох компонентів...
Ну і, власне, питання - а чи варто морочити голову з усім оцим? Себто, чи другий перегон Т2 на мідному шоломі з конусом дасть мені у даному випадку перевагу у смакоароматичних якостях напою перед тією ж ковпачковою колоною? Чи просто не витрачати дурно час, а йти шляхом, про який казав пан Ігор - вибирати з першого погону найбільш ароматні та "смачні" частини, все інше-на колону, і потім купажувати ці дві складові?
.
Хочу уточнити.
- Практичного досвіду багато не маю, десь рочки зо три, як спробував, і то потихеньку.
- Обладнання купував та обирав сам, бо порадитись було ні з ким, тому орієнтувався на блогерів-продаванів. Тому, якщо мій комплект комусь видався дивним -ну, зараз би я й сам купував дещо інше, але не викидати ж тепер... ))
- Чисті дистиляти - то не моє. Тому без ковпачкової колони - себто, більш-менш якісного очищення кінцевого продукту від непотребу - варіанти не розглядаю. Так само - варіанти з бочкою. Просто нема на ті бочки ні місця, ні часу, ні - головне - бажання.
.
Буду вдячний за поради!

Ivan 68

Я наприклад, після шолому конус мідний ставити перестав. Сильно мені дистилят укріплює.
Зараз без конуса, лише на шоломі вино переганяю. Після другого перегону - 73,2%. Трохи забагато. Як на мене, було б краще, якби мав 70-72%, але буде вже так.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Игорь

Я не вважаю себе спецом в технології дистилятів, тому брати на озброєння те, що я зараз пишу, не варто. Але можна мати на увазі.
Ром - напій особливий. Читав, що при царі 90% рому в російській імперії було контрафактом. Його робили шляхом настоювання самогонки на старій шкірі. Стара шкіра - це сідла, ремені, чоботи, що років 10 відпрацювали на конячий спині чи на солдатській нозі...
Справжній ром можна було скуштувати лише в Одесі чи Пітері, там, куди він потрапляв не контафактним, а контрабандним шляхом.
Цікаво те, що "континентальні" поціновувачі рому, спробувавши в Одесі стравжній ром з Ямайки чи Куби,  плювались, бо не відчували знайомого смаку.
:)
Ні, Emanym, я не закликаю тебе терміново шукати дідові пасхальні тухлі :)
Це просто цікавий факт про напій, якому ти приділяєш увагу.
Маю зауважити... Неповторний смаковий профіль рому в натуральному вигляді можна отримати лише шляхом, який я би не ризикнув використати чи порадити. Не буду вдаватись в подробиці, бо навать слово - клострідії - викликає у мене панічний напад :) Тому краще погугли про дандерну яму, де живуть клострідії, куди сливають барду після перегонки рому, а ще кидають всі харчові відходи, що лишаються в хозяйстві. І з'ясуй яким чином ця яма бере участь у виготовлені справжнього рому. Може й нам росповісиш подробиці.
Так, клострідії - це небезпечно і страшно, але на що не підеш заради смаку?
Є менш стрьомний шлях - дореволюційний, на шкірі, але є ще інший спосіб...
Кондитери для пропитки коржів використовують не ром, а ромову есенцію. Но знаю міру її натуральності, але не чув про жодний випадок трагічної смерті від ромової баби :) А від клострідій - чув.
Я веду до того, вже у рамках відповіді на твоє запитання...
У мене є сумнів, що характерний ромовий смак та післясмак можна підсилити шляхом додаткової, або якоїсь особливої перегонки.
Дандер з клострідіями - ще шлях, але для людини з карборундовими горішками.
Ром по-російськи на дідових тухлях - це зовсім не шлях.
То може перехреститись та поєкспериментувати з краплею ромової кондитерської есенції? Поле для експериментів широке - і доза, і момент. Коли додавати, на якому етапі? В брагу? В дистилят? А може зовсім не варто?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Виявляється, контрафактний ром зі смаком шкіри і зараз можна придбати на болотах...
Майже 40 баксів пляшка.
бтршрьшдгр.PNG

Игорь

Будеш шукати iнформацію про помийну яму (дандер) - не бери до уваги кацапські ресурси. Там тобі нарадять гаврилізацію та іншу дурню :) Зве6ртайся до першоджерел. Не заню наскільки цей ролік "першоджерельний", але мені було цікаво.
https://youtu.be/WgDyNS82Uxc?si=D

vova0869

Далась вам та шкiра .Ром це напiй з дуже приемною ароматикою .Кращий ром роблять з тростникового соку .А той цукор по 100 грн за кг не тростниковий це пiдробка .Хто куштував натуральний той знае .А ромовий ароматизатор до цукру це як ванiлiн проти стрючка ванiлi .

Игорь

Ром без дандерної закваски - те ж саме, що й ванилін проти стрючка внанілі. Просто різновид бурячанки :)

BORODAN

Ром,на мою думку, це не конкретний напій, а скоріше сукупність алкоголю виготовленого з тростникової маляси.Стандарту ні на смак ні на міцність немає.Класичний воробляли з відходів виробництва цукру. Настоювали в бочках з під хересу. Це смак кубинського рому 40˚. Ром Коруба з Ямайки має солонний смак 70˚.Австрійський Stron 80˚.Роміум як коньяк з цукром.Можна перечисляти до безкiнечностi...

Игорь

Зрозуміти разницю між ромом та самогоном на тростниковій меласі може допомогти прикріплений ПДФ файлик англійською...
Теоретики та практики рому з регіонів планети, де 20 галонів патоки продають за 15 доларів, спілкуються в цій гілці.
https://homedistiller.org/forum/viewforum.php?f=101

Игорь

Багато років тому я цікавився темою рома, але, перелопативши той форум зрозумів, що без дандерної ями рому не буде, може бути лише пародія.
Тоді ж я натрапив на відео в одній з гілок, після перегляду якого зрозумів. Ром я робити не буду. Навіть якщо у мене було б де розмістити ту вонючку, все одно я не маю бажання спостерігати такі процеси.
Відео з того форуму.
https://youtu.be/6lOHzyK5uDQ?si=DnRXcYb6MtIkERhx

EmanymTopic starter

Цитата: Ivan 68 від 03-02-2025, 15:51:55Я наприклад, після шолому конус мідний ставити перестав. Сильно мені дистилят укріплює.
Зараз без конуса, лише на шоломі вино переганяю. Після другого перегону - 73,2%. Трохи забагато. Як на мене, було б краще, якби мав 70-72%, але буде вже так.
Дякую! А яке дроблення при другій перегонці? Виключно за органолептикою? І як результат в сенсі чистоти продукту?

03-02-2025, 21:34:07
Цитата: Игорь від 03-02-2025, 20:35:32Теоретики та практики рому з регіонів планети, де 20 галонів патоки продають за 15 доларів, спілкуються в цій гілці.
Дякую за посилання!

Ivan 68

Навалка 40л, міцністю 23-26%.
Виходить тіла приблизно 9л - 73,2%
Хвостів приблизно 10л - 36-39%
Голів беру 0,5% від навалки - 200мл.
Голови і хвости кільцюю.
Раніше так не робив.
Весь перегін для витримки у 60л бочці, тому у хвости лізу до 92* в кубі. Далі не ризикую.
Якось так.
Загалом в перший перегін перегнав 520л вина, вийшло 220л сирця.
Зараз переганяю все другий раз.
Маю ще трохи іншого сирця, теж з вина. Той буду переганяти для білого споживання і трохи інакше.
Краще ніяк, ніж як небудь.

EmanymTopic starter

ГОГа

Привіт усім.
   Моя думка - потрібно переіменувати цю гілку на "Друга перегонка дистиляту типу "ром". Чи варто експерементувати?".
Ром ми не зробимо. Підробку - так, зробимо, чом би й ні?
Може, у результаті експериментів вийде напій на кшталт рому, який сподобається хоча б частині форумчан..
Единственный "грех" на земле - это глупость

EmanymTopic starter

Цитата: ГОГа від 04-02-2025, 06:52:10потрібно переіменувати цю гілку
Думаєте, що тоді просто засиплять порадами по суті??? Аж страшно...

SMF spam blocked by CleanTalk