Колона не вибирає весь спирт з куба

Автор VitaliyR, 06-07-2025, 15:00:36

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

VitaliyRTopic starter

Цитата: Игорь від 18-07-2025, 10:11:29Черговий раз впевнююсь, що просто витрачаю час впусту. 
Навіщо я писав про контрацію та про відсутність закону збереження об'єму?

Я просто уточнив чи норм зрозумів написане тобою минулий раз

VitaliyRTopic starter

Про те що показники мають похибку я розумію і не прив'язуюсь до фактичних значень. Використовую як опорні для контролю. Тут пишу для загальної картини.
Наприклад якщо в верхній точці буде зміна на кілька десяток то вже тече дика смердючка. Якщо в нижній точці вверх пішло дві десятки то в баці спирта вже нема тощо.

Игорь

Ні. 
Якщо вверху температура пари, зкоректована по абсолютному тиску з зоні виміру, змінилась хоч на йоту, це означає, що процес ректифікації порушено - відбор спирту вже деякий час перевищує спроможності колони, внаслідок чого відбор весь цей час  йде "у кредит" - до спирту, що пройшов очищення, додається спирт, що утримувався у насадці разом з тими проміжними домішками, що утримувались в ньому. 
Але на термометрі ми не бачимо температуру пари, зкоректована по тиску. 
Ми бачимо температуру чутливого елементу датчика, що склалася під впливом різних факторів, в першу чергу - температури парів при наявному тиску, та температури повітря в приміщенні.
Якщо покази термометра вверху зрушили з місця, то причиною тому може бути декілька різних факторів.  
Порушено процес ректифікації.
Змінився атмосферний тиск. 
Змінилась температура повітря в приміщенні.  
По нижньому датчику теж весело. 
Він теж під впливом тиску та температури повітря. 
Якщо припустити, що ці фактори не змінювались, то при відборі незначно більшому за припустимий, етанол з нижньої зони зрушить вгору, в його місце займуть нижні проміжно домішки, в першу чергу - ізоамілол. Це призведе до малопомітного падінню температури.  
І лише якщо завищений відбор буде йти довгий час, левова доля ізоамілола пройде вище нижнього датчика, його місце займе вода, і ми побачимо зростання температури. 
Отже, якщо температура на нижньому датчику зростає, це є сигналом не про відсутність спирту в кубі, в про зменшення кількості спиртів (всіх) в насадці, тобто про те, що відбор завищений. Давно завищений.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

VitaliyRTopic starter

Показник верхнього датчика стоїть як кукуруза строковця у день звільнення )))

Абстрагуємся від точності і берем просто числа які є.

Зараз я біля обладнання колона працює на себе.

Перед запуском всі датчики опустив в одну посудину за еталон взяв показник температури 20С по рідинному термометру.
Зараз є 2 датчика pt100 на двох контролерах. Показники контролерів збігаються з показником градусника.
Китайські датчики-термометри мають розкид в межах 0.5 (точність 0.1) записав для них корекцію.

Температури даю знизу вверх вже врахувавши корекцію:
83С - тен
82,9 - рідина в баці
78,4 - нижня точка
76,5 - верхня точка

Верхній датчик знаходиться по центру під зливною трубкою вузла відбору. Відстань від зрізу до датчика 120 мм.

Температура води на виході 43С. З штуцра атмосфери на початку стабілізації капало досить бодро, зараз десь 1-2 краплі на хвилину.
Колона працює на себе 1 год.

Чи можливо занижений показник це не температура пари, а температура флегми що повертається ?

Игорь

Що впливає на покази верхнього датчика?
1. Температура пари, що омиває датчик.
2. Абсолютний тиск в зоні розташування датчика.
2. Температура флегми, яка тече на датчик, та завжди в більшій чи меншій мірі переохолоджена.
3. Температура повітря - через теплові мости - метал гільзи (якщо вона є), мідні дроти, тощо.

Якщо ми бачимо зростання температури під дефлегматором на десяту, що може бути причиною? Зміна одного, або одразу кількох чинників.
Розберу по одному - що сталося та наслідки
1. Змінилася концентрація спирту на вході в деф, а це означає, що ми давно працюємо з завищеним відбором, внаслідок чого зіпсували спирт, бо в нього вже потрапили проміжні домішки, що мали лишитись в насадці.
Що робити? Дякувати Богові, якщо встигли змінити посуд хвилин 30 тому, та не зіпсували основний об'єм спирту. Якщо не встигли змінити посуд - або миритись з пекучістю спирту, або зливати весь відбор у куб та починати ректифікацію з початку.
2. Атмосферний тиск зріс на одиниці ртутного стовпчику, температура спирту та його насичених парів збільшилась.
Що робити? Да нічого, все нормально.
3. Жінка, пардон, скористалась туалетом, злила воду. Води на охолодження дефлегматора пішло менше, переохолодження флегми зменшилось. Температура пари не потерпіла змін, але переохолодження флегми стало менше, датчик показав трохи більшу температуру.
Що робити? Да нічого, бо температура пари не змінилась. Одне погано - коли бачок набереться - потік води відновиться, парова зона дефлегматора стане менше, а повітряна - більше. Це "дихання" дефлегматора трохи збільшить вміст альдегіду, але не суттєво.
4. Колона пропрацювала ніч в приміщені, тепловтрати куба підняли температуру приміщення на 2 чи 4 градуси. Вплив температури повітря на покази датчика зменшився, показі датчика зросли.
Що робити?....
Що-що... Нічого. Цей датчик не несе коррисної інформації. Якщо температура на ньому зростає, ми не розуміємо що робити. Це або "все пропало", або "нічого не сталося". Тому єдине правильне рішення - викинути той датчик. Або просто не брати його покази до уваги.

Игорь

Я ще не розглядав одночасний вплив двох чи більше чинників.
Наприклад, відбір завеликий, температура пари пішла вгору, а в той самий час впав атмосферний тиск, або ми провітрили приміщення. температуро пішла вниз. Рост показів датчика може і не статися. Може навіть навпаки...
Ще раз. Датчик під дефлегматором не несе корисної інформації, та навіть навпаки, може замаскувати дійсну проблему.
В топку.
Датчик внизу колони може бути більш  корисним, але теж не дає змоги зробити своєчасних висновків про адекватність режиму.

VitaliyRTopic starter

Цитата: Игорь від 18-07-2025, 15:24:10Ще раз. Датчик під дефлегматором не несе корисної інформації, та навіть навпаки, може замаскувати дійсну проблему.
В топку.
Датчик внизу колони може бути більш  корисним, але теж не дає змоги зробити своєчасних висновків про адекватність режиму.

Як тоді порадиш зробити аварійне відключення ?

До війни в мене в приміщенні було халявне світло, тому я особо не заморочувався. Відбирав голови вручну, після того виставляв швидкість відбіру 400-500 мл на годину, відбирав по таймеру розрахункові підголови на переробку, переключався на тіло, далі по таймеру переключався на підхвости і на швидкості 200-300 відбирав залишок який ішов на на переробку. Контролер вимикав колону коли на нижній точці температура ішла вверх на 2 градуси, підхвостам то не шкодило бо все одно на переробку.

Зараз світло по 11 грн тому я задумався над більш технологічними способами які будуть використовувати можливості обладнання по максимуму чим скоротиться час виробничого процесу, відповідно менше коштів полетить в небо.

Є такі методи зупинки:
- по живленню, циклічності немає (старт-стопа) вимикання подачі енергії відновлюється тільки руками обхідною кнопкою)
- по воді, є датчик потоку при відсутності води система виключається
- по температурі в баці, сьогодні додав цю опцію під'єднавши другий контролер, при досягненні визначеної температури, точність 0,1. Зараз згідно нових для мене методів я хочу задіяти цей параметр як основний для керування штатним режимом відключення живлення.
- по температурі в колоні, зараз на нижній точці збільшення температури на 2 градуси, точність 0,1, зараз це основний метод штатного завершення роботи.

Зараз ще хочу підключити додатковий датчик USB на комп щоб малювати собі графіки нагріву але не можу знайти де лежить сам датчик, може вже і не знайду. То або куплю або якийсь інший спосіб придумаю, може вже треба в сторону онлайн дивитись.

По відбору. Читав що є система Роса яку ти з однодумцями розробив, але знову ж таки як і насадка Діогена вона зараз недоступна через війну.

З управляння відбором є три канали на таймерах (для цього і потрібні графіки нагріву) є можливість майже без зайвих витрат (три таймери) розширити до 6 каналів.

Також пробую читати про метод кулінара, але ще не знайшов достатньо описів автоматизації цього процесу . Кілька тем і всюди уривками. Десь ще десь в темах бачив що для керування ти використовував ліфт на шпильці. Ідея сподобалась, зараз якщо вдасться знайти халявний кроковий моторчик буду пробувати такий експеримент. В мене є просто редукторний моторчик, але я на його основі колись пробував робити дозатор добрив для акваріума, не вийшло через неточність. Хоча тут може і з ним вийти, бо в дозаторі був рух поршня кулачковим приводом і були фази, і в залежності від фази змінювалась доза. А тут просто обертальний рух, від лінійній, легше визначити часові інтервали.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 16-07-2025, 10:20:53Ок. Мірний стакан розташовано на сталій твердій поверхні. Рідина в стані спокою. Стостерігаю що рівень рідини вказує на значення більше наближене до 97 чим до 96.
блажен  тот кто верует(((
купи нормальный ареометр ,  если ты этим заморачиваешься...
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 16-07-2025, 13:39:21Відібрано:
0.9л голови
при какой скорости?
а ПГ тебе чужды?

Цитата: VitaliyR від 16-07-2025, 13:39:21відібрано 9.8л рідини 96%
в общем пить нельзя??
наркологи людят употреблять фразу - вещество )))
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 17-07-2025, 10:18:50і стануть омивайкою лобового скла в авто на зиму.
и пиз_д_а  твоему ЛКП на крыше авто((
и ты весь обнюханый
и у гаишников куча вопросов
учитесь перерабатывать головы
а в омыватель лить чистый спирт

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 17-07-2025, 12:34:55Колись так використовував але газовий пальник швидще і краще.
значит купить баллон газа можно...
а жену и ребенка  можно травить  головами
ни хрена та кнопка не  помогает

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 17-07-2025, 12:34:55коли набиралось 10л розбавляв і переганяв.
в 100л кубе?
что то ты опять забрехиваешься (((

и электричество всех по 4,7 а у тебя по 11

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 17-07-2025, 12:34:55Зворотні голови збирав в бутиль, коли набиралось 10л розбавляв і переганяв. Для очистки відбирав 30-40 мл на годину, 2 доби.
вообще пиз_де__ж
2-3 суток 30мл/час отбираются головы 96% 40л в 50л кубе

Батарейкин

Цитата: VitaliyR від 18-07-2025, 03:40:53Температури на початок відбору:
76,5С  верхня гільза
78,3 нижня гільза

очередной пиз_де___ж
зачем при такой  дельте вообще начинать отбор?
при работе на себя дельта 0,1-0,2С максимум

Батарейкин

Цитата: makrak80 від 18-07-2025, 09:59:28Якщо займаєшься ректом , що тобі заважає придбати АСП-1 90-100 % , там є десяті ?
он РК не занимается (((
у него просто БК с херовой насадкой
и игольчатым краном

SMF spam blocked by CleanTalk