Українскі рецепти З. Клиновецької, 1913 рік

Автор Игорь, 03-07-2013, 08:04:00

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Delta

Цитата: ukr-store від 11-12-2015, 18:27:15есть же настойки на спирту..в лечебных целях..
ukr-store, во всех травяных настойках, применяется спирт 70*...Типа самое то, лучше всего происходит экстракция или еще чего... ;)
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

ukr-store

Цитата: Delta від 11-12-2015, 21:22:53применяется спирт 70*
где то здесь на форуме читал, что сей яд называется "аптечный спирт"  :D
А по теме: буду делать, надоело "воровать" чужие рецепты, надо действительно свое родное поднимать. Уже наметил себе Калганивку из этого рецептурника, больно хороша зараза на вкус и цвет :)

luubek

Цитата: ukr-store від 11-12-2015, 21:12:39ну рецепты еще царского режима. Вероятно тогда простые селяне могли себе позволить гнать в том числе и для себя.
а в 39 году ясно что не гнали, тут бы поесть чего, после Голодомора..
Мало читати — треба ще і подумати над прочитаним.
Я ж написав, що мова про західну Україну. Царський режим — це східна Україна. І голоду на західній не було. І Клиновецька ніде не пише про виготовлення горілки чи домашню горілку.
Наведена цитата сумнівна, але сперечатись не буду, бо ніколи займатись пошуком спростувань чи підтверджень.

добавлено: 11-12-2015, 23:12:12

Цитата: Delta від 11-12-2015, 21:22:53
Цитата: ukr-store від 11-12-2015, 18:27:15есть же настойки на спирту..в лечебных целях..
ukr-store, во всех травяных настойках, применяется спирт 70*...Типа самое то, лучше всего происходит экстракция или еще чего... ;)
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,3243.msg130237.html#msg130237
Вченість, що не переварена думкою — даремно втрачена праця. Думка яка не спирається на вченість — небезпечна. (Конфуцій)
Важко сперечатися з всебічно неосвіченою людиною. :)

ukr-store

Цитата: luubek від 11-12-2015, 23:09:16І голоду на західній не було
Spoiler
Я не стал бы заявлять так безапелляционно. То, что Западная Украина не входила в состав УССР, еще не означает, что там не было голода. Почитай на досуге, если интересно. В гугле все есть.
[close]

Историю немного знаю, когда сказал, что это было при царском режиме то имел ввиду ДО большевиков в России, хотя вероятно не совсем ясно было написано, но суть то не в этом на самом деле )) А то, что Клиновецька нигде не пишет, ну так я думаю особого смысла в том, что она написала бы и нет так как в конце концов это не сборник рецептов ЛВЗ, а народные рецепты, откуда в деревне спирт то в конце 19- начало 20 веков?? :)

luubek

Знову "смотрю в книгу вижу фигу"...
Цитата: luubek від 11-12-2015, 20:49:37Зі слів моєї матері до приходу москалів в 39-му у селах самогон не гнали (мова про західну Україну). Хто хотів випити йшов у корчму (власниками яких, зазвичай, були євреї)— пив там, або брав додому. Горілка була досить дорога, тому пили мало. Гнати почали за "совєтів". Особливо сильно село почало спиватися починаючи з 60-тих років. Можливо у корчмі можна було і спирт купити? Почитайте, наприклад, "Украдене щастя" Івана Франка" — сільські гуляння у прикарпатському селі ведуться біля корчми, дома п'ють вишнівку, горілку на вечірку приносить не бідний жандарм.
Цитата: ukr-store від 12-12-2015, 00:45:09

Историю немного знаю...
Воно видно що "немного".
Вченість, що не переварена думкою — даремно втрачена праця. Думка яка не спирається на вченість — небезпечна. (Конфуцій)
Важко сперечатися з всебічно неосвіченою людиною. :)

ukr-store

Spoiler
Странная у тебя манера ведения разговора, в каждом посте пытаешься меня задеть.
[close]

Цитата: luubek від 12-12-2015, 07:35:29Почитайте, наприклад, "Украдене щастя" Івана Франка" — сільські гуляння у прикарпатському селі ведуться біля корчми, дома п'ють вишнівку, горілку на вечірку приносить не бідний жандарм.
Ты в самом деле считаешь что пьеса это исторический факт?  :o
Ты бы по делу что то говорил, а не комментировал мои посты в стиле
ЦитатаВоно видно що "немного".

ГОГа

Spoiler
Не хочу плодить новые ветки, посему выкладываю информацию (книгу) в этой ветке, но поскольку она не имеет непосредственного отношения к З.Клиновецькій, прячу под спойлеры
https://drive.google.com/open?id=0B6_VhQzBx3z8UlV1UEliVXpWR2c
надеюсь, книга занятная, тем более, что она о наших напитках...
[close]
Единственный "грех" на земле - это глупость

ИгорьTopic starter

Гог-Магог, эта книжка 1895 года будет интересна всем, но, думаю, тебе особенно.
http://labspirt.com/Igor/books/liker_1895.djvu
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

ИгорьTopic starter

Попався на очі цікавий рецепт.

665. Травняк.
Сухої дикої горобини 12 фун. По 14 ф. трав: полиню, смородяного листя, ревеню, любисткового корню, маленьких соснових шишечок, сушеної померанцової цедри, біж-дерева; по 1 ф. таких трав: кашки білої, кашки червоної, майрану, шавлії, мняти, золототисячнику (сердушнику), ялівцевих ягід, солодкого корню (солодичу); по 1/8 ф.: чорнобілю, петрового хреста, кануперу. На все це вилить в бутиль 2 відра доброї міцної горілки. Настоювать 6 місяців.

Дав завдання штучному інтелекту адаптувати текст до сучасних назв та одиниць виміру.
Як вважаєте - є шанс цей рецепт повторити?
Цей рецепт описує приготування складної гіркої настоянки (бальзаму) на основі величезної кількості рослинної сировини. Варто звернути увагу на масштаб: 2 відра — це приблизно 24,6 літра алкоголю.
Нижче наведено переклад інгредієнтів у сучасні грами та рецептуру зрозумілою мовою.
Рецепт № 665. Трав'янка (Травняк)
Одиниці виміру:
Фунт (ф.) ≈ 410 г
1/4 фунта ≈ 102,5 г (у тексті вказано 1/4, хоча у старих шрифтах це іноді виглядає як 14)
1/8 фунта ≈ 51 г
Відро (казенне) = 12,3 літра
Інгредієнти:
Основа:
Міцна горілка (40–45°): 2 відра ≈ 24,6 літра
Суха дика горобина: 12 фунтів ≈ 4,92 кг
Трави та коріння (по 102,5 г кожного):
Полин, листя смородини, ревень, корінь любистку, молоді соснові шишки, сушена цедра померанця (гіркого апельсина), боже дерево (полин лікувальний).
Трави та ягоди (по 410 г кожного):
Конюшина біла (кашка), конюшина червoна, майоран, шавлія, м'ята, золототисячник, ялівцеві ягоди, солодкий корінь (солодка).
Специфічні трави (по 51 г кожної):
Чорнобиль (полин звичайний), петрів хрест, канупер (піжма бальзамічна).
Сучасна інтерпретація приготування:
Підготовка сировини:
Усі сухі трави, ягоди горобини та ялівцю, а також подрібнені корені та шишки необхідно помістити у дуже велику скляну ємність (бутель).
Примітка: При такому обсязі трав (понад 10 кг сухої сировини) вам знадобиться ємність значно більша за 25 літрів, оскільки трави вберуть частину алкоголю і займуть багато місця.
Заливання:
Залийте рослинну суміш міцною горілкою. Важливо використовувати якісний алкоголь, оскільки за пів року настоювання смак має стати благородним, а не різким.
Витримка:
Щільно закрийте бутель. Настоюйте у темному прохолодному місці (наприклад, у льоху) протягом 6 місяців. Час тут є критичним — за пів року коріння та шишки віддадуть усі ефірні олії та дубильні речовини.
Фільтрація:
Через пів року настоянку потрібно ретельно відфільтрувати через кілька шарів марлі або ватний фільтр і розлити у пляшки.
Пояснення до назв:
Померанцова цедра: Цедра гіркого апельсина (бігарадії). Вона дає специфічний «бальзамний» аромат, що відрізняється від звичайного апельсина.
Біж-дерево: Полин лікувальний (Artemisia abrotanum), має лимонний аромат.
Канупер: Рідкісна сьогодні садова рослина з інтенсивним пряним запахом, часто використовувалася у старовинних лікерах.
Солодкий корінь: Звичайна солодка, вона працює тут як природний підсолоджувач і пом'якшувач гіркоти полину.
Цей напій за складом близький до класичних аптечних бальзамів. Враховуючи кількість полину та золототисячника, він матиме виражену гіркоту та сильний тонізувальний ефект.

ДимаС

Та чому є шанс - требаробити. Адаптувати до 1 л горілки на старті і уперед.
Ось навіть оригінальна (лікувальна) версія та помʼякшена питна від штучного помічника:

Лікувальний варіант (концентрований)
на 1 л горілки 40%
Суха дика горобина — 200 г

По 4,2 г кожного:
Полин гіркий
Листя смородини
Ревінь
Корінь любистку
Молоді соснові шишки
Цедра померанця
Боже дерево

По 16,7 г кожного:
Конюшина біла
Конюшина червона
Майоран
Шавлія
М'ята
Золототисячник
Ялівцеві ягоди
Солодкий корінь

По 2,1 г кожного:
Чорнобиль
Петрів хрест
Канупер

Настоювати 6 місяців, фільтрувати

Питний варіант (м'якший)
на 1 л горілки 40%
Суха дика горобина — 150 г

По 2,5 г кожного:
Полин гіркий
Ревінь
Корінь любистку
Молоді соснові шишки
Цедра померанця
Боже дерево

По 12 г кожного:
Конюшина біла
Конюшина червона
Майоран
Шавлія
М'ята
Ялівцеві ягоди
Солодкий корінь

По 1 г кожного:
Чорнобиль
Канупер

Золототисячник — 6 г
Листя смородини — 10 г

Настоювати 2–3 місяці, фільтрувати
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Zag

Мені цікаво, а в реальному житті є люди, які спробували повторити ці напої в яких список інгредієнтів займає ледь не сторінку?)
Шануймося,  бо ми того варті!

Сергій Леонідович

Цитата: Zag від 09-01-2026, 15:43:14Мені цікаво, а в реальному житті є люди, які спробували повторити ці напої в яких список інгредієнтів займає ледь не сторінку?)
18 інгредієнтів, норм, в мене в джині - 19
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Сергій Леонідович

а якщо врахувати синій чай, то - 20
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

vova0869

Бехеровка 32,джин 24 ,бенедiктин до 40.Тут головне найти якiснi iнгредiенти не за всi грошi.Тривале настоювання менi подобраться ,меньше мiсяця я нiчого не настоюю .Шишки та агаву я настоював пiв року.

SMF spam blocked by CleanTalk