Промивка колони

Автор grofer, 16-12-2015, 19:13:22

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

groferTopic starter

Автоматика від Вілена.
Режим промивка.

Перший раз провожу ректифікацію з оновленою прошивкою.
Раніше не звертав увагу на показники температур в кінці процесу. Тепер потрібно виставити по датчику Т2 температуру, при якій відбір хвостів припиняється, і починається промивка.
Підкажіть ту температуру при якій в колоні лишається мінімум спирту, але його має вистачити щоб він витиснув сивуху в куб.

Delta

Цитата: grofer від 16-12-2015, 19:13:22
Автоматика від Вілена.
Режим промивка.

Перший раз провожу ректифікацію з оновленою прошивкою.
Раніше не звертав увагу на показники температур в кінці процесу. Тепер потрібно виставити по датчику Т2 температуру, при якій відбір хвостів припиняється, і починається промивка.
Підкажіть ту температуру при якій в колоні лишається мінімум спирту, але його має вистачити щоб він витиснув сивуху в куб.
Я роблю це при 98* у кубі, але помічав, що й при 98,5*С, теж все гаразд...але довше ;)
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

groferTopic starter

Мені потрібна температура на Т2 (другий датчик)

добавлено: 17-12-2015, 10:00:43

На цей момент 78 переглядів, і тільки один Дельта відписав, за що йому Дякую!
До обіду мені потрібно щось прописати в настройках по Т2.

luubek

Я відбираю хвости до 83°С  по датчику в 30 см під дефом. Якщо швидкість відбору хвостів буде зависока, то після зупинки відбору температура може залетіти значно вище. Далі робота на себе для витіснення сивухи вниз колони і злив у куб. Але я працюю в ручному режимі.
Вченість, що не переварена думкою — даремно втрачена праця. Думка яка не спирається на вченість — небезпечна. (Конфуцій)
Важко сперечатися з всебічно неосвіченою людиною. :)

Delta

Цитата: grofer від 17-12-2015, 07:17:52Мені потрібна температура на Т2 (другий датчик)
grofer, я трохи не в темі про Пандору, але подзвони, тому, хто зробив цю автоматику, і він підкаже, що там треба налаштувати ;)
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

groferTopic starter

Цитата: Delta від 17-12-2015, 11:47:52трохи не в темі про Пандору
До Пандори має відношення тільки датчик Т2.
Інше до загальної практики.
Мені потрібна  та температура, при якій кількість залишкового спирту зможе випхати сивуху назад у куб.
Логічно, якщо я раніше закінчував хвости при 80,4 на Т4, то при цій температурі на Т2 вже буде підтискати сивуха, але я хочу мінімальні втрати спирту .  :)

braga2

Спирту має  бути утримуюча здатність колони. Скажемо, якщо моя насадка в статиці утримує 31мл води на 100мл насадки(310мл на літр), спирту напевне менше, думаю рази в 2, хоча треба буде перевірити. Тоді спирту має бути хоча б стільки ж. В динаміці колона може тримати і більше, можливо в когось є конкретні цифри. В мене поки нема, але будуть пізніше.
Для моєї колони це 1.9л *УС(300мл?). Верхній датчик тут взагалі ні до чого, тому що, якщо туди дійде сивуха, то викурити звідти буде енергозатратно, бажано взагалі не піднімати сивуху вище рівня, де вона зазвичай сидить (це та точка, де міцність 40% і температура 83.8 градуса).
Якщо це не парить, тоді можна підняти сивуху по-вище, десь до рівня верхнього датчика. Тоді верхня частина колони має бути заповнена спиртом. А для цього верхній датчик має показувати ту ж температуру, що й при роботі на себе, і зупиняти відбір треба, коли він стане показувати на 0.1-0.2 градуси більше. Швидкість відбору має бути така, щоб ця температура не полетіла далеко.
Мало того, в кубі все рівно має бути стільки спирту, щоб він зміг заповнити всю колону і витиснути сівуху вниз.

Той спирт, що залишився в насадці, не є втрачений. колону можна заглушити знизу, щоб він не стікав або поставити на якусь банку, аби він стікав туди.

Хоча все рівно внизу колони буде сивуха, її треба ще звідти якось видути. В куб вона не попаде, там занадто мало спирту(сильно жарко)
Напевне mekkaod правий, треба якось організовувати нижній відбір сивухи.

groferTopic starter

Вирахував я свою температуру по Т2.

Т2 в процесі роботи тримав сталу температуру 78.1
Коли процес відбору хвостів підійшов до кінця,  Т2 почав рости. Я чекав поки зміниться температура на Т3.
Дочекався.
На Т3 піднялася температура на 0.1 градус при 98.5 градусах на другому датчику.

В настройках початок промивки  я виставив 98.3
Через 40 хв промивки ( роботи на себе ) температура на Т2 опустилася до 78.1

Всім дякую, я свою температуру  знайшов.

braga2

Ще бажано розписати що таке Т2,Т3,Т4, тобто де ці датчики стоять. Щоб всім було зрозуміло, не тільки тим, в кого є пандора

chelovechik

Цитата: grofer від 17-12-2015, 18:46:10Всім дякую, я свою температуру  знайшов.
Почему я даже и не усомнился????????

ГОГа

Что- то я не вкурю: зачем терять спирт?
Давайте по-рассуждаем: пусть мы отобрали тело, прихвостни, по верхнему датчику в колонне определили подход сивухи, выпарили ее... Да, малая часть сивухи осталась в насадке( подчеркиваю : МАЛАЯ). И вот подоспела  на ректификацию новая порция спирта-сырца.  Теперь начинаем процесс ректификации снова: разогреваем, даем наполниться насадку спиртом, даем по- работать на себя. Спирт выдавит сивуху вниз, в куб, но какая-то малая часть останется, дык отключим нагрев и сольем спирт, а с ним и сивуху в куб. Все: дело сделано, в насадке нет сивухи, даем снова поработать га себя, отбираем головы, подголовники...... И так далее...надеюсь, что изложил внятно. Кстати, когдато о таком режиме писал Scorpiy...
Единственный "грех" на земле - это глупость

braga2

Цитата: Гог-Магог від 17-12-2015, 21:49:31Давайте по-рассуждаем: пусть мы отобрали тело, прихвостни, по верхнему датчику в колонне определили подход сивухи, выпарили ее... Да, малая часть сивухи осталась в насадке( подчеркиваю : МАЛАЯ).
Тут не все так просто. Когда сивуха в виде раствора или хотя бы мутного самогона, это одно. А когда она в виде масла, концентрированная, это совсем другое. В первом варианте ее отмыть легко, можно вообще не отмывать, уйдет вниз во время отбора голов.
А вот концентрированную, если она осела на металле, а хуже того, на полимерах - отмыть/отпарить очень трудно. Вчера резал(в очередной раз) трубу болгаркой, пропаренную несколько часов. Сивухой воняло неслабо. И резал другую трубу, через которую шли пары сивушного самогона, запаха нет. grofer, вроде  тоже подобный эффект наблюдал на насадке.

groferTopic starter

Крім того що спирт втрачається, є ще один мінус:
- куб смердить сивухою, полоскання не помагає.

Я після ректифікації залив куб житню на перегонку. Тепер думаю як зміниться органолептика після такого купажу.  :)

добавлено: 17-12-2015, 22:10:38

Цитата: braga2 від 17-12-2015, 22:06:28grofer, вроде  тоже подобный эффект наблюдал на насадке
спостерігав , але тоді в мене була продувка колони, яка перервалася, бо вимкнули світло.

braga2

Теперь можно прикинуть потери спирта, если сивуху не гнать вверх. Допустим, моя насадка 1.9л удерживает 300мл спирта(но это в статике). Потеря #1, хотя это не потеря.
Далее, чтобы сивуха не лезла далеко вверх, надо, чтобы при отборе тела концентрация 40% была где-то внизу. Даже при 98градусов в кубе, при отборе 200мл/час(фч 24), эта точка будет где-то на высоте 5см от низа насадки. При бесконечном фч спустится немного ниже, сантиметра на 2. Это теоретически.
Крепость кубовая при этом будет 3% с копейками. Потери - для моего куба(20л навалки) будут около 360мл. Останется только как-то выдуть сивуху снизу колонны.
Но я бы не жадничал, и выдул весь спирт из колонны вниз, потерь будет 660мл 360в кубе + 300 в колонне(хотя их можно собирать и переректифицировать отдельно), это не так много, не думаю, что можно их сократить рационально. Энергия, потраченная на их дожатие вряд ли окупится, тем более все равно все не выжмешь.
Выдул из колонны, потому что там скопилось много промежуточных трудно-отделимых примесей.

Другой метод - непрерывно выводить промежуточные снизу колонны. Они будут отходить неконцентрированными, но их можно собрать и переректифицировать отдельно, получив тоже немало спирта, хоть и возможно технического.

добавлено: 17-12-2015, 22:38:54

Цитата: grofer від 17-12-2015, 22:09:06спостерігав , але тоді в мене була продувка колони, яка перервалася, бо вимкнули світло.
Є така фігня. Чим довше сивуха на металі, тим складніше її звідти викурити. З пластику/сілікону взагалі нереально.

Цитата: grofer від 17-12-2015, 22:09:06Крім того що спирт втрачається, є ще один мінус:
- куб смердить сивухою, полоскання не помагає.
Не поможе, хіба пропарка, а це морока. Не знаю, скільки сивухи сяде на стінках. Аби так не вийшло, що сяде 50% від тієї, яка буде в наступній партії самогону.
Краще все таки відводити сивуху десь наліво, в не-концентрованому вигляді.

добавлено: 17-12-2015, 22:45:19

Э ще один непоганий спосіб - зовнішнє повернення флегми в куб, через трубочку. На єтапі виводу сивухи трубку замість куба можна опустити в приймальну ємність для сивухи, потім трубку і низ колони пропарити, це швидко, хвилин 5, при чому можна і без додаткового ПГ, кубовим залишком, хоча смердітиме трохи, але то не біда, так як це низ колони.

ГОГа

Добавлю еще пять копеек : у меня колонна после ректификации стоит снятая с куба на кухне и запаха сивухи нет ( жена к запахам ну очень чувствительна). Кубовый остаток тоже воообще ею не пахнет. Я нос совал свой под самый низ стоящей колонны -запаха нет.
Игорь еще в руководстве под старый управлятор писал, что выпаривать надо минут 10-15, я же выпариваю минимуи минут 40.
Единственный "грех" на земле - это глупость

SMF spam blocked by CleanTalk