Вінницька особлива та Святкова

Автор grofer, 22-05-2015, 16:17:48

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

snake

Цитата: grofer від 24-12-2015, 19:16:23ПС.
Два літри 70*настою, коли розведеш його до 45, - буде 3100 мл.
От, з тих 3100 мл потрібно відібрати один літер.
Вітаю!
прошу поради яким чином переганяєте такі об"єми?

Батарейкин

обычно делают в джиноварках. на газу или индукционках
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

crofNN

Цитата: grofer від 23-05-2015, 19:49:03Як я робив:
Йшов по схемі Гог-Магога в темі про джин.
Залив двома літрами 70%:
Коріандр   43.7 гр
Кмин         10 гр
Бад'ян        5.95 гр
Вистояти.
Розвести до 45%,  та перегнати. Відібрати 20мл голови, та 1000мл на малій швидкості.
Додавати по 82 мл на кожні 10 літрів сортировки.
grofer, можешь пояснити звідки число "1000мл" ? Я не дуже ретельно вивчав рецепт "Святкової" по лінку з першого повідомлення, може звіддти ?
Технология производства водки настолько примитивна, что нарушить ее практически невозможно. (с) mak210

groferTopic starter

Цитата: crofNN від 04-04-2016, 16:45:04grofer, можешь пояснити звідки число "1000мл"
Схема Гог-Магога, по його навалці потрібно відбирати  біля 2-х  літрів, я перерахував на Святкову, вийшло літр. Тобто за основу брав міцність настойки та кількість.
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,1377.msg81392.html#msg81392

snake

знову я :)
Придбав за 300 грн eлeктроплитку, корочe будe так
Алe тeпловитрати...
[attach=1]
Думки на вeчір: каструля з піском (піщана баня) або огорнути до половини колби мінватою?

Олежище

Я в колбах из термостекла сусло на разброд дрожжей кипячу на открытом огне газовой плиты, а потом когда еще булькающе в ледяную воду опускаю, аж сердце заходится.
Но ниче, пока все живое, нагрев ставь небольшой.

пЫво

Та он теплопотерь боится.
Snake, никто свои джиноварки и колбы не изолирует.
Со мной не спорил Батарейкин!)))
[url="http://labspirt.com/forum/index.php/topic,7759.msg300476.html#msg300476"]http://labspirt.com/forum/index.php/topic,7759.msg300476.html#msg300476[/url]

crofNN

И снова о "Святковой". Делал по рецепту grofer из первых сообщений. Сегодня перечитав рецепты задался вопросом - откуда взялось 8.2мл на 1л продукта? В оригинальном рецепте "Святковой" (тот, что в таблице, Пример №3) - всего 2.8мл ароматного спирта на 1л (2.8дал на 1000дал). Т.е. 8.2мл это купаж grofer-а ?
Поясніть будь-ласка.
Технология производства водки настолько примитивна, что нарушить ее практически невозможно. (с) mak210

groferTopic starter

Цитата: crofNN від 02-08-2016, 10:49:07откуда взялось 8.2мл на 1л продукта?
Я рахував не мілілітри, а вагу інгредієнтів.
Від ваги і відштовхувався.

Але 8,2 мл трохи забагато, останнім часом роблю 4-6 мл на літр. Інакше концентрація зашкалює. Це відчуваю тільки я, всі інші дегустатори кажуть, що супер...   :)

luubek

Спробував "Святкову" виготовлену по рецепту grofer і з його ароматного спирту яким він люб'язно поділився. Горілка сподобалась. Через відсутність маленького дистилятора я задумався якби її приготувати "обійшовши" перегонку настою. В патенті не описана технололія отримання ароматного спирту — надані лише пропорції інгредієнтів по масі. Але в довіднику "Рецептуры ликеро-водочных изделий" описана технологія отримання ароматного спирту для "Вінницької Особливої" яка дуже схожа за рецептурою. Згідно з цією технологією, на 1 кг сухої суміші беремо 10 л сортировки міцністю 50°, настоюємо і переганяємо до виходу 60% від завантаженої сортировки (це 6000 мл міцністю приблизно 75°).

Для "Святкової" (приклад 3, див. таблицю в патенті):
Коріандр   43.7 гр
Кмин         10 гр
Бад'ян        5.95 гр

Це на 600 мл 50° сортировки, потім дистиляція до 360 мл виходу (~75°).
На 10 літрів 40° сортировки потрібно додати 28 мл ароматного спирту.
Spoiler
Не довіряйте вазі вказаній на упаковках спецій, зустрічалась похибка до -25%, а цей рецепт дуже чутливий до пропорцій.
[close]

Отже як я "обійшов" дистиляцію. Настояв (3-4 доби) вищенаведену подрібнену суміш на 360 мл 70° сортировки, добре профільтрував і використовую її для ароматизації. Настоянка має насичений коньячний колір, але 2,8 мл на 1 літр практично не міняє колір сортировки.
Коли я вперше додав 2,8 мл на 1 літр згідно рецепту, то зрозумів чому настоянка називається гірка.. :)
Отримав доволі насичений приємний запах і дуже легенький гіркуватий присмак. Декому сподобалась така пропорція але, як каже grofer, багато не вип'єш — нудотний смак. Особисто мені подобається пропорція 1,5 мл на 1 л (+ 1 чайна ложка фруктози), але раджу поекспериментувати в межах від 1 до 2,5 мл на 1 л, бо думки "незалежних дегустаторів" розділились. :)
Порівнювати з рецептом grofer не можу, бо давно її вживав, але вийшло щось подібне. :)
Вченість, що не переварена думкою — даремно втрачена праця. Думка яка не спирається на вченість — небезпечна. (Конфуцій)
Важко сперечатися з всебічно неосвіченою людиною. :)

Батарейкин

Цитата: luubek від 02-08-2016, 19:36:07і дуже легенький гіркуватий присмак.
у меня ни горчит
может все таки стоит перегонять!
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Сергій Леонідович

Цитата: Батарейкин від 03-08-2016, 01:42:11у меня ни горчит
И у меня не горчит,делал по рецепту из первых сообщений
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

luubek

Але ж настоянка називається ГІРКА! Гіркий присмак дуже легенький і доволі приємний, а от аромат при концентрації 2,8 мл на 1 літр згідно рецепту, як на мене, занадто сильний і нудотний. При менших концентраціях гірчинка пропадає, тому і написав — експериментуйте з концентрацією!
До речі, жінкам більше подобається концентрація згідно патенту, з сильним запахом і гірчинкою — мабуть тому, що вони більше 50 мл її не вживали. :)
Вченість, що не переварена думкою — даремно втрачена праця. Думка яка не спирається на вченість — небезпечна. (Конфуцій)
Важко сперечатися з всебічно неосвіченою людиною. :)

Сергій Леонідович

Концентрат есть,буду пробовать! :)
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

groferTopic starter

crofNN, Будь добрий, зроби концентрат по заводській пропорції.
Самому вже стало цікаво, що і як вийде.

Я відбирав 1000 мл і не більше, тому що, якби робився джин - після 1000 пішли б хвости.

З таблиці №7 по моїм пропорціям, я  мав би відібрати біля 1500 мл концентрату.

Чесно, не пам'ятаю чи нюхав той вихід після 1000 мілілітрів. Можливо хвости будуть відчуватися біля 1500 мл. Можливо в тих 500 мл лишилося багато нового, іншого аромату який я недоотримав у перших 1000 мл.

Потрібно пробувати, і робити висновки.

SMF spam blocked by CleanTalk