Автономка и всё, что с ней связано.

Автор MANUL, 05-05-2016, 18:36:55

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 2 Гостей дивляться цю тему.

Dimassik

Цитата: dudemix від 19-02-2018, 21:11:31ТТХ:  12В 80Вт 6л/минуту....
Задача: гонять воду через внешний блок кондиционера,...
А ты уверен, что он под нагрузкой (радиатор + димрот), будет качать эти 6 литров. Проверь предварительно, а то может и смысла нет.
Чем дольше ждешь, тем слаще награда.

Гад

Цитата: Dimassik від 20-02-2018, 13:48:03А ты уверен, что он под нагрузкой (радиатор + димрот), будет качать эти 6 литров. Проверь предварительно, а то может и смысла нет.
Может 6 л/мин качать не будет, но для охлаждения его хватит с запасом! Во всяком случае у меня похожий чуть слабее 5 л/мин справляется с РК рабочая мощность 2300 Вт и с НБК рабочая мощность 8300 Вт.

Dimassik

Цитата: Гад від 20-02-2018, 14:00:128300 Вт.
Не опечатка?  :o
Где такие насосы можно приобрести? Спасибо.

Delta

Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

Dimassik

Это ж какой дефлегматор нужен.  :o

Гад

Цитата: Dimassik від 20-02-2018, 14:21:58
Цитата: Гад від 20-02-2018, 14:00:128300 Вт.
Не опечатка?  :o
Где такие насосы можно приобрести? Спасибо.
Для чего тебе нужен насос?

НБК 85Х2, дефлегматор на НБК не использую основное охлаждение проводится брагой автономка для доохлаждения СС. Максимум на котором я проверял автономку с этим насосом - на прямоточном дистиляторе 9 кВт - правда СС шел очень горячий.

Victor

Цитата: Игорь від 19-02-2018, 21:01:37Я обошелся без Овена, только платкой размером с пачку сигарет
Для тих, хто хоче обійтись без "овена", платкою розміром з пачку цигарок, даю посилання на схему, яка може управляти мембранним насосом.  Підійде як для подачі браги в НБК, так і управління автономкою. В обох випадках треба вибрати режим охолодження і правильні коефіцієнти ПІД.
Важливо, ще в схемі між 17-тою ногою МК і польовиком поставити повноцінній драйвер мосфет.
http://full-chip.net/arduino-proekty/110-pid-regulyator-dlya-nagrevaohlazhdeniya.html

Игорь

Цитата: Victor від 20-02-2018, 19:11:48Важливо, ще в схемі між 17-тою ногою МК і польовиком поставити повноцінній драйвер мосфет 
На фото - та сама малесенька коробочка, що обходиться без Овена, з двох боків, без корпуса.. Ти бачиш "повноцінній драйвер мосфет"? Я - ні. Я навіть не бачу радіатора, хоча просто зараз ця коробонька керує 60-ватним насосом, працює НБК. І до ранку буде працювати.
Виникає закономірне питання. А навіщо драйвер? 
Цитата: Victor від 20-02-2018, 19:11:48В обох випадках треба вибрати режим охолодження і правильні коефіцієнти ПІД.   
Мені має бути прикро, але ця коробонька навіть слова "ПІД" не розуміє. Її прабабця розуміла, але це було давно, й вже нікому не потрібно, бо застаріло й не дає очікуваного ефекту. 
Цитата: Victor від 20-02-2018, 19:11:48В обох випадках треба вибрати режим охолодження і правильні коефіцієнти ПІД.   
Роки три тому я теж так сподівався, але склалося не так, як гадалося.
Управління подачею браги недостатньо повісити на один датчик температури. Простою логікою ПІД тут не обійдешся.
А в автономці... Тут окрема задача й окреме питання.
Та сама коробонька, якщо бачить на вході не датчик температури, а датчик тиску, розуміє, що треба підтримувати тиск (над дефлегматором), змінюючи подачу насоса (подачу води в дефлегматор), й робить це достатньо точно й стабильно. I дуже швидко реагує на зміни налаштуваннь. На всяк випадок вимірює ще температуру в дефі щоб не ганяти воду доки там нема пари. I ще, на всяк випадок, якщо щось пішло не так, вирубає регулятор нагріву. Для того є окремий кабель на два дротика.
Ну й зовсім на всяк випадок, до цієї маленької коробоньки можна підключити ще більш маленьку, і кожні 5 секунд тнформация про стан системи буде залітати у файл на сервері, а той вже намалює графіки, а якщо буде необхідність, дасть можливість дистанційно смінити налаштування бо віконати декілька важливих команд.Якщо ти не в курсі, всі такі наявні коробоньки, коли вони працюють та "на зв'язку", можна побачити на сторінці  http://labspirt.com/Igor/1
там треба вибрати той номер пристрою, що тебе цікавить.Просто зараз працює, й мінімум до ранку продовжить, коробонька номер 16.Якщо її вибрати, відкриється сторінка з налаштуваннями иа останніми строками логу. Щоб побачити графік, треба зверху клікнути "Смотреть график". На графику багато функцій, буде цікаво - пограєшся.
Прямо с тих сторінок можна керувати пристроєм та міняти налаштування, але це може зробити лише той, хто знає пін-код. Теж на всяк віпадок :)   
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Батарейкин

Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Игорь

а мой взгляд, красота технического устройства - не внешнее понятие, а внутреннее.  На мой взгляд, красота заключается в наличии необходимого и отсутствии избыточного. Например, драйвера для мофсета. Но чтобы добиться нормальной работы без драйвера, я выпустил волшебный дым из немалого количества контроллеров и мофсетов :) Пусть им будет пухом то место, где они сейчас оказались.

Игорь

В НБК  коробочка смотрит за двумя температурами (верхний и средний графики) и изменяет ШИМ насоса без внешнего участия.
ПИД не подходит, так как не ясно что именно стабилизировать и на каком уровне.

В автономке проблема похожая. Неясно что, на каком уровне, и главное - неясно с какой целью стабилизировать

Игорь

Кстати, в начале первого я увеличил нагрев, но никакие другие параметры не менял. Подача (средний ШИМ насоса) постепенно подрасла автоматически.
Коробочка, гладя только на поведение температур, поняла, что подачу надо поднимать.
Victor, температуры перед тобой. Никакой другой информации коробочка не получала.
Ты видишь по каким признакам подача увеличилась? Можно ли было обеспечить такой подъем по таким данным с помощью ПИД-регулятора?

Victor

Игорь , ПІД регулятор тримає температуру в верху НБК в найгіршому випадку +-0.2 градуса від заданої.
Вихода контроллера не достатньо для управління важкого затвора. Це факт і це доказують осциллограмми. Можна обійтись без драйвера скромнішим транзистором. Але ціна драйвера 15грн., запас по нагрузці до 200вт, а то й більше, в залежності від мосфета. Може комусь потрібно буде крутити двигун від МАНовськлго стіклоочищувача. Моя тарілчата НБК працює прекрасно без мого втручання з РМ-2 і ПІД регулятором. Вихід 0.62-0.63 АС с з 1 кг цукру. швидкість на 50 трубі 24л/год 10% браги.  Мені більш ніж достатньо. Ціна саморобного ПІДа максимум 70 грн.  А яка ціна на твою коробочку?

П. С. Я на цьому форумі більше читака ніж писака, але чітко вловив суть, що все що не зробив і  не придумав Ігор-зло.
Хоча я вважаю, що такий варіант теж має право на життя.

Игорь

Почну з кінця. 

Цитатачітко вловив суть, що все що не зробив і придумав Ігор-зло.   
Як це "не зробив"? Зробив, побачив, що це - зло, й розповів про це ще пару років тому. Тепер лише повторююсь. Кажу тому, що вже бачив на власному досвіді, що це помилковій шлях. Ш тепер попереджую тіх, хто може захоче піти тим шляхом. Не треба. Там граблі. Шишак віж них на моєму лобі ще не загоївся.Ти погано вловив суть.По тим конструкціям чи методам, які я не робив і на яких не нашпорхувався на граблі, можу висловити лише припущення. Ш обов\язково на цьому наголошую.Але там, де я власним лобом спіймав тумака, я вісловлюю вже не припущення, а висновки. Якщо хтось  почує, буде на пару синців менше.   :)     Якщо цікаво, внизу у постскритнумі під спойлером коротко про мої  кроки від ПІДу до сьогодняшнього стану. 
Цитата: Victor від 21-02-2018, 08:23:08ПІД регулятор тримає температуру в верху НБК в найгіршому випадку +-0.2 градуса від заданої 
Я відмовився від такого керування роки зо два тому. Тому що заздалегідь невідомо яка має бути температура зверху колоні. Ця температура залежить відбагатьох факторів, її не можна задавати, бо вона встановлюється сама.Так, можна спробувати обмежити її на якомусь рівні, але це - як лезо бритві. Помилка в один бік - це завелика подача браги та втрата спирта з бардою. Щоб цього уникнути, мусиш зазлалегідь нахилятися в інший бік, а це - деяка недодача браги, та як результат - зайві витрати енергії, а головне - повний, 100-відсотковий  вихід у дистилят усіх летючих домішок, які б при вірному керуванні пішли би за водою  за бардою та в самогон би не потрапили.Тобто, метод керування шляхом стабілізації температури пари на виході з НБК - це одно з двох. Або вітрати спирту та більш-менш чистий самогон, або повний відбір але брудний самогон, якість якого не може не впливати на якість спирту.Показником що саме відбувається при керуванні по верхній температурі може бути співвідношення вмісту спирту в бразі та самогоні.Якщо при стандартній бразі 12% міцність самогону значно менше за 60%, самогон забрав усі домішки, що були у спирті.Якщо помітно вище - мав місце "провал брагі" й втрата спирту. 
Цитата: Victor від 21-02-2018, 08:23:08Вихода контроллера не достатньо для управління важкого затвора. Це факт і це доказують осциллограмми. Можна обійтись без драйвера скромнішим транзистором. Але ціна драйвера 15грн. І запас по нагрузкам до 200вт.   
У мене транзистор зовсім не "скромний" потягне 44 ампера , це біля 500 вт при 12 вольтах, або кіловат при 24-х. Єдине - щоб керувати такою потужністю, знадобиться поставити транзистор на радіатор. Драйвер не потрібен. 
ЦитатаМоя тарілчата НБК працює прекрасно без мого втручання з РМ-2 і ПІД регулятором. Вихід 0.63 АС с з 1 кг цукру. швидкість на 50 трубі 24л/год 10% браги. 
На який час ти можеш дозволити собі лишити її без догляду? Що станеться якщо відключать воду, згорить тєн, стане насос, чи заб'ється фільтр? Як реагує система на зміну атмосферного тиску? Можеш не відповідати, бо я знаю відповідь. 
Цитатаяка ціна на твою коробочку? 
Моя коробочка безціннв, бо вона дарує мені час. Сьогодні вночи НБК працювала доки я спав, а зараз працює коли я на роботі.Я не переймаюся що скінчиться брага, згорить ТЄН, або відключать воду. Коробочка - це мій клон, який при несподіваних випадках зробить все, що зробив би я якщо був би поруч. 

P.S.

Spoiler
    Спочатку я загорівся зробити систему, яка буде тримати на виході ту міцність, (читай - температуру) яку я задам. Власне, це те, що ти зробив зараз. ПіД, коефіціенти...Спочатку (як і тобі), подобалось, вирішив, що схопив бога за бороду, але лише до того моменту, як мені не потрапила маломіцна брага, з якої задану міцність отримати неможливо. Я її таки отримав, але ціною втрати близько 25% спирту.так з'явився нижній градусник (проти втрат спирту), та це одне налаштування - міцність браги. Але як її вимиряти, тим більш що у кожній діжці вона різна?Вирішив навчаті систему далі.Вона встановлювала заздалегідь малу міцнсть, чекала стабілізаціі температур, а потім автоматично потроху підвищувала налаштовання міцності (тобто зменшувала налаштування температури пари на  виході). Це проходило до того моменда, доки нижня температура не починала сповзати, тобто доки не з'являлися перші ознаки провалу спирту.Це дало можливість автоматично визначити оптимальне налаштування НБК...Але це налаштування - саме на цей момент, для саме цеї браги, для цього стану насоса та фільтру, для кучі шнших факторів, що впливають. Не факт, що через хвилину чи годину тиск не зміниться й попереднє налаштування температури не стане помилковим.Так я прийшов до рішення безперервного, перманентного пошуку оптимального режиму. А він вже зробив ПІД зайвим.   
[close]
Без ПІДу звільнилося багато місця на контроллері, це дало можливість не тільки продумати зта застосувати багаторівневу систему забазпечення безпеки, а й зробити інтернет-доступ до налаштуваннь та графіків. І це не "ціною втрати" ПІДу, а завдяки тому, що він став зайвим.
Зараз я на роботі, процес йде. Вже годин десять. Тіки що подивився - все гаразд.

Зверни увагу с якою дискретністю вимірюється температура. 1/10 та навіть 1/16 градуса віявилося замало. Я зупинився на 1/80 градуса. Цього вистачило.
Все, пора працювати, час не стоїть.
Скрін зараз додам.

Victor

Ми говоримо про різні речі.
Я починав з того, що мембранний насос качав брагу, а я сидів 6 годин біля ручки регулятора напруги БЖ і весь час крутив її в різні сторони. Мені це швидко надоїло і я вирішив що замість мене напругу буде регулювати "ОВЕН". І він чудово справився з цієї задачею звільнивши мені купу часу.
Перед переходом на ПІД, я декілька разів робив спробу купити в тебе твоє управління.  Але поскільки ніразу нічого конкретноно не почувши, я вирішив, що ніколи нічого нівкого я навколішки не випрошував і в цей раз не буду.  Зробив по мірі своїх можливостей і часу. Результатом задоволений.
Система безбеки це з іншої опери. В темі йшлось про автоматичне управління насосом. Чи не так?
Але все одно скажу, я обійшовся пресостатом аварійним реле Овена  і маленьким механічним термостатом.
А якщо ще точніше, то тема про автоматичну подачу води в автономку, яку я з часом теж зроблю на ПІД управлінні.

добавлено: 21-02-2018, 10:22:50

Цитата: Victor від 21-02-2018, 08:23:08У мене транзистор зовсім не "скромний" потягне 44 ампера , це біля 500 вт при 12 вольтах, або кіловат при 24-х. Єдине - щоб керувати такою потужністю, знадобиться поставити транзистор на радіатор. Драйвер не потрібен.
Я так розумію сигнал  з ножки МК через резистивний дільник  йде на затвор транзистора.  Хотілося б глянути осцилограму  на затворі.
В мене теж працювало без драйвера з радіатором, але я вибрав правильнішу на мій погляд дорогу, з драйвером, але без радіатора.
Цитата: Игорь від 21-02-2018, 09:34:35Що станеться якщо відключать воду, згорить тєн, стане насос, чи заб'ється фільтр? Як реагує система на зміну атмосферного тиску? Можеш не відповідати, бо я знаю відповідь.
В усіх випадках крім зміни атмосферного тиску виб"є УЗО.  По бажанню може прийти сповіщення, хоч радіодзвінком  хоч смс. Але це вже стосується безпеки, а не управління насосом.

SMF spam blocked by CleanTalk