Сушка солода для виски

Автор iurii.ua, 31-05-2012, 16:11:50

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Misьko

Я не думаю що це якийсь буковинський винахід. Скоріш за все - всеукраїнський. А як в Житомирі називають таку піч?

Soyka

Батько називав коптильня для фруктів.
Бо ще, була коптильня для мяса, окремо - великий ящик,
який стояв на кирпичній основі, в яку по канаві підводився
дим від вогнища.
Пам'ятаю, коли забивали кабана, то батько коптив ковбаси,
та мясо - було дуже смачно,  до чарки!

добавлено: 16-02-2019, 10:30:31

Забув сказати, що солод сушили іншим методом.
У хаті була піч, а на ній була поверхня 1.5 Х 1.5 м., називалась Черін.
Так ось, на цей Черін клали три деревяні бруси, на які зверху клали перфороване велике сито (Ф2мм).
Потім на сито висипали, по всій поверхні, солод.
Таким чином гаряче повітря проходило знизу від гарячого Черіна, через отвори в ситі, та солод.
Два дні і солод сухий,потім везли до вітряного млина, що стояв за метрів 300 від нашої усадьби.
Нажаль всього цього вже немає, та й млин розтягли на дрова. :-[

Guralnik

Цитата: Soyka від 16-02-2019, 09:49:59Два дні і солод сухий,потім везли до вітряного млина

А що ви робили з тим солодом після вітряного млина?

Soyka

Цитата: Guralnik від 06-03-2019, 19:06:43А що ви робили з тим солодом після вітряного млина?
Спочатку, дозвольте сказати декілька слів про млин.
То є теплі спогади мого дитинства, коли я мав нагоду бувати там, на те мені дозволялв мельник, дід Петро.
Як буває часто, вітер набирав силу після заходу сонця, тобто, вже після роботи люди починали підводами везти своє збіжжя.
Хто солод, а хто інше зерно, щоб змолоти на муку.
Чоловіки збирались на першому поверсі млина, довкола керосинового ліхтаря, заводили розмови про життя буденних днів.
Не обходилось і без різних байок, та анегдотів.
Таким чином час летів швидше, а млин, поскрипуючи своїм тілом, та гудінням жорнами, впевнено перемелював все, що засипали у кіш.
Мельник виставляв якість помолу, довгим важелем, що піднімав, та опускав верхній камень, таким чином регулював проміжок поміж каменями.
Солод мололи на крупу, щоб було якнайменше муки, а потім вже готували брагу, та добавляли дріжджі.
Горілка була добра - наша Укрїнська!     

makrak80

Soyka, дякую , красивый и грамотный слог ! Ну прямо как рассказ прочитал! Ты часом не писатель - романист?
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

catfish67

Цитата: Soyka від 06-03-2019, 19:55:05а потім вже готували брагу
А за якою схемою тодi готували брагу? Біла або червона?
Я роблю за червоною схемою, тому перемолюю солод двічі. Перший раз як на пиво. Другий раз зводжу максимально вали чітовського млина, тільки щоб не чіпляли один одного. Не борошно, але дрібно виходить.

Soyka

Цитата: makrak80 від 06-03-2019, 20:10:22Ну прямо как рассказ прочитал! Ты часом не писатель - романист?
Та хто його знає, мабуть щось трохи є.... :)

добавлено: 06-03-2019, 21:27:02

Цитата: catfish67 від 06-03-2019, 20:26:46А за якою схемою тодi готували брагу? Біла або червона?
Та я достеменно не знаю, бо цим займався батько, та й було то давно.
Тоді гнали горілку на великий винокурні, (так звали діди), потім люди перейшли на більш простішій "дистилятор".... (два алюминієвих баняки, що один накриває інший, труба, зігнута спиралью, та виварка з водою) - істинно народний агрегат!
Тепер новітні технологиї.

Сергій Леонідович

Цитата: Soyka від 06-03-2019, 19:55:05Спочатку, дозвольте сказати декілька слів про млин.
Господи,як же смачно написно,як пісня!
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Guralnik

Цитата: Soyka від 06-03-2019, 19:55:05Горілка була добра - наша Укрїнська!     

А перегоняли на чому ?

Soyka

То був колективний невеличкий спирт-завод, який ще називали "Винокурня, або Гуральня".
Всі частини цього заводу ховали по сусідах, від зрадницького ока, а коли приходила пора, вигнати горілочки,
то збирали його до купи в окремому приміщенні, чи то стебка, або тік.
Агрегат складався з водяного котла, конусоподібна ємність на 100 літрів, яка вставлялась в іншу бочку, в якій було вирізане
вікно з боку, для дров. Таким чином ця конструкція була паровим котлом-генератором, від якого пар подавався по трубі Ø 40 мм.,
до бражника (осикова діжка на 200л).
Від бражника, пари спирту надходили до сухопарника (невелика діжка 20 л.), а вже з сухопарника, через тарілки до холодильника ( стакан в стакані ) виготовлені з мідного листа, замість спиральної труби.
Одного разу, коли за донесенням "Доброго" сусіда, приїхали люди у червони кашкетах, то жоден не звернув на той холодильник малійшої уваги, і це зберегло мого батька від покарання - не знайшли речового доказу, який міг би вказати на присутність Гуральні.
Тяжкі то були часи!  :(

Guralnik

Цитата: Soyka від 09-03-2019, 12:31:29пари спирту надходили до сухопарника (невелика діжка 20 л.)

У сухопарник заливали СС або воду (щось на зразок тампера)?

Yarda

Цитата: Guralnik від 17-04-2019, 07:38:38
У сухопарник заливали СС або воду (щось на зразок тампера)?

Вряд ли.
Основное отличие сухопарника и тампера то, что в тампере входная труба опущена почти до дна и занурена в воду или сс. Благодаря этому происходит барботирование. В сухопарнике труба не опущена. Вначале он сухой, а на начальной стадии процесса в нем накапливаются более тяжелые фракции "голов". Если их своевременно не слить, то они потом пойдут в погон.
Наше дело правое!

Guralnik

Цитата: Yarda від 17-04-2019, 10:46:30Основное отличие сухопарника и тампера то, что в тампере входная труба опущена почти до дна и занурена в воду или сс. Благодаря этому происходит барботирование. В сухопарнике труба не опущена. Вначале он сухой, а на начальной стадии процесса в нем накапливаются более тяжелые фракции "голов".

Я це знаю, просто хотілося дізнатися, як цей сухопарник працював в старовину.

Игорь

Цитата: Yarda від 17-04-2019, 10:46:30на начальной стадии процесса в нем накапливаются более тяжелые фракции "голов"
Более тяжелые фракции голов - это спирт :)

В начале процесса в холодном сухопарнике конденсируется весь пар, который туда попадает. То, что могло быть уже выведено, накапливается в сухопарниуке в жидком виде, а потом постепенно испаряется и выходит в отбор, тем самым растягивая удовольствие вывода голов. Поэтому подключать сухопарник есть смысл только после того, как головы уже отобраны... если вообще в нем есть смысл.
Цитатапросто хотілося дізнатися, як цей сухопарник працював в старовину
В старину не было управляемого нагрева, поэтому вскипание и выбросы браги в продукт были обычным явлением. Без сухопарника никак нельзя было обойтись. Кстати, мутный вид древнего самогона - это не сивушные примеси, а просто сухопарника не было или он не справился. Тогда о примесях и не думали - важно было не пустить перебросы браги в отбор.
Тогда-же появилась мода перегонять медленно. Чем медленней гонишь, тем меньше вероятность выброса, самогон получается "как слеза".
Годы прошли, выбросы браги ушли в прошлое, а сухопарники все еще живут... зачем-то.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Yarda

Цитата: Игорь від 18-04-2019, 13:28:25
Цитата: Yarda від 17-04-2019, 10:46:30на начальной стадии процесса в нем накапливаются более тяжелые фракции "голов"
Более тяжелые фракции голов - это спирт :)

В начале процесса в холодном сухопарнике конденсируется весь пар, который туда попадает. То, что могло быть уже выведено, накапливается в сухопарниуке в жидком виде, а потом постепенно испаряется и выходит в отбор, тем самым растягивая удовольствие вывода голов.
Когда-то экспериментировал с сухопарником - обратил внимание, что в сухопарнике в начале  конденсировалось как-бы 2 типа вонючек. Один тип имел запахи типа ацетона-растворителя. Другой тип - чем-то напоминал вонючку в баке после ректификации.
Поэтому, когда я сливал сухопарник, в нем был запах только второго типа. Если сливать в конце перегона - то в сухопарнике был обычный лютер.

добавлено: 18-04-2019, 13:47:22

Наверное такое деление было очень непродолжительное время.
Наше дело правое!

SMF spam blocked by CleanTalk