Від простого до складного.

Автор Gucul, 30-12-2012, 11:11:44

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

GuculTopic starter

Доброго дня всім поціновувачам вишуканих напоїв :).З наступаючими святами.Вашого полку прибуло, вирішив і я ступити на стезю виготовлення благородних дестилятів.Форум вивчав та,  живу в горах де й мобільного звязку толком нема,а про тирнет можна тільки мріяти,а наскоками по вихідних не наука.Так,що питань багацько.
Тепер про бажання та можливості(подобається коли вони співпадають ;))Потрібен спірт високої якості.Поясню-маю пасіку ну і багато виготовляю лікарства ,настоянок і т.д.,ну не в аптеці ж його купляти.Споріднену "галузь" медоваріння трохи освоїв(як же пасічник без медовухи :D)прийшла черга освоїти дистиляцію і згодом ректифікацію.
По можливостях обмежень майже ніяких.Вода безлімітна,в криниці насос,качай скільки хочеш.Висота 2600,в коридорі 3000,ну можна і "усарайчику" до 4метрів так сенсу в насадочній більше 1600 пишуть немає.Є столярна майстерня підєднана до трьохфазки,так що потужностей електроживлення теж з запасом.
По метолообробці теж дещо в наявності,варити буду п/а,є компресор опресувати.З токаркою засада, толкового токаря в день з свічкою не знайдеш(щиро заздрю "Чєловєчку"теж мрію про станочок),правда є ТВ16 для дрібничок згодиться.
По матерілах,тут теж мені пощастило,батько був зварником ну і є деякий запас совдепівської нержи ;).Правда труба неліквід і вся товстостінна,до того ж мінімальний Дз16.На черметі знайшов ТЕН там трубка 10х1,на короткі заготовки піде,а на довгі висверлити начинку проблемно.Тепер по порядку,спершу апарат для отримання СС планую повторити схему Ігоря.
Куб з старої пральки,тут все прсто куб і в африці куб.Питання про оснащення ТЕНами-у продажі знайшов 1кВТ і 1.5кВт короткі "скрепка"нержавійка.Варіанти-три по1.5,чотири по1.5,два по 1.5 і два по одному кВту.Скільки заказувати??? Само собою в подальшому планується РМ і решту автоматики. А і про силіконові трубки Дв10 ніде не можу в нас знайти,де ж їх брати?Зазделегіть дякую,далі по ходу робіт і виникнення питань продовжу.

Игорь

Цитата: Gucul від 30-12-2012, 11:11:44
... живу в горах.... Висота 2600 ... 
Це  над рівнем моря?
Цитатав коридорі 3000....
Не зрозумів, в тебе що, хата на схилі?

А, зрозумів. Це висота стелі... :)

Вітаю нову шаблю у наших козацьких лавах.
Ти задав багацько питань, відповіді будуть обов'язково, але мабуть трохи піздніше. Зараз, напередодні свят, часу обмаль. І мабуть не тільки в мене.

Щоб відповісти тобі про тени, необхідні відповіді на декилька додаткових питаннь.
1. Який об'єм куба, скільки бражки за раз ті будеш гріти?
2. Який діаметр твого куба?

Доречі, про висоту. На яку висоту ти забрався? Який нормальний атмосферний тиск на твоїй полонині? При якій температурі кипить вода?

ЦитатаСпоріднену "галузь" медоваріння трохи освоїв(як же пасічник без медовухи :D)
Відповіді на всі запитання і всю необхідну допомогу ти, безперечно, отримаєш. Якщо чогось не буде вистачати, я, чи хтось інший надішле.
В мене до тебе зустрічна пропозиція. Тема медовухи цікава багатьом, але по ній бракує достовірної інформації. Якщо будеш мати час та натхнення, відкрий тему про хмільний мед. Залатай цю дірку в інформаційному просторі. Якщо, звісно,  це не є комерційна таємницею. :)
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

GuculTopic starter

Цитата: Игорь від 30-12-2012, 12:00:15

Щоб відповісти тобі про тени, необхідні відповіді на декилька додаткових питаннь.
1. Який об'єм куба, скільки бражки за раз ті будеш гріти?
2. Який діаметр твого куба?
Доречі, про висоту. На яку висоту ти забрався? Який нормальний атмосферний тиск на твоїй полонині? При якій температурі кипить вода?
В мене до тебе зустрічна пропозиція. Тема медовухи цікава багатьом, але по ній бракує достовірної інформації. Якщо будеш мати час та натхнення, відкрий тему про хмільний мед. Залатай цю дірку в інформаційному просторі. Якщо, звісно,  це не є комерційна таємницею. :)
Трохи сумбурно виклав свої думки,зараз підправлю.
1.Об. куба 40 л  по поясок.Думаю літрів 38 браги можна заливати.
2.Діаметр 390.
Висота над рівнем приблизно 400м з чимось.Про тиск і воду незнаю.Вода,до речі жорстка,накип добрячий.
Трубу планую Дв46S2.5 на колонку.
Ось переміряв труби на прямоточник для дистилятора:
Дз           Дв
16          13
18          14
20          14
20          16
22          19 ?
25          21
28   дальше діаметри завеликі на холодильник.
Міркую з цього всього було б добре внутрішню трубу 20х16 проточити до 19 чи 18,а на зовнішню дати 25х21(блін токарка).Або варіант без токаря 18х14 внутрішня і 25х21 зовнішня труба.Якої довжини потрібно?

PS Про мед хмільний можна,правда я сам ще потребую інформації.Для зацікалених можу порекомендувати М.Горніча "Медові вина" я по цьому букварі вчився.Книжечка дуже толкова тому рідкісна,та при великому бажанні можна придбати.

Игорь

Спробую відповісти коротко.
Останнім часом мені рідко це вдається.

1. Максимальна потужність ТЕНів для куба д.39 см - 5 кіловат. Але я б рекомендував 3. Тоді можна буде користстись звичайними побутовими розетками - вилками на 16 ампер.
На такій потужності утеплений куб (З5 літрів браги) буде нагріватися до кипіння за 40-50 хвилин, самогон - швидше.
Самогон буде текти зі швидкістю 5-6літров на годину, перегонка браги триватиме близько години, хвости - ще хвилин 30.

2. Для внутрішньої труби прямоточніка підійде д.16х1.5, для зовнішньої - 22х1, 5 довжиною 50 см. Кільцевій зазор буде 1.5 міліметра, тож для спіралі завихрювача можна застосувати дріт д.1-1,2 мм. Мене турбує жорсткість води, так що не економ воду, нехай температура на виході з холодильника буде не більше 50 градусів. Швидкість води буде досить високою, ш накип не буде встигати зачепитись за трубу.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Конструкцію я б запропонував ось таку, з поправкою на діаметри твоїх труб. Для вертикальної труби можеш взяти будь-яку діаметром 40-50 мм.
Для з'єднання дистилятора з кубом дуже рекомендую молочне з'єднання. Кращого варіанту я не зустрічав.
Діаметр з'єднання потрібно відразу вибирати у відповідності з діаметром майбутньої колони.

Може хтось з колег поділиться своїм досвідом використання такої конструкції, росповість про її плюси і мінуси?...

GuculTopic starter

Ігор дякую.Якраз цю конструкцію я і мав на увазі,чомусь був упевнений,що вона твоя .
А зверху де заглушка там штуцер для термометра/датчика?

Игорь

Останнім часом я не роблю там гільз, бо все управління здійсню по кубовій температурі. Але обов'язково роблю кишеньку та трубці, з якої тече продукт щоб сунути туда датчик. Якщо температура там стає вище 40 градусів, це означає, що води охолодження або замало, або нема зовсім. В такому разі має або залунати сирена, або нагрів має автоматично вимкнутись. Або одночасно. Кишеньку робіть не обов'язково - датчик моджна закріпити на трубці будь-якою прищепкою.
Не забудь внизу куба "нище ватерлінії" заварити глуху трубку довжною сантиметрів 20 з внутрішним діаметром 8 мм - гільзу термодатчика куба.

GuculTopic starter

Ну от потихоньку апаратик приймає реальні обриси.Нашмаркав порядно,конденсатор на зварці пшикнув,головне щоб не текло.Залишилось електрична частина(бариги кляті з тенами дурять другий тиждень) і можна ставити бражку :P. А ну і ще силікон трубки і прокладки.Питання, як і чим ефективно промити "реактор"?[attachurl=1]

chelovechik

От убейте, но я не могу понять нафига делать трубку для индикации уровня??? Особенно после инцидента у одного из коллег (обрыв трубки при РК) я не рекомендую этот наворот!!!!
А вообще конечно прикольно "Я его слепила из того ................."

GuculTopic starter

Цитата: chelovechik від 05-01-2013, 22:09:38
От убейте, но я не могу понять нафига делать трубку для индикации уровня??? Особенно после инцидента у одного из коллег (обрыв трубки при РК) я не рекомендую этот наворот!!!!
А вообще конечно прикольно "Я его слепила из того ................."
Розірвало трубку,чи злетіла ?Який тиск може бути в кубі?
Справа в тім,що куб може бути універсальним і планую його попробувати в якості парогенератора.Дуже необхідна річ на пасіці.Прогавив рівень водички і ТЕНам гаплик.
На якій висоті від дна врізати тени?

chelovechik

Gucul,
Не в разорвало дело!
Давление не причем. Там сработал другой фактор (где тонко там и рвётся)!!!! Толи надрыв, толи перетёрлось..........
Поэтому предлагаю исключить место отказа! Либо хорошенько подумать над тем чтобы обезопасить себя от неожиданностей!
Можно поставить два маленьких краника и для проверки уровня открывать их.......

Цитата: Gucul від 06-01-2013, 10:22:43На якій висоті від дна врізати тени?

Так чтобы не касались дна но были максимально приближены к нему!!! ;) ;) ;) ;) ;)

GuculTopic starter

Таке годиться в нашій справі?[attach=1]  Хлопці та де ж ви берети справжні силіконові трубки?

Игорь

Цитата: Gucul від 12-01-2013, 14:22:38Хлопці та де ж ви берети справжні силіконові трубки?
Навіщо вона тобі? Для пари та гарячого спирту краще викристовувати метал, а на холодний самогон чи спирт без проблем піде харчова ПВХ. Сіліконові трубки є, але ціни кусючі.

GuculTopic starter

Цитата: Игорь від 12-01-2013, 14:32:42

Навіщо вона тобі? Для пари та гарячого спирту краще викристовувати метал, а на холодний самогон чи спирт без проблем піде харчова ПВХ. Сіліконові трубки є, але ціни кусючі.
Та зробив рівень в кубі, на свою голову.Гаразд,поки що заглушу.
А силікон підійде,а то в зоомагазині пропонували інший за  75 :o,я так зрозумів,що різниця лиш в тому,що той тону води витримує в акваріумі.
Ще таке питання,такий момент не доганяю
Цитата: Игорь від 21-01-2012, 15:21:56трубку отбора - в стакан с сантиметром воды, булькает. Через время начался рост уровня жидкости. Значит пошел конденсат.Уменьшил нагрев до 1.1 кВт. Бульки продолжились, рост уровня очень замедлился
тобто відбір голів паровий,на холодильник воду НЕ подаєм?

Игорь

Ні.
Мета такого способа - не відбір голов, а позбавлення предгону, того, що виходить з закипаючої рідини до початку справжнього кипіння. Момент завершення вихода предгона співпадає з завершенням вихода повітря та припиненням булькотння.
Тобто, воду подаєм, але чекаєм доки з куба не вийде все повітря. Це саме воно булькотить. Коли повітря повністю буде видалене з куба, булькотіння припиняється, а у склянці починається збільшення рівня рідини. В цей момент можна починати відбір продукту.

GuculTopic starter

Зрозумів,дякую.Це СС для ректифікації.

SMF spam blocked by CleanTalk