Грюйт. Подскажите, кто делал, рецепт и особенности в приготовлении.

Автор ГОГа, 03-03-2018, 13:48:45

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

om69

"Химический состав
Хамедафне — ядовитое растение. Гликозид андромедотоксин, содержащийся в листьях и молодых побегах, может вызвать отравление овец[3]. Андромедотоксин (другие названия вещества — ацетиландромедол, родотоксин) — полигидроксилированный циклический дитерпен, который характерен и для многих других вересковых, относится к нейротоксинам; его токсичность обусловлена тем, что он нарушает работу клеточных рецепторов, сначала он возбуждает центральную нервную систему, а затем её угнетает, что может привести к летальному исходу[4].
Использование
Изредка встречается в культуре как декоративное растение, в частности, используется в так называемых болотцах.
В качестве садовых форм чаще используются разновидности — Chamaedaphne calyculata var. angustifolia (с более узкими, чем у исходной формы, листьями) и Chamaedaphne calyculata var. nana (более густо облиственный и компактный куст, высотой всего до 30 см).
Как показали исследования[5] захоронений викингов, болотный мирт использовался племенами, жившими на земле современной Скандинавии, для приготовления алкогольного напитка — «нордического грога».
И Мошер пишет о токсичности мирта болотного. Кстати недавно вышла книга Мошера о пиве на украинском языке. О технологии мало, в основном о стилях, истории пивоварения.

om69

ГОГаTopic starter

Я варил грюйт.
Пишу это сообщение потому, что в полученный грюйт в  смеси со сладкими жидкостями (наливка, сок) получается очень хорошо!
Ничего сложного нет. Пиво, в котором вместо хмеля используют набор трав, в который обязательно должна входить Myrica gale (восковница болотная).
Вот только достать ее - офигенно сложно. В РФ она встречается в прибалтийской области, в Украине, да и в РФ занесена в красную книгу. В Украине ее вообще фиг найдешь.
Я получал траву из США по заоблачной цене, при этом трава была выдохшаяся, без особого аромата.
Если у тебя есть знакомые из Таллина, то там эту траву можно раздобыть.
Пиво прикольное у меня получилось: кисловатое на вкус и по-началу какое-то "мыльное". Но через год все сгармонизировалось. А если добавлять в бокал немного сладкой наливки, например, вишневой - то просто улет!
Единственный "грех" на земле - это глупость

rembik

Я варю без міріки, юзаю базові деревій і багно. Плюс на аромат і на смак задаю на 5 і 20 хв ароматичні трави. Звісно ефект не той, але досить смачно і, без мила. Пиво можна пити молодим

ДимаС

ГОГа, пригадую ранок зусрічі у Одесі - краще твого грюйту не могло нічого бути тоді. Згадую цей витвір- супер. Не кожне так вріжеться у пам'ять. Важливо відтворювати історичне пиво - бо так легше зрозуміти розвиток.
Одну з книжок зараз читаю - то автор просто маніяк, бо відтворював з пивоварнею пиво якому, згідно аналізу залишків, кілька тисяч років. Жували зерно, щоб ферментувати і все таке... Треш звісно, але каже що на зборах пивоварів був бест оф зе бест.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГОГаTopic starter

Діма, грюйт - цікавий напрямок у пивоварінні, маю цікаву книгу, колись на Форумі згадував про неї. Вона на англійській мові, може і викладав на нашому Форумі.
Якщо тебе цікавить ця книга, то я буду в Києві у вівторок і зможу тобі ії надіслати в електронному вигляді))

ДимаС

Георгій, надсилай звичайно, бо зара електронні книжки чудово перекладають

val_sur

Добрий день , я в цій спільноті новачок, але дуже цікаво знати можливо з готових наборів хтось варив Грюйт. От наприклад є готовий набір під назвою Весняна квітка. Там замість хмелю йде кропива ,кульбаба і імбир - в набір не входить (потрібно викопувати самому). Взагалі я набори цього автора майже усі перепробував , а на Грюйт ще поки не наважуюсь. Можливо хтось щось подібне варив?

Игорь

Я вважаю, ніхто тут не покладається на такого роду набори.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ГОГаTopic starter

Якщо вдивлятися в Історію, то грюйт - це не тільки назва (сорт/тип) пива, але й назва суміші, яка додавалась до сусла з метою збалансувати солодкуватий смак/присмак пива.
Основною складовою частиною грюйта (суміші) був мирт болотяний (Myrica gale), який ще звуть ягідним вересом (це не верес звичайний). Додавали ще багульник, деревій та інші трави. Але зварити  справжній грюйт без мирта болотяного, IMHO, можна, але це буде вже не зовсім грюйт...
На жаль, мирт болотяний росте на півночі: по берегах північних морів, в Україні він занесений в черврну книгу і його можна знайти в болотяних місцях півночі Сумської області. Мже десь ще є - не щнаю я.
Точно знаю, що його можна назбирати на узбережжі моря в Естонії.
Мені висилали років 5 тому листя мірту болотяного з США, але те, що я отримав, мало вельми слабий аромат...
Грюйт, що я зварив, мав якийсь "мильний присмак", але через 2 роки напій перетворився щось на кшталт Гозе/Sour Ale. При змішувані його з соком вишні або чорних порічок - просто чудо яке смачне! 

ДимаС

Цитата: ГОГа від 03-04-2025, 06:44:04Грюйт, що я зварив, мав якийсь "мильний присмак", але через 2 роки напій перетворився щось на кшталт Гозе/Sour Ale. При змішувані його з соком вишні або чорних порічок - просто чудо яке смачне! 
На одеській зустрічі він вже був дворічний певно, бо шикарний вийшов саур грюйт

SMF spam blocked by CleanTalk