Весовой калькулятор

Автор Игорь, 02-08-2018, 07:45:11

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ivan_fd

Доброго вечора.

Маю прохання до Ігоря, або може хтось інший мені в мою голову вб'є пояснення.
У ексель файлі всі розрахунки мені зрозумілі. Але мені потрібно зробити такий розрахунок:
Наприклад, знаємо, що в розчині є - 1000г. води. Міцність розчину  42% об.. Міцність спирту, з якого приготували розчин -  96% об..
Як порахувати, кількість початкового спирту???

Дякую.

ИгорьTopic starter

ДимаС,  всегда приятно осознавать, что твой посев не пропал даром, а дал всходы.
Spoiler
.
Цитата: Игорь від 23-09-2016, 09:37:31
Если смешать щебень и песок в объемном соотношении 3:1, скажем, 3 ведра щебня и 1 ведро песка, объем смеси будет равен трем ведрам, так как песок полностью поместится в пустотах щебня.
[close]
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

ivan_fd, те, що тобі потрібно зробити нескладно
Дещо складніше зрозуміти розпливчасто поставлену задачу. Бо кількість варіантів зашкалює. Тобі треба одна відповідь, а я бачу десь з десяток різних розрахунків, і кожен з них з різними відповідями.
Визначись що саме тобі треба підрахувати. Ось декілька варіантів як можна зрозуміти що ти шукаєш.
За лапки всіх задач винесемо, що усі виміри об'ємних концентрацій здійснювались при температурі 20°С.

1. До 1-го кілограма води було додано таку кількість спирту міцністью 96%об, що міцність розчину склала 42%об.
1.1 та 1.2. Який об'єм чи масу безводного спирту містить розчин?
1.3 та 1.4. Яка масу чи об'єм 96%-ного спирту містить розчин?

Твою задачу можна зрозуміти інакше. 
2. Розчин спирту з об'ємною концентрацією 42% містить 1 кілограм води. Відомо, що для складання розчину було використано спирт з об'ємною концентрацією 96%
2.1. та 2.2. Яка маса чи обʼєм спирту 96%об використано при складанні розчину?
2.3 та 2.4. Яку масу чи об'єм безводного спирту містить розчин?
Визначайся пошвидше, ба я людина хвора, коли бачу можливість щось порахувати, неодмінно це зроблю. Перерахую всі твої вісім варіантів. А тобі треба лише один.

ИгорьTopic starter

Мушу зауважити. Сама постановка задачі містить технологічну помилку. Спирт треба розводити водою, а не навпаки. Треба не воду додавати до спирта, а спирт до води.
Але якщо вода неприродньо чиста - дистильована обо двічи зворотньо осмосована й не має мінеральних малорозчинних домішок, а спирт відповідає вимогам сорту Екстра чи више, байдуже що до чого додавати.

Не втримався, порахував.
Тримай відповіді з округленням до 1/10 грама чи мілілітра. Визначайся що саме ти мав на увазі, я розповім як це рахувати й зроблю калькулятор на екселі. Тільки поквапся, бо я ж ненормальній, зроблю універсальний варіант.

Перша група розрахунків базується на тому, що 1000 грам у умовах задачі - це початкова кількість води. Загальна кількість воли у розчині на 36,8 г більше за рахунок води, доданої разом з спиртом. 
1.1. 710,1 мл безводного спирту
1.2. 560,4 г   безводного спирту
1.3. 597,2 г спирту 96% об 
1.4. 739,6 мл  спирту 96% об 

Друга група розрахунків базується на тому, що 1000 грам у умовах задачі - це загальна кількість води у розчині, тобто що в ті 1000 г входить вода, додана разом зі спиртом 96%об. Тоді початкова килькість води не 1000, а 964,5 грама.
2.1. 576,2 г   спирту 96% об 
2.2. 713,5 мл спирту 96% об 
2.3. 540,7 г   безводного спирту 
2.4. 685,0 мл безводного спирту

ИгорьTopic starter

Зробив...
Попередні розрахунки робив шлахом автоматизованого підбору параметров, в калькуляторі сробив прямий розрахунок. Тому можуть буди розбіжности у десятих.
Калькулятор макросів не використовує, але макроси необхідні для роботи блоку спиртових розрахунків.
Міняймо цифри в чорних клітинках, в решті отримуємо результати. Треба не забувати клацнути ентер чи тицнути в іншу клітинку після вводу останньої цифри.
Вага та об'єм води не співпадають внаслідок того, що температура 20 градусів, густина води при такій температурі не одиниця, а 0,99823 г/мл
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ivan_fd

Дякую, пане Ігор.

Підійде варіант:

Цитата: Игорь від 22-09-2021, 05:34:461. До 1-го кілограма води було додано таку кількість спирту міцністью 96%об, що міцність розчину склала 42%об.
1.1 та 1.2. Який об'єм чи масу безводного спирту містить розчин?

Те, що розрахунки мають здійснюватись при температурі 20°С, розумію, знаю.
Поясню для чого воно мені потрібно.
Я для себе зробив калькулятор для телефона (Андроїд), щоб постійно не бігати до комп'ютера (не зручно).
Все, що мені потрібно, калькулятор вже робить, але залізла мені в голову мисля ще добавити  розрахунок по початковій кількості води.
Не знаю, чи воно десь стане в нагоді, але хай буде.

Цитата: Игорь від 22-09-2021, 06:47:54

я розповім як це рахувати й зроблю калькулятор на екселі.
О це було б те, що треба.
Дякую.

ИгорьTopic starter

Це дуже легкий розрахунок якщо оперувати масовими концентрациями. Але ми звикли оперувати об'ємними, тому у мене в екселевському шаблоні є багато власних функцій, в тому числі й такі, що дозволяють вільно пересуватись в будь-якому напрямку між об'ємними та масовими концентраціями. Екщо твій калькулятор на андроіді так вміє, то порядок розрахунку такий. Дивись, дуже просто якшо оперувати суто масою.

Маємо А грам води, додаємо Б грам спирту з концентрацією К1 %мас.

Після додавання отримаємо А+Б грам розчину, що містить спирту Б*К грам, тобто має концентрацию спирту К2=Б*К1/(А+Б)

Вираховуємо Б. Дуже прошу поправити мене якщо буду хибно використовувати математичні терміни.
Множимо обидві сторони рівності на А+Б.

К2*(А+Б) = Б*К1
Розкриваємо лапки
К2*А + К2*Б = Б*К1 
Переносимо  масу додаваного спирту на один бік равенства.
Б*К1 - Б*К2 = К2
B * (К1 - К2) = К2
отже...
B = А  * К2 /(К1 - К2)
Чи мовою людей...
Щоб визначити вагу спирту, що треба додати до води, треба масу води помножити на масову концентрацію результату, та поділити на різницю вагових концентраций спирту, що додається, та очикуваного результату.

Решта розрахунків - проста арифметика, але вона потребує табличні дані про щильність спирту, води та їх розчинів при температурі 20 градусів.
В екселі я це маю. Як пересілити в андроід - не в курсі.

ivan_fd

Дуже дякую. Усі таблиці з книжок в калькуляторі є, рахує так, як ваш екселівський файл.

ИгорьTopic starter

Тоді вставляй формули, й вперед.

ИгорьTopic starter

Трохи юмору.
Хто в курсі?
"Вперед" на кримсько-татарському "алґа". А як на їх мові буде "назад"?

ivan_fd

Ще раз, дуже гарно дякую!
Думаю тепер розберусь. А то ніяк не міг зрозуміти з якого боку підійти до розрахунку.
Може, десь тут прикріплю калькулятор, коли зроблю.

ИгорьTopic starter

Буде дуже доречно. Удачі.

ivan_fd

Цитата: Игорь від 22-09-2021, 08:41:14Хто в курсі?

-Розвернувся і алґа

Delta

Цитата: Игорь від 22-09-2021, 08:41:14Хто в курсі?
Spoiler
Як що без юмору, то назад буде кире ;)
[close]
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

ИгорьTopic starter

Spoiler
А если совсем серьезно, то кире это по татарски, а по крымско-татарски - кери
[close]

SMF spam blocked by CleanTalk