Совершенствование джиноварения

Автор Dudley, 11-11-2021, 12:55:55

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Батарейкин

Цитата: andy від 15-11-2021, 00:10:53Какие шутки,
)))))))))
Анди! ты все пропустил...
это Кролл13 проребрендился в Dudley,

Цитата: Dudley від 14-11-2021, 23:48:09Я вже давно привчив себе нотувати все, що впринципі я можу виміряти.
и даже научился термометрами пользоваться ))))))))))))))

добавлено: 15-11-2021, 01:53:51

так что он сам себе профи....
и работает по технологиям позапрошлого века...

вот почтовых голубей еще не нашел(((((((((
поэтому на компе печатает!

добавлено: 15-11-2021, 01:55:23

Цитата: Dudley від 14-11-2021, 23:48:09Дистиляцію я проводжу за класичною технологією 19ст.
на костре?
думаешь в 19 веке они могли себе позволить стабильный нагрев электро-тэном?
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Игорь

С традиционностью надо поосторожней. Не все, что несколько поколений назад было общепринятым, а сегодня утеряно, достойно воздыханий. Многое из ранее привычного использовалось именно так не по причине того, что так лучше всего, а потому, что выбора не было.
Если раньше для достижения стабильного результата перегонки чего-то там на аламбике, процесс проводили в определенный промежуток времени, то это делалось не с учётом фаз Луны, а чтобы хоть как-то обеспечить повторяемость условий перегонки, условий парциальной конденсации. 
Прогресс не стоит на месте, сегодня поддержать одинаковые условия парциальной конденсации можно когда и где угодно. Но для этого от дикой (неуправляемой) конденсации надо перейти к конденсации "культурной", легко учитываемой и управляемой.
Отход от традиций? Возможно. Но такие шаги в сторону прогрессивны. Если бы не они, мы бы до сих пор пили только вино или скисший кисель и не знали бы что такое дистилляция.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

DudleyTopic starter

Я ж не проти сучасних методів, просто якби вони були ефективними і реально покращували б органолептику джину, то їх би використовували на винокурнях по всьому світу! Скільки я не шарився по сайтах виробників, не говорив з «правильними» людьми про джин, поняття мацерації дуже рідкісне! Ну Біфітер замочує ботанікали на 24год, а всі інші тільки дистиляція з ботанікалами в кубі! Елементи мацерації використовують для екстракції деяких ботанікалів, основою ж є відсутність мацерації.

Игорь

Вважаю, в тебе xибна трактовка слова "мацерацiя". Ти мабуть застосовуєш цей термін до настоювання, тобто вважаєш, що мацерація - це кількадобове настоювання сировини. Це не так.
Я вже стикався з більш дивними трактовками. Один колега-початківець щиро вважає, що мацерація- це коли самогон перед третьою перегонкою розводять фруктовим соком... Дива! 
Ще був кумедний випадок, коли я пригощав абсентом відомого акушера. Десь після третьої чарки він запитав як абсент робиться, а я відповів, що шляхом перегонки мацерату
Його майже не знудило. Виявляється, акушери називають мацерацією процесс розпаду померлого в утробі плоду під впливом навколоплідних вод.
Насправді слово мацерація - похідне від латинського слова "розмочування". На відміну від настоювання, мацерація - це не вивільнення компонентів з сировини у розчин, а підготовка сировини до подальшого вивільнення.
Це короткотривалий процес розмочування сушеної рослинної сировини до початку перегонки, або навіть до початку настоювання. Щоб сировина віддала при кипінні свої летючі складові, треба відновити, розправити канали їх виходу ще до початку температурного впливу, а іноді - ще до впливу спирту. Якщо сировина подрібнена, для розмочування (мацерації) може вистачити тих хвилин перебування у кубі, що пройдуть від початку нагріву до початку кипіння.
В іншому разі для мацерації може знадобитися більше часу, від декілька десятків хвилин до одиниць годин.
Якщо процес мацерації проводиться добу чи більше, це вже настоювання, а не мацерація.
До мацерації слід підходити роздумливо. Деякі види сировини краще мацерувати водою без додавання спирту, інші - навпаки, більш міцним розчином спирту, ніж буде застосовано при настоювання чи перегонці.
Наприклад, бехеровка. Їі роблять саме настоюванням компонентів на 50°-ному спирті. Але перед настоюванням дуже корисно провести мацерацією чистою водою хвилин 30. Після цього час настоювання до готовності скорочується на добу щонайменше.

DudleyTopic starter

Це однозначно корисна інформація!

ГОГа

Цитата: Игорь від 14-11-2021, 23:02:35ГОГа, на мою думку, ти втрачаєш спирту. Та й спільних експериментів ми вже давно не робили. Чи не маєш наміру спробувати ще один спосіб перегонки ботаніки? З еквівалентом пари мідних тарілок, з дефлегматором частковой конденсації, та з надійно керованим укріпленням? Це не вакуум, де треба було рухатись з нуля. Система стабілізації міцності на виході давно вже зроблена та випробована. А залізо тут дуже просте. На два - три вільних вечора роботи.
Я до експериментів завжди готовий: як пластун, або піонер. Мало того: те, що стосується двох напрямків - джин і лікери - то святе. Готовий на все, готовий завжди, готовий на всі 100.
Единственный "грех" на земле - это глупость

Игорь

ГОГа, смысл эксперимента в том, чтобы попытаться с помощью управляемой парциальной конденсации и небольшому  разделению во второй половине переогонки не позволить крепости в струе отбора опуститься ниже некоторого задаваемого значения.
Для этого на заряженный для перегонки куб устанавливаем маленькую колонну.
Колонна имеет полную высоту не больше 35 см, в её верхней части дефлегматор, ниже дефлегматора - 20 см колец рашига из обрезков медной трубки... или нержавеющей, надо решить.
Воду в дефлегматор подаём с помощью насоса, которым управляет Малыш. Малыш непрерывно меняет флегмовое число так, чтобы крепость в потока отбора не опускалась ниже определенного значения.
Предлагаю разделить расходы на эксперимент таким образом.
С меня - все железо кроме куба, и Малыш.
С тебя - куб, насос и медные кольца.
Куб у тебя есть, напомни мне чем к нему должна присоединяться колонка и какой запас по высоте я имею.
Холодильник отбора думаю сделать не прямоточным, а комбинированным, деф плюс змеевик, с ТСА для вывода газов.
Даже если прямого эффекта при перегонке такое устройство не даст, его можно использовать и для других целей.

Дадлі, якщо участь в такому експерименті тебе цікавить, може й тобі зробити таку дудку?

Игорь

Блин... И себе сделаю. Новенькая скороварка на 10 литров уже устала ждать когда я за нее возьмусь. Сделаю джиноварку с газовым нагревом.

makrak80

Цитата: Игорь від 15-11-2021, 21:33:30Малыш непрерывно меняет флегмовое число так, чтобы крепость в потока отбора не опускалась ниже определенного значения.
Боюсь шо с этой затеи у вас не получится того что ожидаете . Даже при таких условиях , органолептика  с определёного момента , будет меняться в худшую сторону с уменьшением спирта в кубе ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ГОГа

Готов. Готов также принять участие и в расходах на малыша и железо. Куб у меня не маленький: 80 литров, молочка 50-ка (утром проверю) , высота - принимает колоннувысотой в 175см плюс дефлегматор. Медные кольца возьму у Бирчука, потом достану/куплю свои. Насосы есть: 2 щт.
И еще: а вот интересно будет сравнить результаты: по старой технологии и по новой.
Makrak80, а мы эту органолептику с определенного момента просто отсечем. Да, потери будут, но мы их снивелируем последкющей вакуумной: получим, так сказать, два сорта АрСов
Ну, и есть кубик на 8 литров. С молочкой, кажется, 40.
Сверху наглухо приварено на царгу длиной около 40 см прямоточник.

Игорь

Предлагаю экспериментировать с восьмилитровым кубиком. На сороковую молочку водрузим двухдюймовую царгу. Какой рабочий нагрев у этого куба?

ГОГа

По желанию: или электрокоффорка с 6 ступенями до 1,5 кВт, или индукционка с 10 ( или 12) ступенями до 3 кВт (или до 5?) утром смотреть буду.

Игорь

Цитата: makrak80 від 15-11-2021, 21:53:25
Боюсь шо с этой затеи у вас не получится того что ожидаете .
А я не боюсь. Отрицательный результат эксперимента - тоже результат. Ну а оборудование не заржавеет без дела. Во-первых, это нержавейка, а во-вторых, толковый дробный дистиллятор в кулацком хозяйстве никогда лишним не будет. И Малюк тоже.

ГОГа

Игорь

Цитата: ГОГа від 15-11-2021, 22:23:29
По желанию: или электрокоффорка с 6 ступенями до 1,5 кВт, или индукционка с 10 ( или 12) ступенями до 3 кВт (или до 5?) утром смотреть буду.
Давай остановимся на полутора - двух киловаттах. Отличная мощность для 2 дюймовой трубы. Подтверди только размер молочки.

SMF spam blocked by CleanTalk