Нужен совет опытных)

Автор Rafa, 06-09-2022, 10:22:32

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаС

Rafa,
Цитата: Rafa від 07-09-2022, 14:15:33перші краплі без нього 65% а з ним 80-85%
укріплення не те саме що розділення по фракціях, якщо ти взагалі робиш дробну перегонку
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

RafaTopic starter

Цитата: ДимаС від 07-09-2022, 15:29:07
Rafa,
Цитата: Rafa від 07-09-2022, 14:15:33перші краплі без нього 65% а з ним 80-85%
укріплення не те саме що розділення по фракціях, якщо ти взагалі робиш дробну перегонку

Ну я маю на увазі, що з сухопарником міцніший продукт виходить, значить допомагає отримати більш чистий продукт ніж без нього. Ну це я так думаю))

sergeybb

Цитата: Rafa від 07-09-2022, 17:07:51з сухопарником міцніший продукт виходить, значить допомагає отримати більш чистий продукт
Міцніший, зовсім не синонім чистішого

Игорь

Є такий термін - парціальна конденсація. Від слова part - частина.
Тобто парціальна - це часткова конденсація. Коли пара потрапляє а холодну банку, вона прогріває її, при цьому певна доля пари конденсується. Внаслідок цього вміст спирту в конденсаті менший за вміст спирту у парі, що лишається.
Ефект діє тільки доки банка не прогріється.  Той початковий спирт, що має більшу міцність, краще вилити, бо в ньому найбільше головних домішок. Крім того, ця пара прийшла в банку, заповнену повітрям, і спирт частково пропагував з киснем. Результат такої реакції - додатковий ацетальдегід. Навіщо він тобі?
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Спитай будь-якого власника ректифікаційної колони яка фракція найбільш вонюча. Може хтось скаже, що це сивуха. Але ні. Перші крапли головної фракції, тобто саме перше, що виходить з колони - це сама люта отрута. Достатньо необережно нюхнути з пляшки - враження таке, що по потилиці поліном переє...бали :)
Якщо цю фракцію переміряти ареометром, побачиш щонайменше 97 відсотків. Але це не ознака чистоти.

Игорь

Зроби фото свого обладнання. Цікавить як ти під'єднуєшся до скороварки? Чи не занадто там малий діаметр?
Це поширений косяк, коли пару беруть через отвір на декілька міліметрів. Тоді без костиля - сухопарника не обійтися.

Игорь

На своїй скороварці я зробив вихід з 40-ї молочки, внутрішній діаметр 37 мм. Навіть якщо нагрів буде 1.5 кВт, швидкість пари через цей отвір буде метр за секунду, при такій швидкості пара не може підняти вгору бризки браги з кубу. А навіть якщо щось підійде, то у вертикальній трубі д.50 мм, де пара рухається ще повільніше, до верху краплі браги не долізти. Труба не утеплена, на її поверхні постійно відбувається парціальна конденсація, але це не принципово.

RafaTopic starter

Дякую за консультацію! Голови я збираю 100 мл на 1 кг цукру, вже починаю відрізняти запах ацитону та без нього. Голови знімаю напряму на холодильник і потім підключаю сухопарник+барботер і збираю саме тіло.

Фото в зборі зможу зробити через тиждень. Поки відправляю самий вихід. Ширина 3-4 мм. силіконова спиртова трубка 10 мм підійшла ідеально.

P.S. Оце круто ти переробив скороврку!!!

добавлено: 08-09-2022, 17:19:37

Цитата: Игорь від 08-09-2022, 12:39:54
Зроби фото свого обладнання. Цікавить як ти під'єднуєшся до скороварки? Чи не занадто там малий діаметр?
Це поширений косяк, коли пару беруть через отвір на декілька міліметрів. Тоді без костиля - сухопарника не обійтися.

Ну в мене на початку трубки бризги виходять в саму трубку, десь на половину її довжини. Значить точно сухопарник залишаю) Дякую!

Игорь

В составе примесей, сопутствующих спирту, ацетон - редкий гость. Даже если он и есть, то а таких микроколичествах, что на нюх его точно не учуешь.
То, что ты называешь ацетоном, это этилацетат. Его часто используют в составе разных растворителей. 
Отверстие 3 мм - это очень плохо. В начале своей самогонной деятельности я тоже пытался брать пар из малого отверстия, брызгоунос был постоянно. Минимальный диаметр выхода из скороварки должен быть 10 мм. Лучше больше.
Теперь о головных примесях.
Из килограмма сахара получается примерно 630 мл спирта, количество головных примесей не превышает 0.5% в самом гадком самогоне. Это 3 миллилитра на килограмм сахара. Ты отбираешь 100. Не много?
Не понимаю из каких соображений Ты головы отбираешь без сухопарника. Кстати, нагрев снижаешь когда берешь головы?

RafaTopic starter

Цитата: Игорь від 08-09-2022, 18:28:07
В составе примесей, сопутствующих спирту, ацетон - редкий гость. Даже если он и есть, то а таких микроколичествах, что на нюх его точно не учуешь.
То, что ты называешь ацетоном, это этилацетат. Его часто используют в составе разных растворителей. 
Отверстие 3 мм - это очень плохо. В начале своей самогонной деятельности я тоже пытался брать пар из малого отверстия, брызгоунос был постоянно. Минимальный диаметр выхода из скороварки должен быть 10 мм. Лучше больше.
Теперь о головных примесях.
Из килограмма сахара получается примерно 630 мл спирта, количество головных примесей не превышает 0.5% в самом гадком самогоне. Это 3 миллилитра на килограмм сахара. Ты отбираешь 100. Не много?
Не понимаю из каких соображений Ты головы отбираешь без сухопарника. Кстати, нагрев снижаешь когда берешь головы?

Голови відбираю по порадам в інтернеті, прочитав  що треба 50-80 мл на 1 кг цукру, тому беру з запасом, щоб точно їх відібрати, спочатку чую різкий запах, після відбору 100 мл. не відчуваю, та переходжу до відбору тіла. Розумію що є втрати, але щоб точно відібрати беру більше. Температуру не збавляю, грався з різними режимами, якщо зменшую, то навіть не починає виходити дистилят, тому відбираю на режимі "суп". Наскільки погано що голови не на малій температурі? Я так розумію, що будуть просто більші втрати спирту?
Відбираю голови без сухопарника, щоб вони не проходили по ньому, щоб був чистий для відбору тіла)

Я правильно розумію, що якщо маленький отвір, то сухопарник - обов'язковий костиль?

Игорь

Температуру ти НЕ МОЖЕШ збавляти. Я вже писав, ти не господь бог. Ти не можеш зменшити або збільшити температуру.
При відборі голов, для більшої ефективності, треба залучати парціальну конденсацію на кришці каструлі. 
Нагрів требі зробити дуже маленьким, щоб він був приблизно в 1.5-2 раза більше тепловтрат на кришці. Тоді кришка працює як дефлегматор, як шолом аламбіка. Це укріплює голови, тобто збільшує їх вміст у головній фракції, і дозволяє зменшити втрати спирту з головною фракцією.
Відбирати голови на той самій потужності, що й тіло, безглуздо. Здай на хроматографію тіло та голови. Ти будеш неприємно вражений тим, що голови якщо не чище за тіло, то принаймні не брудніші.

ДимаС

Цитата: Игорь від 08-09-2022, 18:28:07количество головных примесей не превышает 0.5% в самом гадком самогоне
Я чомусь в голові тримаю 5-10% від об'єму АС...

Игорь

Ти плутаєш вміст домішок та об'єм головної фракції при ректифікації.
Зауваж, концентрація домішок у заводській ефіро-альдегідній фракції не перевищує 6%. Решта - спирт. 
Доречі,  при дистиляції, наприклад, в коньячній справі,  головну фракцію відбирають в кількості не більше 2-3%

ДимаС

При дистиляції ще чомусь прийнято нюхати ті головні фракції...(жарт, але факт, всі шукають ту смачну ароматику по рюмках між вонючими головами)

KosKiev

Цитата: ДимаС від 09-09-2022, 16:34:28жарт, але факт, всі шукають ту смачну ароматику по рюмках між вонючими головами)
Саме так і тільки на ПРАВИЛЬНОМУ ОБЛАДНАННІ я таки "винюхав" та навчився відділяти після підголовків СМАЧНУ фракцію.
Якщо цікаво, робив так:
Переганяв по 35 л вина з винограду. Відбирав по 25-30 мл у чарки. Після відбору 50-60 мл голов, смердючки почали зменшуватися . Наступні порції зменшив до 20-30мл, розводив 1:10 кип'яченою водою і винюхуввв.
На другій або третій порції з'явилася смакота  після цього відбирав вже Тіло
Ті пару порцій між смакотою та головами= підготовки, кольцював.
Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

SMF spam blocked by CleanTalk