Кава

Автор Бандерівець, 16-03-2023, 13:43:42

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Сергій Леонідович

Цитата: ДимаС від 22-05-2023, 13:58:51
А наскільки мінімально секунд чаєварка може занурити чай? На 10с може? Або на 1с?
І виходить вона не кип'ятити воду, гріє до 80С наприклад.. а потім підтримує ті 80С чи вимикає нагрів?
про секунди ще не перевіряв, бо немає потреби, в ручном режимі керувати часом та нагрівом можна, якщо зелений чай треба заварювать на 80 градусів, то вона нагріє до 80 і занурить і тримає 80
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ГОГа

Тільки но прийшов від Володі (Бандерівець): дегустували каву одного сорту, але зроблену а) методом запарювання гарячою водою в чашці; б) зварену в джезві. Засипка кави була однаковою, змелено однаково на новій кавомолці.
Кавомолка - вогонь! Супер! Меле тихо, швидко, рівномірний помол і як забажаєш: хоч - крупний помол, хоч - практично пил.  (дивись фото):
[attachimg=1]
Шо яможу сказати з результатів: кава, що заварена в чашці має виражений аромат кави, а кава з джезви, уви, має запах кави, але якийсь "бачковий". Щодо смаку: практично однаковий смак. Метод "а" однозначно переміг.
Кава була зернова Ethiopia Coffee Halo Hurtume.
Ароматна, на фоні кавового аромату відчувається трохи персиковий аромат і цитрусовий, смак - з помітною кислинкою (це для варіанта заврювання "а"). На жаль, в варіанті "б" цього не відчувалось - лише аромат кави, але "бачковий".
Дуже дякую Володі за сеанс дегустації.
Единственный "грех" на земле - это глупость

БандерівецьTopic starter

Уточню, заварна кава заварювалася в термогорні з кришкою. Зайважив, що коли Георгій дегустував каву то з горня в якій була заварна кава йшла пара, а з турки ні. Тобто температура кави з термогорня була більшою.
Зпершу я зробив каву в термогорні і відклав настоюватися, тоді почав заварювати каву в турці. Коли в турці кава почала пінитися я її перелив в горня і дали постояти 5 хв.

Відповідно гаряча вода контактувала довше по часу в термогорні, як результат краща екстракція речовин.

А ще недолік готування в турці - це те що треба стояти біля турки і чекати, поки піде піна інакше кава втиче на плиту.

БандерівецьTopic starter

Щось я зовсім не розумію. Найкраще співвідношення кава-вода 1 до 10. В еспресо з рожка береться  5-10 гр. кави і 30 мл. води це є співвідношення  1 до 6 - 1 до 3

ДимаС

Цитата: ГОГа від 23-05-2023, 19:24:42
Тільки но прийшов від Володі (Бандерівець): дегустували каву одного сорту, але зроблену а) методом запарювання гарячою водою в чашці; б) зварену в джезві. Засипка кави була однаковою, змелено однаково на новій кавомолці.
Кавомолка - вогонь! Супер! Меле тихо, швидко, рівномірний помол і як забажаєш: хоч - крупний помол, хоч - практично пил.  (дивись фото):
[attachimg=1]
Шо яможу сказати з результатів: кава, що заварена в чашці має виражений аромат кави, а кава з джезви, уви, має запах кави, але якийсь "бачковий". Щодо смаку: практично однаковий смак. Метод "а" однозначно переміг.
Кава була зернова Ethiopia Coffee Halo Hurtume.
Ароматна, на фоні кавового аромату відчувається трохи персиковий аромат і цитрусовий, смак - з помітною кислинкою (це для варіанта заврювання "а"). На жаль, в варіанті "б" цього не відчувалось - лише аромат кави, але "бачковий".
Дуже дякую Володі за сеанс дегустації.
Якщо би зварили у еспресо машині взагалі був би оргазм у кожного рецептору, тому дегустація не повна, але змістовна, дякую.

добавлено: 23-05-2023, 22:45:07

Цитата: Бандерівець від 23-05-2023, 21:24:10
Щось я зовсім не розумію. Найкраще співвідношення кава-вода 1 до 10. В еспресо з рожка береться  5-10 гр. кави і 30 мл. води це є співвідношення  1 до 6 - 1 до 3
Звідки ти то взяв? А яке ідеальне співвідношення картоплі у борщі?

добавлено: 23-05-2023, 22:46:08

Чекати турку то взагалі на грані фетішу - вже з самого процесу відчувається про сутність до процесу
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГОГа

Цитата: Бандерівець від 23-05-2023, 21:24:10Щось я зовсім не розумію. Найкраще співвідношення кава-вода 1 до 10. В еспресо з рожка береться  5-10 гр. кави і 30 мл. води це є співвідношення  1 до 6 - 1 до 3

Ти ще не порахував воду, що всмоктала мелена кава. 10г кави нехай всмокче 10 г води + 30 мл готової кави: маємо 10/40 або 1:4. При 5 грамах кави маємо 5/(5+30) або 1:7.
При співвідношені кава-вода 1:10 і 100 мл води ми маємо реально 90 мл кави.
Але я ось до чого: при заврювані кави в термокружці і тим більше в джезві, кава або заливається окропом, або доводиться до кипіння (джезва), що не добре: губиться аромат, що я вчора і відчув, дегустуючи каву з джезви і послаблений аромат з термокружки.
Тому потрібно заливати каву в термокружці не окропом, а водою, нагрітою до 92-95 градусів. 
І ще: я люблю концентровану каву. Саме тоиу я п'ю каву еспресо з кавомашини.  :)
Можна, звісно, приготувати концентровану каву і в термокружці, але робити там 30 мл готового напою... а більше - то буде і більше спожитого кофеіну..

БандерівецьTopic starter

Цитата: ГОГа від 24-05-2023, 07:43:35послаблений аромат з термокружки

Навпаки. Ти вчора сказав що з термочашки аромат більший, я ще бачив що з того горнятка йде більше пари. Пригадай

Та Гош, термочашка з кришкою, запах нікуди недівається, сконденсовані ефірні масла повертаються назад в каву. Крім того якщо навіть горня не буде  закрите випарується буквало такий мізер ефірних масел, що на нюх не визначиш. Беремо приклад з алкоголем, якщо ти розбавиш кипятком спирт+голови то голови не випаруються.
А те що запах з термочашки був більший я думаю из-за того що кава парувала і відподно більше в ніс йшло молекуд ефірних масел, або тим що кава більше настоювалася.

Цитата: ГОГа від 24-05-2023, 07:43:35Ти ще не порахував воду, що всмоктала мелена кава. 10г кави нехай всмокче 10 г води + 30 мл готової кави: маємо 10/40 або 1:4. При 5 грамах кави маємо 5/(5+30) або 1:7.
При співвідношені кава-вода 1:10 і 100 мл води ми маємо реально 90 мл кави.
Все рівно при еспрессо це далеко до оптимального співвідношення.

Якщо дивитися на графік, то еспрессо порадає в міцний недоекстрагований

БандерівецьTopic starter

Цитата: ДимаС від 23-05-2023, 22:42:51Звідки ти то взяв? А яке ідеальне співвідношення картоплі у борщі?
Є таке поняття як переекстрагована та недоекстрагована кава

Я скидував відео, там все з наукової точки зору поясненно.

http://labspirt.com/forum/index.php/topic,8969.msg346853.html#msg346853

Якщо дивитися на графік то щоб попасти найкраще нам в золотий квадрат треба брати на 1000 мл.води 60 гр. кави, 1 гр.кави:16.6 мл.води

ГОГа

Мене не вірно зрозуміли: я писав: "губиться аромат, що я вчора і відчув, дегустуючи каву з джезви і послаблений аромат з термокружки" - тобто аромату майже нема з джезви і послаблений з термокружки.
По-друге: я не про ІНТЕНСИВНІСТЬ аромату, я - про аромат як таковий. В каві зі джезви аромат є, але ІНШИЙ (бачковий), а в каві з термокружки він таки є кавовий, ала послаблений порівняльно з еспрессо.
Spoiler
Перець має аромат перцю: хоч долі міліграма, хоч кілограм
[close]
Тепер про екстракцію. Вона впливає в основному, на смак. Якщо еспресо і недоестраговано, то воно компенсується і навіть дуже, гідромодулем. Пр заварюванні в чашці навпаки: маємо розбавлення завдяки малому гідромодулю (1:10 - 1:9). З цієї точки зору джезва має перевагу: при використанні маленької джезви можна застосувати малий гідромодуль і отримати вельми насичений напій, але.. з редукцією аромату.(можна, і я писав вже про це, отримати насичену каву і з термокружки, але прійдеться застосувати велику засипку меленої кави, або... маленьку термокружку..)

БандерівецьTopic starter

Не розумію я нічого. Поліз я на форум кавоманів задавати питання.

От тут вони використовують прапорцію 1:10, а на графіку що я вище викладав треба 1:5.5

ДимаС

Цитата: ГОГа від 24-05-2023, 14:28:09
В каві зі джезви аромат є, але ІНШИЙ (бачковий)
Ти маєш на увазі хімічний аромат? Типу як має кава, що довго постояла меленою та окислена?

ГОГа

Цитата: ДимаС від 24-05-2023, 16:41:17
Цитата: ГОГа від 24-05-2023, 14:28:09
В каві зі джезви аромат є, але ІНШИЙ (бачковий)
Ти маєш на увазі хімічний аромат? Типу як має кава, що довго постояла меленою та окислена?
Щось подібне: просто варена кава

БандерівецьTopic starter

Відписали на форумі кавоманів, що каву в турці, чашці, френч-пресі треба заварювати 60 гр. кави на 1000 мл. води.

Також запитався про температуру заварювання, чого не можна кипятком. Вони мені відповіли, але краще відповів ChatGPT

Цитата
Традиційно каву не рекомендується заварювати кип'ятком через кілька причин:

Перегріття: Кип'яток має дуже високу температуру, яка може перегріти кавові зерна і викликати неприємний гіркий смак. Замість цього, оптимальна температура для заварювання кави зазвичай коливається в межах 90-96°C.

Витяг: Кава потребує певного часу для витягу аромату і смаку з кавових зерен. Кип'яток заварить каву дуже швидко, не давши достатньо часу для повного витягу ароматичних речовин. Це може призвести до отримання слабкого і неповноцінного напою.

Вершковий ефект: При контакті кип'ятка зі старими залишками кави, які можуть залишитися на дні чайника або водонагрівачі, може виникати вершковий ефект. Це означає, що вода буде швидше випаровуватися, а кава може бути перекип'ятена, що негативно вплине на її смак.

Втрата аромату: Кип'яток має високу температуру, яка може викликати випаровування деяких ароматичних сполук у каві. Це може призвести до втрати частини багатого смаку і аромату кави.

Замість заварювання кави кип'ятком, рекомендується використовувати воду, яка має близьку до оптимальної температуру (90-96°C). Це дозволить каві належним чином витягтися і забезпечить смачний напій з насиченим ароматом.

Тепер мені треба електрочайник з підтримкою різних температур. Що порадите?

ДимаС

Бери термопот Panasonic - для мене це вже два роки незамінна річ: закип'ячує та тримає задану температуру.... Брав такий як на фото 25.10.2021.

BazilVV

Цитата: Бандерівець від 24-05-2023, 21:56:45Кип'яток має високу температуру, яка може викликати випаровування деяких ароматичних сполук у каві. Це може призвести до втрати частини багатого смаку і аромату кави.

Spoiler
Самий правильний спосіб при якому зберігається вся ароматика і вкусові властивості це настоянка на спирту, кипятити не потрібно! :D
[close]

SMF spam blocked by CleanTalk