Програма для розрахунків при створенні напоїв

Автор ГОГа, 24-06-2023, 14:22:15

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ГОГаTopic starter

Доброго дня всім!
Ото за проханням Юрія (Гачок) написав простенький додаток для розрахунків наважок інґрідієнтів при створенні напоїв (лікерів, настоянок, горілок).
Оскільки якість сировини різна і ми, зазвичай,  маємо справи зі спіртуозністю напоїв, що створюємо в діапазоні 20 - 50% об., то ефект контракції розчину спирта і води не враховується.
Сам застосунок має дві частини: настійну частину і частину, що пов'язана з ароматними спиртами (АрС - ами).
В застосунку ми задаємо в першій частині наважку інґрідієнтів, об'єм і спіртуозність сортировки, на якій проводиться настоювання.
В другій частині задається наважка інґрідієнтів (в першій колонці першої частини), а також спіртуозність і об'єм отриманого АрС-у.
В обидвах частинах задається об'єм, що вибирається дегустатором для внесення в стандартний об'єм сортировки заданої спіртуозності - тобто формується початковий купаж, який потім доводиться до необхідної спіртуозності. 
Після формування купаху, який відповідає захцянкам дегустатора, розраховується наважка на 10 літрів готового продукту.
Тобто: проводиться настоювання,  виготовлення АрСів, відповідно до спіртуозності початкової (або розчину, або АрСу), а потім готовий продукт купажу доводиться стандартними методиками до потрібної спіртуозності.     
Це означає, що розрахована навжка інгрідієнтів або задається в якийсь об'єм сорировки заданої спіртуозності (як в попередніх розрахунках), або ж вона є в дистиляті, який має задану спіртуозність (як в попередніх розрахунках). Все це змішується і доводиться до потрібної спіртуозності готового продукту.
Складно описати, але дуже просто розраховувати і зрозуміти, використовуючи цей застосунок.
До речі: подібним чином я створював Ягермейстер.  :)   
Единственный "грех" на земле - это глупость

ГОГаTopic starter

Вибачте, я не дописав, може, одне з головного.
Купаж і першої частини (настій) і з другої частини (АрС) - це готовий продукт. Його мало, але він є. Зразки настоїв, АрСів, що лишилися  - вони може знадобляться потім, при створенні нових продуктів.
Для створення 10 літрів продукту беремо і робимо настоювання (ясна річ, що беремо більші об'єми сортировки, з використанням вже навжки інґрідієнтів на 10 літрів. Настійки для АрСів дистилюємо кожну до отримання в кінцевому продукті (кожної дистиляції) спіртуозність, яка була  отримана для первинних АрСів. 
Потім просто зливаємо все до купи (і настоянки, і АрСи) міряємо спіртуозність і доводимо спіртуозність до потрібної величини для готового продукту.
Таким чином, в кінці ми маємо:
- 10 літрів готового продукту
- мілілітрів від 210 до  1 літра готового продукта (результат міксу при створенні купажу)
- N баночок з настоями і АрСами (будуть в нагоді для подальших експериментів).
PS. Поправкою за те, що частина спірту і води були всмоктані в інґрідієнти я нехтую. Хто хоче - може на 1-5% просто збільшити розрахункові наважки інґрідієнтів.
Дякую за увагу.   

Игорь

Що б це означало? Скачано 15 раз, а подяк - лише 5. :)

Знайшов книжку, що вийшла друком майже 130 років тому, повністю нафаршировану рецептами такого роду.   
Рецепти створені так, що їх було б не важко записати саме в такому файлі, як запропонував Георгій.
Але є дві перепони. Це відсутність деяких інгредієнтів с сучасному світи, та не завжди зрозумілі міри виміру. Але ці перепони не є непереборними. 
Було б непогано перенести всі, або частину таких рецептів в окремий файл рецептів, що потребують вивчення, а
Вважаю, що якщо виявиться, що хоч деякі з них заслуговують на нашу увагу, то перевірені рецепти можна було б перенести в аналогічний файл перевірених, або рекомендованих рецептів
Цікаве те, що ця книжка вона вже років з 10 вкривається пилом в нашій бібліотеці, і лише нещодавно ДімаС тицьнув мені в неї пальцем.

По суті кожен рецепт схожий на аптечний - навіть аптечна термінологія присутня. 
Для кожного типу лікера, настоянки або наливки спочатку робиться база - суміш спирту, води, та цукрового сиропу, якщо він є у рецепті. Рецептів цих баз є декілька.
Потім в базу додається або етерне масло, що було заздалегідь приготовлене, або "тінктура", тобто спиртова настоянка певного типу сировини, або сушена ароматична сировина.
Тобто, кожен рецепт - це кількість бази певного типу, та кількість етерного масла, тінктури, або сушеної сировини, що треба додати.
Рецептів, що передбачають додаткову перегонку мащерованої сушеної сировини, в збірнику нема. 
Ще одна гребля - спотикачка крім двох, про які я писав, - це невідповідність кількості крапель та мілілітрів, між якими в деяких рецептах є зв'язок. Там є рецепти на пляшку, з кількістю крапель, що треба додати, та рецепт на відро, з кількістю мілілітрів. Кількість крапель в мілілітрі, що виходить у перерахунку, якась дивна. 
Дивіться самі.
Буде потрібен DJVU - reader.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Кобзар заповідав нам чужого навчатись та свого не забувати.
Було б непогано переосмислити, перевести на сучасні міри ваги чи об'єму ще й українські рецепти з книжки Клиновецької
Пишу це саме в цій темі тому, що саме в вигляді такого файлу, що запропонував Георгій, це було б зручно зробити.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ДимаС

Хто буде вивчати Кліновецьку - можна починати з кінця книжку- там є перевернулось до майже кожної сторінки термінів, назв, багато додаткової інформації після якої легше сприймаються рецепти.

Для мене досі загадка що таке"коріння" у цій книзі - бо зустрічається дуже часто у форматі зварити коріння" - я так розумію то настільки розповсюджена сировина була, що не уточнено яка саме.

Також цікаво було дізнатися що баклажанами називали помідори, а синіми баклажанами - саме баклажани. Певно завадити й залишилася їх назва просто "сині" - що мати що бабуся так завжди називали. Але ж ніколи помідори не називали "червоні"))
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГОГаTopic starter

Ігор порушив дуже цікаву тему.
Я уважно вивчив книги (позаминулого століття) зі своєї бібліотеки та з бібліотеки Ігоря.
Так, у книзі А. Альмедінгена є якась неточність: виходить, що 1 крапля = 0,2 мл.
З інтернету виходить, що крапля = 0,02 – 0,05 мл.
Все залежить від в'язкості, спіртуозності.
Вважається, що 10% розчин 1 мл=20 крапель, 15% розчин 1 мл=30 крапель,
20% розчин 1 мд=40 крапель.
Таким чином, у книзі завищена доза на відро разів на 10...
Тому потрібно самому приготувати настоянки та (або) ароматні спирти та скупажувати для отримання необхідного смакоаромату.
З точки зору практичної, потрібно користуватися рецептами з 9-го розділу вищезгаданої книги.
Але, як я вказав вище, краще самому спочатку зробити настої і купаж.
За Клиновецькою: ця книга цікава тим, що вона є відображенням культури наших пращурів,  а ще тим, що там наводяться рецепти автентичні, тобто без спотворень - саме так робила п.Клиновецька. Тому я довіряю її рецептам більше, ніж рецептам п.Альмедингера...

Сергій Леонідович

Цитата: ГОГа від 30-06-2023, 15:06:39тобто без спотворень - саме так робила п.Клиновецька.
трішечки сарказму: так, можливо вона так і робила, але ж, є відгуки тих хто це споживав?
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаС

Вона скорше не робила те, а занотовувала просто, бо той хто би те готував - інакше би описував.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

SMF spam blocked by CleanTalk