Подбор радиатора для симистора

Автор Игорь, 06-11-2022, 05:25:35

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Anti8

https://izi.ua/uk/p-21152434-moshchniy-radiator-dlya-silovoy-elektroniki

тут купив 2 шт. ще рік тому, 3квт без проблем ТЕН працює рік,
зручно, що вже є всі отвори і не складно закріпити на корпусі
Донбас - це Україна!

Anti8

Зібрав росу нову вже з виходом сєрво.
Тобто можна взяти 5в. як плюс від серво , а мінус там де на датчик темп. є мінус?
В будь якому режимі там завжди є 5в. ?
Донбас - це Україна!

ИгорьTopic starter

Я писав вже, що не хотів би робити зайвого ажіотажу навколо примусового охолодження. 
Спочатку треба впевнитись, що воно потрібно.
Не треба ставити вентилятор просто так,на всяк випадок. Додаткова нагрузка в 100-150 міліампер на блок живлення з лімітом в 700 мА не полегшить його роботу та не подовжить термін його життя.
Буде прикро якщо Роса вийде з ладу через наявність вентилятора, у якому не було необхідності
Вентилятор охолодження - це крайня міра якщо нема часу, натхнення або можливості використати нормальний симістор.  
Чому так.
Про додаткове постійне навантаження на блок живлення я вже написав. Але це дрібниця. 
Якщо симістор схильний до перегріву, або якщо радіатор замалий, а для додаткового охолодження використовується вентилятор, його відмова може стати причиною пробою симістора, а це може призвести до біди.

На мою думку, вентилятор можна використовувати не на постійній основі, а тимчасово, наприклад, в аномальну спеку, або на короткий час прогріву куба до кипіння, якщо прогрів триває довше години. Це може бути будь-який побутовий вентилятор, не обов'язково чипляти його на радіатор назавжди.
Якщо обладнання постійно працює з потужністю понад 4 кВт, краще не ставити вентилятор, а використати більш ефективний радіатор.
Якщо попри цим моїм рядкам хтось прийме рішення поставити вентилятор назавжди, то краще зупинити свій вибір на вентиляторі з живленням 220 вольт (так Валера зробив для Гачка). Такі вентилятори більш надійні, а ще вони не дають додаткового навантаження на блок живлення Роси. 
Якщо все ж вибір впаде на вентилятор на 5 чи 12 вольт, а живлення його буде від власного блоку живлення Роси, це має бути вентилятор розміром не більш 40х40 мм, з струмом не більше 100, максимум 150 мА.
Ще спостереження.
Не слід брати вентилятор з підшипниками ковзання. Найкращий варіант - вентилятор з магнітною підвіскою (MagLev - магнітна левітація), або з кульковим підшипником.

На завершення. Як перевірити симістор Роси на зхильність до перегріву?
Це можна зробити за допомогою власного датчика температури Роси.
Його треба покласти між ребрами в середині радіатора та притиснути до основи.
Для притискання зручно використати відтинок пвх шлангу зовнішнім діаметром 10мм. Другий датчик слід лишити у повітрі.
Куб треба заповнити холодною (кімнатної температури) водою, брагою чи сирцем та дати в режими п1 або р1 нагрів 3 кіловати. Це НПО якщо тен в кубі 3 кВт, або 67% якщо 4.5 кВт. 
Режими п1 та р1 зручні тим, що показують температуру та одночасно ведуть облік часу.
Радіатор що Валера використовує для Роси, має за 45 хвилин прогрітися при такому нагріві не більш ніж на 35 градусів.
Якщо він гріється більше, то треба або замінити симістор (у мене вже ціла колекція таких), або використати вентилятор як тимчасову міру
Якщо за 45 хвилин температура радіатора не додасть 35 градусів, можна в цю гілку більше не заходити.

45 хвилин чекати не обов'язково. 
Трохи згодом я викладу таблицю та графік нагріву, що можна вважати максимально припустимим.

ИгорьTopic starter

Цитата: Anti8 від 16-07-2023, 21:47:43
Зібрав росу нову вже з виходом сєрво.
Тобто можна взяти 5в. як плюс від серво , а мінус там де на датчик темп. є мінус?
В будь якому режимі там завжди є 5в. ?
щось мене насторжує це питання. 
В новій Росі, самій новій, нема окремого контакту 5 вольт для живлення серви. 
Окремий контакт - це не плюс, а сигнал для серви. А плюс та мінус серва має отримати  з контактів плюс та мінус датчика температури. Саме там можна взяти живлення для вентилятора.
УВАГА Мінус накоротко з'єднаний з нульовим контактом мережі. Якщо вилка буде увімкнена навпаки, там опиниться фаза. Тому всі з'єднання датчика температури, серви та вентилятора треба робити з витягнутою з розетки вилкою живлення, всі вони мають бути надійно ізольовані. 

ИгорьTopic starter

Якщо вентилятор на 12 вольт, йому можна дати напругу від 5-вольтового джерела через підвищувач напруги, наприклад, mt3608.
На платі останніх Рос є внутрішній ізольований перетворювач 5-12 вольт на 1 Вт потужності. Він живить 12-вольтовий контур дзвінка та изольований контур контроля потопа. Можливо його можна використати для живлення вентилятора на 12 вольт, але я ще не повірив чи впорається він з вентилятором і чи не стане таке постійне навантаження убивчим для цього перетворювача.

ИгорьTopic starter

На фото вентилятор SUNON 40х40 12 вольт 0.8 Вт з магнітною подвіскою (MagLev). Під'єднаний до живлення 5 вольт через підвищуючий перетворювач.

ИгорьTopic starter

Ефективним захистом буде спосіб, що запропонував та перевірив Назим.
До контактів потопу всередині Роси, або зовні, через двоконтактний штекер, можна під'єднати нормально розімкнений термозапобіжник на 65 градусів. Маленька цяцька вартість 15 гривень може позбавити багатьох проблем. 
Два маленьких мінуси.
Якщо цей запобіжник спрацює, Роса напише "потоп", одразу буде важко зрозуміти що трапилось.
Друге - це дуже великий гистерезіс. 
Цей запобіжник замкне контакти при температурі 60 градусів, а відпустить лише коли остигне до сорока.
Цей засіб при нормальному симісторі зайвий, але, на відміну від вентилятора, він жодним чином не зашкодить.
Посилання на магазин.

ИгорьTopic starter

Це графік максимальної температури радіатора через певний час після запуску під навантаженням 3 кВт.
Графік складено для температури повітря 25 градусів. При температурі 27, припустимі температури на 2 градуси вище. І навпаки.
Графік стосується такизх радіаторів, як на Росі.
Як користуватись покажу у відео. Потім. Якща коротко, то... якщо за 15 хвилин після запуску температура радіатора менша за 54 градуси, ваш симістор нормальний. Якщо більше - треба бути уважним при роботі на повній потужності та у спекотну погоду. Якщо при роботі температура перевищує 75, це вже небезпечно. Слід застосувати обдув, або зменшити нагрів.

Anti8

Цитата: Игорь від 17-07-2023, 06:05:41В новій Росі, самій новій, нема окремого контакту 5 вольт для живлення серви. 
Окремий контакт - це не плюс, а сигнал для серви. А плюс та мінус серва має отримати  з контактів плюс та мінус датчика температури. Саме там можна взяти живлення для вентилятора.
УВАГА Мінус накоротко з'єднаний з нульовим контактом мережі. Якщо вилка буде увімкнена навпаки, там опиниться фаза. Тому всі з'єднання датчика температури, серви та вентилятора треба робити з витягнутою з розетки вилкою живлення, всі вони мають бути надійно ізольовані. 
дякую, всі птання знято, навіть більше.
за серво  я чомусь написав, бо Назим раніше шось про неї згадав.
Перевірю точно , на скіки гріється радіатор, на попередній Росі такий самий радіатор , тіки сімістор я вже тут інший поставив(але купляв давно разом) , наче гряється так само при розгоні 3Квт,
і пропрацювала минула Роса більше року і все було норм, але зараз якось так тепло, то думав перестрахуватись , ну і тема ця з'явилась, а так мабуть і не думав би  :)
Донбас - це Україна!

vova0869

Можна терморегулятор поставити винтилятор включати .

ИгорьTopic starter

Я тех спочатку так думав, а потім схаменувся.
Радіатора має бути достатньо якщо симістор не лівий, або нормальний лівий :) 
А якщо симістор хромий, схильний до перегріву, то краще витратити гроші на новий нормальний симістор, ніж за ті самі гроші будувати вентиляторний "костиль" для хромого симістора.
:)

Anti8

Валявся в мене кулер 18 в. 0,2 А, для Роси забагато.
Але ж в мене акум є до квадрокоптера 16,8 в. 5 А
То приколхозив, ще і можна різні волтажі давати через роз'єм балансування за кроком 4 в.
Сьогодні випробую в роботі.
Мені треба тіки на дистиляцію 3Квт, а це недовго 3 рази по 3 години, бо на ректифікації у мене робоча 900 Вт, радіатор трохи теплий.
Донбас - це Україна!

ДимаС

Вентилятор це тренд тепер
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Ще пару тижнів. І майже у всіх - перестраховка.

SMF spam blocked by CleanTalk