Опять про головы.

Автор Игорь, 26-07-2023, 08:00:57

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаС

Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

В кубе навалке крепостью 70%, 25 литров в пересчёта на этанол. 
Отбираю головы, маю час та натхнення.
Колона д.50, нагрів майже 2 кВт.
У прихованих налаштуваннях поставив нуль в  F1.  Це на заважає роботі розподілювача, але робить зупинки з повідомленням "посуд", тобто коли певний режим закінчується, нагрів продовжується, відбір зупиняється, колона працює на себе, дзвоник бімбомкає. 
Далі, налаштував швидкість відбору голів 100 мл/год на початку та 50мл)год наприкінці, час - 2 години.
Налаштував відбір підголовників 4 л/год (так-так, максимально можливий відбір).

Як діяв...
Коли минули дві години відбору голів та дзвоник забімбомкав, натиснув кнопку. Почався дуже швидкий відбір у посуд підголовків - приблизно 8 мл за один "клац" клапана.
Дочекався п'яти - шести клаців, потис методом двох пальців повернувся в третій режим, знов 2 години відбору голів.
Загалом зробив 5 таких двогодинних циклів, між якими 4 рази швидко відбірав по 40-50 мл в інший посуд.
Після п'ятого циклу змінив пляшку підголовників, переналаштував швидкість підголовників на звичний літр за годину, та продовжив ректифікацію у звичному режимі.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Які отримав результати.
Всі, хто займається ректифікацієй, знають запах голів та хвостів. Переплутати одне з іншим неможливо. 
Запах швидко відібраних голів інший.
Він не подібний ані розчинниковому запаху голів, ані сивушному запаху хвостів. Він зовсім інший и дуже неприємний.
Треба експериментувати. Не виключаю, що така метода дозволить отримати більш питкий спирт, або зменшити час відбору голів. Побачимо.

Дмитрик

Як раз зараз роблю повторну РК.Звичайно так професійно я не підходжу яу Ігор,але давно практикую під час відбору голів(50мл/год)через пару годин від початку переходжу на відбір підголовників(1000/год)на 10-15 хвилин.Так роблю 2-3 рази під час РК.
Коли дозволяє час то ця процдура ні як не впливає на час відбору голів.Але коли часу обмаль і можливе відключення світла-виручає.
Думка така-коли друга РК,хвостів майже немає,голів наварюється обмаль-такі прогони голів можуть гарно скоротити час відбору.
Потім з запасом вивести проміжні(3години по 1000мл) з подальшим їх кільцюванням,або збирати і окремо зробити РК

ГОГа

Є в мене одна думка. Коли ми відбираємо голови, ми, за висловом Ігоря, "ловимо злочинців в великому місті" і по мірі того, як в'язниці наповнюється, у великомц місті концентрація злочинців падає і приходиться знов і знов робити "облави" по всьому місту.
А якщо ми перегородимо місто на райони неприступними стінками і будемо виловлювати злочинців окремо по кожному району? Тобто, в нашому випадку, розіб'ємо навалку в 40 літрів на чотири по 10 літрів і для кожної окремо проведемо відбір голів. Падіння злочинності в кожній навалці буде проходити швидше і може, по сумі часу відбору голів ми отримаємо більше виловленої злочинності? Або за той самий час голови відберуться краще?
Може, це маячня, треба подумати...
Единственный "грех" на земле - это глупость

Дмитрик

Подвійна РК саме те що потрібно
Графік коефіцієнтів виходу домішків працює на УРА так як спиртуозність в кубі незмінна.А от виводити головні швидше було б дуже корисно.Якщо почнуться відключення то це буде дуже актуально.
А от скільки мінімально потрібно давати часу і Квт для відбору-це питання.

ИгорьTopic starter

Хлопці, всі питання,во ви підіймаєте про головні фракції, дуже цікаві і варті обговорення, але на мою думку, ми тут маємо справу не з головними, а з проміжними домішками. Теми дуже близькі, тому я об'єднаю дві гілки.

Цитата: Дмитрик від 29-07-2023, 16:17:29практикую під час відбору голів(50мл/год)через пару годин від початку переходжу на відбір підголовників(1000/год)на 10-15 хвилин.Так роблю 2-3 рази під час РК.
Є прохання.
Наступного разу спробуй трохи змінити налаштування.
Спробуй швидкість збільшити вчетверо, до 4 літрів за годину, а час значно зменшити,  не більше хвилини. Але бери цю фракцію в окремий посуд щоб потім її "обнюхати".
Я був вражений. Ні, не концентрацією домішок, а саме їх незвичним запахом. Цей незвичний зараз дає мені підстави припустити, що це не головні альдегіди з легкими етерами, а невловимі верхні проміжні  домішки, які сидять під самим дефлегматором, і якщо їх не вивести на етапі відбору голів, при відборі спирту потроху, молекула за молекулою пролізають в нашу пляшку.

Цитата: ГОГа від 29-07-2023, 17:51:46розіб'ємо навалку в 40 літрів на чотири по 10 літрів і для кожної окремо проведемо відбір голів.
Перші думки у відповідь на таку пропозицію - ТАК, бо це крок назустріч безперервній епюрації.
А десь на дні свідомості - заперечення.   
Останні спостереження дають мені підстави замислитись над тим, що при кубовій ректифікіції, необхідний час відбору голів не залежить (або нелинійно залежить) від об'єму навалки. 
Наступні речення - не ствердження, а припущення, гіпотеза.
Необхідний час відбору голів не залежить від об'єму навалки, а має складати 8 (а може 5 чи 15) годин. Від кількості спирту в навалці залежить швидкість відбору головної фракції.
А може інакше. 
Час відбору головної фракції складає три години, плюс час, необхідний для енерговкладення 0.7 квт-годин на кожен літр спирту в навалці. 
Або так...
Енерговкладення на кожен літр спирту в навалці пропорційні корню квадратному від кількості спирту.
Все це наразі лише припущення, що не мають під собою теоретичного підгрунтя.
І мої попередні питання про вміст домішок в бульбашці пари - це пошук такого підгрунтя.
Але наразі я не готовий продовжити цю тему - моя позиція ще не склалася.

ГОГа

Цитата: Игорь від 30-07-2023, 03:00:00Наступного разу спробуй трохи змінити налаштування.
Спробуй швидкість збільшити вчетверо, до 4 літрів за годину, а час значно зменшити,  не більше хвилини. Але бери цю фракцію в окремий посуд щоб потім її "обнюхати".
Я був вражений. Ні, не концентрацією домішок, а саме їх незвичним запахом. Цей незвичний зараз дає мені підстави припустити, що це не головні альдегіди з легкими етерами, а невловимі верхні проміжні  домішки, які сидять під самим дефлегматором, і якщо їх не вивести на етапі відбору голів, при відборі спирту потроху, молекула за молекулою пролізають в нашу пляшку.
Якщо так, то напрошується думка зробити відвід 5-10 см від верха насадочної частини і після відбору голів просто зливати верхню частину флєгми в насадці. Абож додати царгу пастерізації  із зливом по рідині нижче її і час-від-часу аккордно зливати.

ИгорьTopic starter

Чому 5-10 см? У нас, особливо там, де є хоч невеличке переохолодження флегми, верхня тарілка - це як мінімум третина висоти колони. Міцність, близьку до азеотропної, ми маємо вже на висоті 20-30 см від куба

ИгорьTopic starter

Я про невизначеність ми не можемо навіть приблизно поставити на колоні точку, де починається зона концентрації верхніх проміжних домішок.
Взагалі, я в першу чергу шукаю способи змін до кращого не шляхом ускладнення обладнання, а шляхом пошуку оптимальних алгоритмів використання існуючого обладнання.

ИгорьTopic starter

Я спробував застосувати декілька швидких збросів при відборі голів.
В сумі зкинув мілілітрів 150 дуже пахнючої рідини, якій точно не місце у спирті. Це дало попередні підстави вважати такий спосіб перспективним.
Вчора завершив ректифікіцию.
Проба спирту підтвердила - він (здається) вийшов менш пікучим, ніж спирт з такого ж самогону, що я ректифікував напередодні без швидких зкидів. 
Було б непогано якби хтось долучився до такого експерименту та під час відбору голів зробив декілька зкидів з максимальним відбором.
Якщо мої спостереження підтвердяться, якщо спирт дійсно буде кращим за звичайний, я пошукаю можливість закласти такі закиди в алгоритм відбору голів.
Доречі, це була єдина ректифікація з навалки міцністю 75% .  Спирт, на мій погляд, не гірше за спирт подвійної ректифікації.

ГОГа

Цитата: Игорь від 30-07-2023, 08:41:02не шляхом ускладнення обладнання, а шляхом пошуку оптимальних алгоритмів використання існуючого обладнання
Перший крок вже зроблено: стабілізація температури виходящої води з дефлегматора-конденсатора. Наступний крок - витискання верхніх проміжних: на сьогодні вони відбираються шляхом встановлення повного (або високого) відбору на якийсь проміжок часу. Що заважає встановити просто патрубок з зони накопичення флєгми під дефлегматором-конденсатором і піднявши потужність на ТЕНі , вивести на рівні 1,5 - 2 від максимального  певний об'эм флєгми? Фактично створити штучний захльоб і вийти з нього, спустиіши зайву флєгму і відразу повернутися в стандартний режим?

добавлено: 30-07-2023, 08:51:56

Цитата: Игорь від 30-07-2023, 08:49:19Було б непогано якби хтось долучився до такого експерименту та під час відбору голів зробив декілька зкидів з максимальним відбором.
Так я ж і робив таке останні дві ректифіуації. І описав це (мабуть у гілці  РОСА)
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,3246.msg319380.html#msg319380

ДимаС

Цитата: Игорь від 30-07-2023, 08:49:19я пошукаю можливість закласти такі закиди в алгоритм відбору голів
нехай без зміни тари скидує ті 150 мл до загальних голів - тоді треба тільки алгоритм відбору голів змінити у прошивці.
Цитата: Игорь від 30-07-2023, 08:49:19це була єдина ректифікація з навалки міцністю 75%
Це саме сирець 75%? Тобто можливо новий алгоритм дозволить робити як мінімум не гіршої якості спирт при більшій навалці, якщо підтвердиться якість?
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГонщикФормулы

А может и время отбора голов сократиться, что будет очень полезно.

ИгорьTopic starter

Честно говоря, для Росы время не критично. Лишний десяток киловатт-часов - это гривень 30 лишних затрат. Не смертельно.

SMF spam blocked by CleanTalk