Опять про головы.

Автор Игорь, 26-07-2023, 08:00:57

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Дмитрик

На жаль повторю експеримент вже через пару неділь.Сьогодні вночі закінчив повторну РК.
На рахунок РК 75%СС-питання,чому його тоді вже не доукріпити до 92-94-96????
Думаю всі розуміють що здатність утримування наших колон не безмежна(я про 50-60 мм).Тому перша недбала РК без відбору голів-головне укріплення і хвости.
Хвости звичайно відбираємо (пару раз експериментував зі швидкістю відбору хвостів при першій РК)
На хромомтограмму не здавав,але якість спирту після другої РК не покращилась або я цього не помітив.
А от навалка на повторну РК грязного спирту може бути набагато більша,майже безмежна за рахунок правильного відбору.Голови нові майже не наварюються,тому зливаючи раз в пару годин по 150-200 мл ми виводимо те що в нас є теоретичного в кубі,при тому гарантовано що ми його виведемо і теоретично знаємо його кількість(я про цукрову брагу).
В насадці згідно гарафіку все буде згруповано,хвостів майже немає,нових домішків не наварюється так багато як раніше.
Сьогодні закінчив повторну РК з навалкою під 55 АС.
Якщо цікаво кому можу зразки передати на пробу.

ГОГа

Цитата: Дмитрик від 31-07-2023, 23:52:14Думаю всі розуміють що здатність утримування наших колон не безмежна(я про 50-60 мм).Тому перша недбала РК без відбору голів-головне укріплення і хвости.
...
але якість спирту після другої РК не покращилась або я цього не помітив.
...
Сьогодні закінчив повторну РК з навалкою під 55 АС.
На мою думку, куб теж не безмежний: в кого (більшість 50л кег), в кого іший об'єм (в мене - майже 80л).
Таким чином, колона має мати достатню здатність утримувати хвости, відповідно до навалки в кубі. На жаль, чим більший внутрішній діаметр колони, тим гірше вона виводить голови. Тому, логічно зробити колону більш довгою (збільшити висоту насадочної частини) жеби хвостам було більше місця. Щось подібне в мене: колона 56мм внутрішній діаметр і 1750мм насадочної частини. Хвости затримує прекрасно: практично до 96-97 в кубі. А навалка в мене містить 30+л АС. Так, з головами приходиться боротися: і часом, і аккордним періодичним відбором. Але я ось до чого: Дмитрик написав, що в навалці у нього 55л АС. Так, хвостів там майже не має, але є голови  і решта злочинців: проміжні. Питання: а висточить їм місця в насадці? Чи не буде постійного прориву верхніх у відбір (при нашому стандартному алгоритмі відбору голів)? Може саме тому спірт ІІ ректифікації не відрізнявся від спирту однократної ? Може варто для ІІ ректифікації знизити навалку АС? 
Единственный "грех" на земле - это глупость

yrabarskiy

А чому б не спробувати здійснювати відбір голів через трубку з'єднання з атмосферою?
     Хіба ніхто не звертав уваги на те, що спочатку ректифікації починаючи з етапу роботи колони на прогрів та стабілізацію,
як із ТЗА інтенсивно йде краплепад, який продовжується в межах 1-2 год в залежності від навалки, потім стає помірним та майже незмінним.  Хто використовує для охолодження пристрої "Фанкойл" та аналогічні, які регулюють вхід та вихід температури охолоджуючої рідини з дефлегматора до 10-тих градуса, може налаштувати відбір покрапельно з необхідним об'ємом.
     Спиртуозність цієї смердючої рідини 95 % яка надалі потрішки збільшується.
     У такому режимі найлегші сполуки в черзі на вихід є першими і додатково не змішуються з чистішим етанолом, тому, що не дефлегмуються.
Хмільна вода не приведе до добра!

ГОГа

Юра, з ТСА на початку ректифікації виходить так званий "предгон": розчинні гази з  домішками спирту, голів, і прочею фігнею. Так, можна відбирати потім і головняки, але вони при відповідному відборі (наприклад, 50 мл/год) будуть здебільшого менш концентровані, ніж ті, що відбираються з рідкої фази під дефлегматором-конденсатором. На жаль, ми не можемо підтримувати охолодження дефлегматора-конденсатора так, щоб він працював як парціальний конденсатор. І взагалі, ми маємо в реальності КОНДЕНСАТОР Дімрота, а не дефлегматор. Дефлегматором ми його називаємо по-старинці і тому, що він дає флегму в колону. Наш дімрот має ще одну ваду: він не є абсолютно постійним в процесі конденсації флєгми і ії стікання в насадку. Цей процес має квазіпостійний характер: то трохи більше, то трохи менше. Ігор бореться з цим обвиваючи вітки дімрота проволокою, що допомогає стікати флєгмі. Але ІМХО все одно флегма стікає трохи нерівномірно.
І ще: крім газів, що виходять на початку ректифікації в навалці НЕМАЄ сполук, які не змішуються з етанолом і які не дефлегмуються. 
Единственный "грех" на земле - это глупость

ИгорьTopic starter

Краплепад на початку ректифікації пов'язан з наявністю в парі повітря та інших газів. Вони пропорційно зменшують парціальний тиск пари, а разом з ним - і температуру кипіння. Тому деф з водою з температурою 60 градусів не взмозі повністю зконденсувати пару, розведену повітрям. Тому і крапає.
Так, Юра, було б дуже добре відводити порційно голови через ТСА, але це можна робити лише вручну. Раз на пару годин відбору голів підійти до колони, зняти (не відключити!) датчик перегріву, та... ні, не зупинити охолодження, а тимчасово підняти налаштування температури води до 75-80 градусів. Уважно прослідкувати за потоком з ТСА та своєчасно повернути налаштування 60-65 градусів.  Можливо, доведеться ще збільшити охолодження ТСА. 
Я  сподіваюсь, що достатній ефект можна буде отримати з відбором по рідині, бо це можна буде повністю забезпечити та автоматизувати без змін в обладнанні.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

кролик

Цитата: Игорь від 03-08-2023, 20:20:18та... ні, не зупинити охолодження, а тимчасово підняти налаштування температури води до 75-80 градусів.
Зменшенням подачи води до ДЕФа ?

ИгорьTopic starter

Це зробить малюк, мова про нього.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

SMF spam blocked by CleanTalk