Фальшдно

Автор ДимаС, 09-07-2023, 21:53:37

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаСTopic starter

Шановні, стикнувся з тим що для густих зернових пивоварка з бункером зменшує суттєво обʼєм сусла тим що частина знаходиться поза бункером.
Хочу зробити фальшдно.

1. Якщо ТЕН знаходиться під ним чи при кипінні не переверне фальшдно?

2. Є нерівність геометрії стінки біля дна. Одне місце шириною15см  на 3-4 мм вужче за основний діаметр (криве коло, вдавлене всередину, вирівняти неможливо.
Думаю або брати фальшдно на 2мм менше розміром та по місцю підрізати там де нерівність.
Або екзотика: зробити його на 5мм меншим, по колу пустити силіконову трубку 2мм як ущільнювач (не впевнений що то гарна ідея).
Ще екзотичнише: зробити його на 20мм меншим, по колу стрічку з нержі шириною 15мм приварити, тільки ця стоічка товщиною 0,5 або навіть 0,25 мм, щоб по місцю підігнулась де вужче місце.
Край екзотики: останній варіант тільки замість нержавіючої стрічки мідь напаяти, бо вона мʼякша...

Поки що до першого варіанту схиляюсь.

3. 2мм достатня ж товщина? Діаметр баку 397мм.

добавлено: 09-07-2023, 21:54:34

Обічайки немає - тому буде стояти на ніжках
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ГОГа

Діма, ти перший, від кого я взнав, що ТЕН працює на кип'ячіння нижче фальш-дна. Звичайно, це дуже часто - ТЕН нижче фальш-дна - але під час варки фальш дно відсутнє.
Ти мусиш або зливати сусло в проміжну ємність, аби винути дробину і фальш-дно, або переробляти корзину (бункер): робити його майже впритик до стінок і тоді вийматимеш все одразу.
Питання: а що ти маєш на увазі, коли пишеш:  "для густих зернових"? Це мав ти на увазі щільне сусло? Чи просто хотів зварити більший об'єм готового продукту?
Як на мене - простіше перелив в проміжну ємність (так в мене організовано, хоча бункер з фільш-дном входить впритул до пивоварки). 
PS.Між іншим: а хто тобі заважає зменшити гідромодуль (до 2 - 2,5). Потім промивкою трохи скорегуєш. Хоча це не завжди те, що потрібно (і перемішувати трудно і застійні зони є, і ще пару граблів можуть статися).
Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаСTopic starter

Сорі, не уточнив, я не про пиво, а про зернові браги для дистилятів - тому для перегонки не фільтрую сусло, а задишаю бункер всередині пивоварки та проводжу перегонку

добавлено: 09-07-2023, 22:38:03

А ще, так. Я робив одну варку Віденського, коли імітував відварки тим, що перед фільтрацією дав закипіти та 10хв покипіти рідині навколо бункеру. Таким чином частина зерна теж була киплячою, а більша частина ні.
Вітальчиг на останній міні-зустрічі у Нетішині за смаком та ароматом такиі сказав: відварки) ну то таке. Питання зараз не у тому;)

ГОГа

Цитата: ДимаС від 09-07-2023, 22:34:11про зернові браги для дистилятів - тому для перегонки не фільтрую сусло, а задишаю бункер всередині пивоварки та проводжу перегонку
Я не спец з дистиляції, але якось дивно: як буде прогріватися затор над фальш-дном?  І чи не буде перегріву і підгорання затору під фальш-дном?
Цитата: ДимаС від 09-07-2023, 22:34:11коли імітував відварки тим, що перед фільтрацією дав закипіти та 10хв покипіти рідині навколо бункеру. Таким чином частина зерна теж була киплячою, а більша частина ні
Ключеве слово "імітував". При відварках доводиться до кипіння густіша частина затору. Саме там проходить часткова карамелізація і інші дії. Ти з таким же успіхом потім кип'ятив сусло. По факту ти трохи підогрів частинку затору, що прилягає до стінки бункера. Ну то таке..
Единственный "грех" на земле - это глупость

voffka75

Цитата: ГОГа від 10-07-2023, 10:27:59, але якось дивно:
Досить розповсюджений метод

Сергій Леонідович

Цитата: ГОГа від 10-07-2023, 10:27:59Я не спец з дистиляції, але якось дивно: як буде прогріватися затор над фальш-дном?  І чи не буде перегріву і підгорання затору під фальш-дном?
Я пробував робить джин з фальш дном, нічого не вийшло, над фальш дном рідина не прогрівалася, вимушені були по гарячому доставать те дно, щоб закінчіти, потім цю проблему вирішили встановкою циркуляційного китайського насосіка. Тобто вийшла така собі пивоварка - джиноварка- сувідниця, маленька, 50 літрова  :D
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

vova0869

Игорь Днепр делил брагу на жидкую и густую (верх сливал).Жидкую в куб а густую в бункер .

vadiv

Нейлоновий мішок зверху на фальш-дно, через мішок заливаєш затор, "каша" буде в мішку, рідина  ззовні. Включаєш ТЄН і пішов переганяти. Головне щоб міщок не лежав на тєнах. Можна без бункера, просто фальш-дно на ніжках  :)

ДимаСTopic starter

то ж й кажу що хочу фальшдно на ніжках.

KosKiev

Цитата: ДимаС від 09-07-2023, 21:53:37Є нерівність геометрії стінки біля дна. Одне місце шириною15см  на 3-4 мм вужче за основний діаметр (криве коло, вдавлене всередину, вирівняти неможливо.
В мене подібний трабл. Зробив з того що було затиральник. Фальш дно на ніжках, 4,5 см від дна. Зазор між фальшдном та стінкою від"0" до 4мм. Один раз робив бражку для віскі з ячменного солоду. Награвся вдосталь... Помол було зроблено трішки меньше середнього. І насос ставав, і фільтрувало дуже повільно.
Придбав готовий ущільнювач сіліконовий "П" подібний, але.. з ним фальшдно застрягає.

Бачу два варіанти: пиляти фальшдно щоб не застрягало разом з ущільнювачем, або приварити по колу каструлі пруток діаметром 6-8 мм, якій перекриватиме зазор. Пруток легше зігнути по потрібному діаметру.
Вагаюся що буде зручніше та простіше.
Фальшдно товщиною 1,2мм. Здерти половину діаметру на 1,5-2 мм те ще задоволення. А зварювання- каструлька вже утеплення, треба зрізати утеплення біля місця зварювання з відступом на 5-10 см бо згорить...

Уточнюю: якщо вварювати щось, наприклад полосу, фальшдно лягає на цю полосу і тоді не важливо який зазор і де був, наприклад, полоса шириною 15 мм перекриє зазор до 14 мм включно
Лучше сожалеть о содеянном, чем горевать о упущенном....

vova0869

Болгарка и лепестковый абразивный круг легко справятся с этой задачей .

котХ

Никто не встречал фальшдно для армейской полевой кухни на 100л?

DAP

Цитата: котХ від 11-07-2023, 07:53:16Никто не встречал фальшдно для армейской полевой кухни на 100л?
Если для пива, то лучше, что-то типа базуки. Пусть Рамуальдище расскажет, как у него на пивоварке сделан фильтр.

Сергій Леонідович

Цитата: котХ від 11-07-2023, 07:53:16
Никто не встречал фальшдно для армейской полевой кухни на 100л?
я хтів зробити, бачив так: на алі є друшлак без ручок, як миска, але чомусь ту ідею закинув
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Kabah

У мене спроба перегнати густу зернову брагу на ТЕНі з фальшдном закінчилася повним фіаско. Жорсткий пригар. Дуже довго відчищав ТЕН і апарат від смороду і згорілої каші. Потім спаяв із мідної смужки і нержавіючої сітки відро, і все стало прекрасно переганятися без пригару. А через пару років такі відра вже некустарного виконання стали продавати в магазинах, типу як тут https://spirtkolonna.kh.ua/ukr/product/universalnaja-korzina/ На аліекпресі теж натикався (думаю наші бариги звідти їх і возять)

SMF spam blocked by CleanTalk