Двоконтурна автономка

Автор Игорь, 07-08-2023, 13:39:35

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Маю класний зовнішній блок від  24-го кондиціонера. Такий без проблем здує 6-7 кіловат тепла.
Давно маю задум зробити автономку на два канали, з двома насосами, щоб обслуговувати два процеси, що йдуть одночасно. Наприклад, дистиляція та ректифікація. Це буде як один карлсон та два малюка під одним дахом. 
Якщо попит буде - втілю свій задум в життя, якщо вже зараз. Якщо ні - буде чергова потужна автономка на один контур.
Двоконтурна буде коштувати 15 тисяч грн, звичайна - 12.
За блок віддав 4 тисячі. Він у відмінному стані, "не битий, не фарбований", радіатор та вентилятор - як нові. 
Це повідомлення - спроба вивчити попит на двоканальний варіант.

Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ГонщикФормулы

Я если у меня уже есть блок, можно ли его переслать, и сделать из моего?

ИгорьTopic starter

Без проблем, якщо вентилятор працює, а радіатор не пробитий, не забитий, і до його виходів можна під'єднатися. 
На яку потужність блок? Її можна побачити на шильдику.
Тобі треба на один контур, чи на два?

ГонщикФормулы

Доберусь до блока, сфотографирую.

ДимаС

Взагалі якщо дозволяє електрика та потужність внутрішнього блоку - ідея гарна.
Але. На практиці я не розумію навіщо Карлсон. Внутрішній блок видуває повітря нехай з максимальною потужністю - це смішні енерговитрати.
Здуває най здуває...
А от регулювати потік саме до дефлегматора - то вже треба якісно Малюком/двома Малюками/Дуплетом
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

Є низка причин, що примушують регулювати оберти вентилятора, ала я почну з кінця. 
Я писав про два малюка та Карлсон під одним дахом, але це функціонально.
Фактично це - той самий контролер, що піклується двома насосами, до нього тільки треба додати датчик температурі та ключ керування вентилятором. 
Тобто, різниця в собівартості варіантів з керованим та некерованим вентилятором невелика.

ИгорьTopic starter

А тепер про користь такого підходу.
Якщо взимку блок стоїть на вулиці, то коли вентилятор мотає на повну, теплоносій охолоджується нижче нуля, навіть шланги обмерзають :)
Флегма не просто переохолоджується, вона замерзає :).
Але якщо зупинити вентилятор, то успіх залежить від вітру. Якщо він є, все може бути добре, а якщо нема, за певний час радіатор прогрівається, охолодження вже не вистачає. 
Тобто, якщо блок взимку стоїть на вулиці, вентилятором слід керувати, без цього ніяк. 
А якщо вентилятор стоїть в приміщенні?
Вентилятор 24-ки потужний і гучній. Якщо вмикати його на повну, буде зайвий шум та протяг. А якщо ми використовуємо його як опалення приміщення, зайва швидкість - це недогрів повітря в знов-таки зайвий протяг.

ИгорьTopic starter

Є непоганий підхід . Зменшити оберти вентилятора можно шляхом підключення послідовно з ним  лампочки розжарювання ват на 20-40-100, або конденсатора відповідної напруги та ємності.
Але є шанс спіймати проблему.
Якщо вентилятор працює на опалення в закритому приміщенні, температура повітря неухильно росте, а це потребує збільшення обертів. Якщо ми обмежимо оберти конденсатором, існує шанс того, що в певний час обертів не вистачить, станеться перегрів. 

ИгорьTopic starter

Є більш делікатні підстави віддати перевагу варіанту в керованим обдувом.
Перше - це переохолодження флегми при ректифікації.
Щоб його уникнути, треба подавати воду в дефлегматор з найбільшою можливою температурою. 
Ідеально було б градусів 50-60, але ж ми цією водою охолоджуємо спирт, і якщо він на виході буде гарячіший за 45 градусів, це вже забагато, будуть втрати спирту та зайве його окислення.
Тому температуру води на вході в деф треба тримати на рівні 35-40°С
Якщо вентилятор буде мотати на всю, температура води на виході буде мати температуру повітря. Градусів 20-25, а це замало. А взимку при розташуванні на вулиці - мінус 10. :)

ИгорьTopic starter

Це все стосується ректифікації.
При дистиляції можна обертами не керувати, а дати на повну. Наприклад, налаштувати температуру води на 3 градуси вище за температуру повітря. Вентилятор зупиниться лише по закінченні роботи, але й тут є одне "але".
Переохолодження дистиляту теж не найкращий варіант.  Довго писати, вже писав. Це пов'язано з розчиненням в дистиляті неконденсованих вонючих газів при їх сумісному проходженні крізь холодильник. Розчинність газів у рідині помітно зростає при зменшенні температури, тому рекомендації про 40 градусів можна розповсюдити не тільки на ректифікацію, а й на дистиляцію.

ДимаС

але замість лампочки можна використовувати пульт від внутрішнього блоку та поставити на ньому ту швидкість яка потрібна. Так, це так само як керувати потоком води на деф голчастим краном, але ж буде Малюк ще...
А от надворі у морози - так, дійсно буде переохолодження ОР та нею флегми... я про це не подумав, бо юзаю тільки у приміщенні...

добавлено: 08-08-2023, 15:37:54

Так, у мене у приміщенні 35-40С, але це доки літо... Виходить що Малюк+Карлсон таки маст хев. Дякую за розтлумачення що до чого.

ИгорьTopic starter

Пульт? Для зовнішнього блоку? Як?

Я підкреслю окремо. Керування обертами в фанкойлі - це не додатковий пристрій за 2 тисячі грн всередині, а додатковий датчик та ключ до единого контролера.
Навіть якщо буде двоконтурна система з двома насосами, це не призведе до використання додаткового малюка.
Знов таки, це буде додатковий датчик та ключ для насосу. 
Плюс додаткове програмування, але це вже інша справа.

ДимаС

Spoiler
все, сорі, я недобачив що мова у першому повідомленні про зовнішній блок
[close]

ИгорьTopic starter

Головна перевага зовнішнього блоку - це готовий корпус з місцем для розташування насосу, ємності з водою та автоматики. 
Якщо мова йде про внутрішній блок, то це окрема тема. Я, доречі, мав намір відмовитись від карлсона, зробити не плавне, а ступінчасте керування шляхом перемикання конденсаторів чи потужних резисторів за допомогою реле чи симісторів. Не вийшло, але я не не закинув цю тему.

ДимаС

Ігоре, тема цікава. Я зара просто не потягну цей проект.
А так взагалі я би робив насоси всередині приміщення, автоматику теж, а також перемикач літо-зима щоб зимою саме у приміщення пускати тепло

SMF spam blocked by CleanTalk