Соус із ферментованого, гострого перцю

Автор фотограф, 07-09-2023, 19:19:32

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

фотографTopic starter

Так як тема про гостреньке то не буду нову створювати. Зробив соус з квашеного пардон,  ферментованого :) гострого перцю. Взяв рецепт з інтернету. Все тупо просто - миємо, відрізаємо плодоніжку. Насіння не виймаємо, ріжем перець на шматки і напихуємо у банку. Я натовкав повну трилітрову.  Заливаєм водою доверху. Зливаєм воду і дивимося об'єм рідини. В мене вишло майже два літри води.  На літр води столова ложка з верхом солі, розмішуємо і заливаєм перець. Зверху в банку засовуємо щось,  щоб придавити перець, щоб він був у розсолі весь.  Я спочатку засунув кришку капронову, але діаметр виявився малим ( перець трохи розм'як, тому засунув кришку з літрового пластикового ведерця (попередньо проплавив там десяток дірок) Виходить придавлений перець а зверху рідина. І під гідрозатвор. Тиждень легенько побулькало, тиждень не булькало, почала зверху біла плівочка на розсолі утворюваться, як на солоних помідорах.  вирішив закінчити. Розсіл злив, перець пропустив крізь шнекову давілку для томатів. Шкурки пропустив два рази, другий раз теж щось там віджалося. З трилітрової банки вийщло 750мл соусу. Соус бомба, не тільки за гостротою, але і за смаком. Якщо фабричний Табаско просто кислий/пекучий/солоний, то тут є смак перцю, а не тільки гострота. (почитав етікетку Табаско, там перцю 19% а інше сіль та оцет. І ці люди ще щось пишуть про трирічну ферментацію у дубових бочках...)   Тут по замовченню " з банки" мені достатньо і солі,  і кислоти. Дружина сказала, що можна б ще отцу,  ну це корегується. Рекомендую.
Але є пара питань, може хто допоможе. По перше, мабуть він не буде довго зберігатися без холодильника (якщо не додати оцту щоб було забагато а смак псувати не має бажання), а по друге злив я розсол а він такий смачний, духмяний та гострий, що боляче було його виливати. Якщо назбираю перців, спробую без розсолу зробити, солити рублений перець. У кого є льох, то треба робити такий квашений перець цілим, а не соус,  дуже смачна штука. Процес не фотографував, там все просто. Результат красивий ( якщо чесно, коли стоїть разслоюється як томатний сік :) треба взболтати)

ДимаС

Виглядає просто бомбічно!!!
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Delta

Тему вирішив відокремити...так як це далеко не аджика... :)
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

фотографTopic starter

Дубль №2. В цей раз вирішив зробити без розсолу. Подробив перець,  штук 40-50 там було,  наш місцевий різний. Додав штук двадцять Хабанеро, та мисочку невідомого мені перцю. В теорії він повинен бути гострим ( Aji Lemon),  але по факту виявився зовсім не гострим. Але він має дужи сильний аромат хіненсенсів (якби негострий Хабанеро з трохи кислинкою), думав додасть аромату. Вишла трилітрова банка. Додав три столових ложки солі,  і під гідрозатвор. Через пару днів процес пішов, але вся ця каша піднялася до гори і поперла у гідрозатвор. Пересипав у п'ятилітрову банку, місце вільне в банці є - подрібнив туди ще штук п'ятнадцять перців. Ну все,  "виграло", постояло, заспокоїлося, почала біла пліснява на стінках утворюватися. "Віджав", з трохи більше 4 літрів подрібненого перцю вишло десь 1.8 літрів домашнього "Табаско". Ніяких смаків та ароматів від Хабанеро не залишилося, смак як і у варіанті з розсолом   Але гостроти побільше :'(, пробиває. Годиться,  і мороки не багато. Зберігаю у холодильнику.

SMF spam blocked by CleanTalk