Лавандовий джин

Автор Pretorian, 09-09-2023, 21:51:55

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

PretorianTopic starter

Пару років тому почав я виготовляти домашній самогон. Гнав з фруктової сировини, але люди просили джин. Тому після ряду технічних і органолептичних досліджень в мене з'явився власний рецепт джину. В ньому є ряд недоліків і одна велика перевага – людям смакує.
По стилю цей джин нагадує Tanqueray. Але з приємними галицькими нотками. В смаку сильно виділяється лаванда. На другому місці йде мята. Нотки ялівцю чують далеко не всі. Також присутній легкий цитрусовий післясмак. Чудово п'ється як в чистому вигляді, так і з тоніком. Хороші відгуки від чоловіків і жінок, різного віку і поколінь.

Інгредієнти
Вода – 8100 мл
Самогон 94+%  – 5000 мл (в основі цукор + зерно)
Ялівець – 140 гр
Коріандр – 30 гр
Свіжа цедра лимона – 26 гр (1 гарний лимон з Привокзального)
Сушена цедра апельсина - 23 гр
Свіже листя лаванди – 13 гр
Свіже листя мяти – 10 гр

Джин женеться в кінці серпня! Якраз тоді, коли лаванда відцвіла і робиться обрізка.

Отже, розбавляємо НДРФ до 55-60% і засипаємо всі інгрідієнти в рідину. Настоюємо 36-48 годин. Розбавляємо спирт до 30%.
Переганяємо.
Нічого не фільтрувати, не витягати. Сировину не товкти. Просто зібрати 100мл голів і тіло до 47-50% на папузі. Хвости – бажано теж зібрати, тільки не пити.
Тіло одразу розбавляється до 47-48% чистою і смачною водою. Дати відстоятись 1-2 тижні.

Особливості
Я використовую самогон власної відгонки, а не купований спирт. Зерно для нього може бути як пшеницею, так і ячменем.
Свіжа лаванда і свіжа м'ята були моєю помилкою. Я прив'язаний у виготовлені до досить вузького часового проміжку. Аромат лаванди в червні і в серпні дуже відрізняється!
Сорт м'яти має значення. Перцова м'ята цікавіша ніж чайна.
Смак джину дуже насичений травами. Ялівець майже не чути. Або ялівець доповнюється ароматами лаванди і просто стає непомітним.
Апаратура для відгонки – нагрів м'якою парою, стальна царга 30см, папуга. Відбір йде по флегмі (100% флегми відбирається).
Під час відстоювання аромат джину буде змінюватись. В моєму випадку зміна йде від мятно-перцового, через цитрусовий, до лавандового аромату. Аромат коріандру зменшується протягом всього етапу відстоювання. За 1-2 тижні аромат стабілізується і тримається.
Рецепт можна лінійно масштабувати!
Джин не дає опалесценції при змішуванні з тоніком.

Смачного!
Із задоволенням вислухаю поради щодо покращення рецептури і уточню незрозумілі моменти.

ГОГа

Цитата: Pretorian від 09-09-2023, 21:51:55По стилю цей джин нагадує Tanqueray. Але з приємними галицькими нотками. В смаку сильно виділяється лаванда. На другому місці йде мята. Нотки ялівцю чують далеко не всі. Також присутній легкий цитрусовий післясмак.
Цитата: Pretorian від 09-09-2023, 21:51:55Із задоволенням вислухаю поради щодо покращення рецептури і уточню незрозумілі моменти.
Цитата: Pretorian від 09-09-2023, 21:51:55Інгредієнти
Вода – 8100 мл
Самогон 94+%  – 5000 мл (в основі цукор + зерно)
Ялівець – 140 гр
Коріандр – 30 гр
Свіжа цедра лимона – 26 гр (1 гарний лимон з Привокзального)
Сушена цедра апельсина - 23 гр
Свіже листя лаванди – 13 гр
Свіже листя мяти – 10 гр
1. Родина джинів - вельми різноманітна, може відрізнятись ну дуже одне від одного, але нота ялівцю має проходити як основна (або як одна з головних) нота.
2. Самогон може бути в основі напою, але якщо там присутній цукор при ставлені браги більше 10-20%, то краще вже використовувати спірт-ректифікат (хоча є любителі самогонного присмаку...). Тобто, добре перегнаний дистилят на основі зерна - годиться, а ось самогон з цукру, навіть замаскований зерном - ні.
3. Гарний джин таки має давати оплесценцію, яка свідчить про достатню кількість ароматичних речовин в напої.
4. Порівняння з Tanqueray викликає усмішку. Ну, то таке... :D
Таким чином, висновки (IMHO):
- напій має право на життя, паче він подобається споживачам;
- напій поки не може іменуватися джином, оскільки не має домінуючої нотки ялівцю, навіску шишкоягід потрібно збільшити принаймі вдвічі;
- можливо, аромат лаванди "глушить", може зменшити навіску лаванди?
- щодо опалесценції, то то таке: не всі джини її дають при змішуванні, наприклад,  з тоніком;
- це моє ставлення: я не переношу присмаку самогону, тому джин на самогоні для мене НЕ ДЖИН, але про смаки не спорять..
Единственный "грех" на земле - это глупость

PretorianTopic starter

Дякую за відгук. З більшістю пунктів я згоден.
Кількість ялівцю і дійсно вартує збільшити. Мені теж бракує смаку ялівцю. Але лаванда класна.
Самогонного присмаку в мене нема. Мій самогон взагалі неправильний :) Хоча, гнати на купованому спирті було би більш раціонально.

Єдиний пункт, який викликає подив -- спирт. Я знайомий з вимогою чистого зернового спирту, як основи. Але я робив джин з яблучного спирту (скопіював сучасну французьку методику). Мушу відмітити що квіти бузини + яблучний спирт дають шикарний шовковистий ефект. Зараз експерементую з вимочуванням малини в спирті сирці. В мене склалась думка, що спирт може бути різним, аби не смердючий.

ГОГа

Цитата: Pretorian від 10-09-2023, 11:43:44В мене склалась думка, що спирт може бути різним, аби не смердючий.
Спирт МАЄ БУТИ БЕЗ ЗАПАХУ І ПРИСМАКІВ. Різним буває лише НДРФ. На нашому Форумі саме так, як я написав. Спирт, що налили в стакан і поруч поставили стакан з водою - на запах не відрізняються, хібо сильно нахилилися і пари спирту вдарили в ніс. Наш спирт переважає всі стандарти і ГОСТи. І це не хвальба: це факт, доведений чисельними хроматограмами і дегустаціями.

vova0869

Якщо це спирт то визначити яка сировина лежить в основi не можливо .

PretorianTopic starter

Цитата: vova0869 від 10-09-2023, 17:44:01
Якщо це спирт то визначити яка сировина лежить в основi не можливо .
Думаю що суть не в самому спирті. Наскільки я розумію, ГОГа пропонує використовувати ректифікат як основу джину. Більшість виробників теж рекомендують чисту зернову основу. Я схильний до самогонної основи (НДРФ, яблучний самогон, ...). В кожного свої смаки, технічні можливості і мухи в носі.

Игорь

У кожного дійсно свій погляд та свої смакові преференції.
На мій погляд, використовувати аромат лаванди або ялівцю задля маскування огріх невдалого, недоочишенного ректифікату з цукру - це не найкраще застосування лаванди та ялівцю :) 
Це як яскравий манікюр на грибкових нігтях сифілітичної повії. На перший погляд -все гаразд. А насправді...
Хоча - розумію. А що робити повії,якщо здоров'я вже нема та не буде, а гроші потрібні? Або у нашому випадку - а що робити, якщо ретельно позбавитись бздючих домішок цукрового самогону не виходить, а смачних напоїв хочеться? Доводиться маскуватись, та  переконувати оточуючих, та в першу чергу - себе, що манікюр класний, а у смороді  замаскованого самогону є якась особлива фішка.
Але на відміну від сіфілітичної повії, у нас перспектива краще. Повія буде маскуватись до самої смерті, в неї вибору нема.
А у нас прихильність до маскування швидко проходить коли виходить добре очистити цукрову сировину до нейтрального стану. Тоді лаванда або ялівець використовуються не як рятування від блювотного рефлексу від цукрово-самогонної мерзоти, а як основа смаку та аромату гарного напою. 
А якщо випадково зі спиртом щось не вийде, повертатись до практики маскування вже не тягне. Більшість швидше проведе повторну ректифікацію, ніж буде приховувати огріхи "фарбуванням хворих нігтів".
Пишу це і усвідомлюю - сперечатися в цій темі сенсу нема, бо якщо людина вже впевнила себе в тому, що самогон з цукеркою - це смакота, а тим більш якщо вона почула захоплені відгуки цілої юрби шаролюбних гаражних дегустаторів, сперечатися - дійсно - марно.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

PretorianTopic starter

Дякую за детальну і розгорнуту відповідь.

Игорь

Прошу вибачити, якщо був занадто різким. Старішаю та часом стаю нестерпним :)

ГОГа

Цитата: Игорь від 11-09-2023, 10:29:24
Прошу вибачити, якщо був занадто різким. Старішаю та часом стаю нестерпним :)
Ооо...  Pretorian, это еще тебе повезло, что не на Батарейкина попал.

фотограф

Pretorian, Ти молодець, тільки поміняй назву теми на Женевьер а не Джин, бо чиплятися будуть

vova0869

Як корабель назвеш так i попливе .

Игорь

Анекдотець навіяло.
Допис в youtube.
Шановний авторе, щиро дякую за чудовий рецепт "Омари з Авокадо під соусом Теріякі".
Відверто кажучи, я замінила омарів оселедцем, авокадо - цибулею, а соус - соняшниковую олією. Вийшло казково, дуже смачно. Гості були у захваті. Всі жіночки  записали рецепт Вашого блюда з моїми правками, і тепер завжди будуть готувати омарів з авокадо на всі свята.
Ще раз дякую, викладайте більше рецептів.
Женевьер - дуже демократичний напій, смак напоїв різних виробників  може бути дуже різним ,але в рецепті женевьера є дві незмінні, непохитні позиції.
Перша - це ячмінно-солодовий дистилят в основі.
Друга - це  ялівцева основа аромату. 
Все решта - на вибір, на смак автора.
Якщо замість солоду буде цукор, а основою аромату -лаванда, то це буде точно друга частина наведеного анекдоту.

Dudley

Декілька днів слідкував за гілкою. Цілком і повністю погоджуюся з Гогою і Ігорем! Оскільки тема джину мені трохи знайома, напишу і я свою думку. Ми живемо в еру цифрових технологій і прочитати основи виготовлення джину не складно. Вибір інгредієнтів мене дивує. Чим можна обгрунтувати використання і сушеної цедри і свіжої? Чого листя лаванди, а не цвіт? Саме там ефіри потрібні для джину. М'ята навіть не зайва, просто пальцем в небо, щоб створити букет. Батарейкін, я чекаю! Не підведи!

Игорь

Експеримент, в тому числі і з рецептурою, це завжди цікаво і добре.
Я  за експерименти, але проти використання прикипілих, звичних назв не по призначенню. Бо якщо я чую назву "джин", то очікую саме джин.
Не буду сперечатись, і навіть схильний вважати, що так воно і є - напій, про який йдеться, може бути цікавим, легко питким та безпроблемним на ранок, але....
Але якщо я чую слово ДЖИН, то чекаю джин, а не оселедечь з цибулею, яким би смачним оселедець не був :)

SMF spam blocked by CleanTalk