Дистиляти з ректифікату.

Автор ГонщикФормулы, 17-11-2023, 08:59:58

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Игорь

Цитата: voffka75 від 23-11-2023, 13:36:31посилання не дам, але мені здається це очевидним
Я так і зрозумів.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

voffka75

Я не
Цитата: Игорь від 23-11-2023, 13:39:48
Ще посилання...
ЦитатаЗерновий віскі найчастіше використовується від 3 до 5 років у купажованих марках віскі.Він також затребуваний у різному віці в сумішах: 5, 8, 12 років і старше
Якщо витримка дійсно не потрібна зерновому спирту (не GNS), то навіщо його витримують 3-5-8-12 років? Нема чим бочки заповнити?
Тому що вони не можуть змішати купаж який будуть продавати як 12-річний, з зерновими спиртом, який не витриманий 12 років. Якщо не етикетці позначено 12, це означає, що всі спирти там мають мінімальний вік 12 років, а може і більше.
Зернові спирти витримують 10,12, 25 років, лише щоб мати можливість проводити купажі з зазначеним віком.
Я не стверджую, що зерновий спирт зовсім не покращиться за цей час. Ні. Звісно що він зміниться. Але не стільки як за цей період зміниться важкий дистилят. Тому більш легкі дистиляти потребують меншого часу на витримку, і можуть скоріш досягнути результати ніж важки.

Ось купажований віскі 12 річний. https://rozetka.com.ua/chivas-regal-080432400432r/p359566296/
Цифра 12 на пляшці гарантує що навіть зерновий спирт у цьому купажі також було витримано не менше 12 років. Тому саме для забезпечення таких блендів, виробники закладають зернови спирти на довго витримку. Але смак напоя визначають не вони, а солодові спирти, як в цьому бленді можуть бути навіть і старше 12.

І у продажу майже немає зернових віскі з значною витримкою, а солодовий віскі є. Так, можливо знайти окремі релізи зернового віскі 20-річного, але це буде скоріш виключення з правил. Так масово ніхто не робить і не торгує окремо зерновими віскі зі значною витримкою. А солодових повно. Тому, що солодовий має сенс тримати 20 років, а зерновий не має сенсу.

Игорь

Цитата: ДимаС від 23-11-2023, 07:57:40Тому у РК ми можемо або завищувати відбір, але не факт що при цьому на стандартних 1,5м 2ʼʼ після відбору голів вийде мати при гарному розділенні колони менше укріплення.
А от висота насадочного шару та, що думаю цікаво може бути - його діаметр, наприклад до 10ʼʼ, от це те що може дати результат.
Ти починаєш не з того. Починати треба з дріжджів. Дріджджі для GNS та для зернового "недоректифікату" різні. Я давав поситлання на публікацію.
А потім треба з кололни вигрісти половину чи дві третини насадки, ретельно відібрати голови, а потім налаштувати віжбір такий, щоб міцність на виході була менша за 95. Це десь в півтора - два рази більше за звичайну.
Це так, на перший погляд. Детальніше стратегію такої ректифікаціх можна скласти, виходяци з цілі - вмісту домішок у спирті. Там тільки сивушних спиртів має бути щось біля 3000 мг на літр.
Головне - сировина. Зерно, осододжене не ферментами, а солодом. Можливо останне не принципово.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Игорь

Нагадаю. В табличці одиниці виміру відрізняються від звичних для нас мг/л б.с.
Це грами на сотню літрів. Щоб перейти до мг/л, треба множити на 10.
Отже, виходячи з цих цифр, можна зробити висновок, що голови відібрані не дуже ретельно, ацетальдегіда 112 мг/літр, етілацетату 370 мг/літр. Ізомірів амілового спирту - дуже багато, майже 3 грами на літр.
Здається, я знаю яке обладнання зробить такий спирт з зернової браги.
НБК з укріпленням.

Игорь

Цитата: voffka75 від 23-11-2023, 13:44:45у продажу майже немає зернових віскі з значною витримкою.... Тому, що солодовий має сенс тримати 20 років, а зерновий не має сенсу.
Це знов твоя власна думка?

voffka75

Цитата: Игорь від 23-11-2023, 14:11:18Це знов твоя власна думка?
Це загальна відома інформація

Игорь

Де можна знайти ще хоч одне джерело такої точки зору?

ДимаС

Цитата: Игорь від 23-11-2023, 13:51:36Дріджджі для GNS та для зернового "недоректифікату" різні.
Ігоре, вибач, але твою думку я поважаю, але тут маю власну і думаю що ти невірно прочитав статтю.
Ну не можуть існувати чудо дріжджі, які на відміну від інших дріжджів наброджують від 10 до 2000 разів менше домішок(як зазначено у твоїй таблиці, яка відображає тільки кількість конгенерів у "свіжому" дистиляті та зерновому НДРК)...
Spoiler
Таблиця 3. Профіль конгенерів нового віскі і нейтральних спиртів. Значення представлені у грамах на гектолітр спирту. Значення з символом < вказують на нижчі границі виявлення тесту і вказують на те, що сполука не була виявлена. Аналіз проведено компанією Tatlock & Thomson (Левен, Великобританія) на зразках, наданих Arbikie Distilling Ltd. (Арброт, Великобританія).
[close]
Ну це нереально, знаючи принципи роботи дріжджів.
То або маркетологи піарать супер дріжджі у статті, або "забули" що перший стовпчик то дистиляція на аламбіку, а другий на колоні, звідти й різниця.
Я думаю якби такі чудо джіжджі існували, ми би про те чули вже давно, а так схоже на фейк.

На графіку зі статті "0" то не є абсолютний нуль конгенерів, а нуль, відносно якого аналізують картину.

Але сама стаття крута. Особливо порівняння загальної кількості ефірів (етерів? естерів? :o) у нейтральному спиртові та віскі, ось це вже схоже на правду, що ріниця є, ане не на порядки.
Також видно гарно що віскі треба зброджувати при 20С, а не при 30-38 як зазвичай це робиться "щоб швидше". Зазвичай у пивній темі навпаки, чим більше температура тим більше домішок. Тут схоже рівні умови були і саме ця таблиця показує фактичну різницю між штамами при однакових інших умовах.
Spoiler
Таблиця 3. Вплив штаму дріжджів і температури на утворення ефірів під час ферментації кукурудзяного віскі. Концентрації конгенерів були виміряні в дистилятах з одноразової дистиляції за допомогою гібридного апарату об'ємом 30 літрів і виражені в грамах на гектолітр абсолютного спирту (АС, спирт об'ємом 100% об.). EA: етиловий ацетат. Досліджені ефіри: ізоаміловий ацетат, етиловий каприлат, етиловий капрат. Аналіз виконаний за допомогою Lallemand Biofuels & Distilled Spirits R&D, Монреаль, Квебек, Канада.
[close]
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Игорь

Не то ты прочел.
В таблице примеси зернового виски крепостью 94 с копейками, против стандарта на gns

Игорь

Цитата: voffka75 від 23-11-2023, 14:13:18
Цитата: Игорь від 23-11-2023, 14:11:18Це знов твоя власна думка?
Це загальна відома інформація
"Загальновідома"- це те, що не має іншої точки зору, не викликає заперечень.
Автор цього відео має іншу точку зору.

ДимаС

Тобто якщо нам не треба GNS - ввалюємо стандартні віскарні дріжджі, бродимо на 20С і вуаля - маємо чистий ароматний смачний продукт, якому треба мінімум часу у бочці провести, або гарно й по-білому можна...
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

voffka75

Цитата: Игорь від 23-11-2023, 14:40:42Автор цього відео має іншу точку зору.

І що такого в цьому відео, що спростовує моє твердження?
Ну чувак отримав 36-річний зерновий віскі. Так, він добрий. За 36 років. Хто буде цьому заперечувати? 36 років витримки може і цукровому самогону на користь пойде.
Але, за ці 36 років солодовий віскі був би ще кращій ніж цей зерновий.
Це відео для шанувальників, для цікавості. Але ринок про це думає інакше. Відкрий любий сайт з продажу віскі, ти там знайдеш десятки солодового віскі з витримкою більше 10 років. А зерновий віскі якщо хоч один буде то вже добре, а якщо і буде то скоріш за все трирічний. Може на якісь зовсім спеціалізованих сайтах можливо знайти рідкісні зернові релізи, але як вже казав, це дрібні виключення, а не правило. Так екзотика.
Чому? Тому що потенціал витримку у зернового виски менше ніж у солодового, тому виробникам немає сенсу закладавати на довготривалу витримку саме зерновий віскі, тому, що при порівнянні зі своїм солодовими ровесником він програє.
Для чого у такому разі закладають? Щоб робити купажі з солодовими виски.
Якщо було б інакше, то мали б повно зернового віскі на ринку, тому, що він дешевше для виробника, ніж солодовий. Але ж такого немає. Чому? Тому що споживач віддає перевагу солодовому.

Добра стаття з ресурсу, на який ти послався про зерновий віскі

http://whiskydaily.com/grain-whiskies-for-long/

ГОГа

Цитата: Игорь від 23-11-2023, 14:01:48Здається, я знаю яке обладнання зробить такий спирт з зернової браги.
НБК з укріпленням.
Так! Саме так я робив свє перше віскі.
Единственный "грех" на земле - это глупость

Батарейкин

Цитата: Chatter від 20-11-2023, 03:34:59

Ты нас, говном батарейкина накормить хочешь?

смачного!!!
расскажи я то тут причем? это мое первое сообщение в этой теме
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

SMF spam blocked by CleanTalk