Фісташківка

Автор Ivan 68, 02-02-2024, 16:32:49

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68Topic starter

Одного разу в Ютубі побачив рецепт на основі шкарлупок від фісташок і вирішив повторити.
Але спочатку перевірив, як і інші автори роблять. Ну як Вам сказати. Чи то люди не уважні, чи то так є - хто в тин, хто у ворота. Потім дивуються і плюються, що не вийшло. А насправді секрет в цьому напої один - потрібно обжарити фісташки в духовці (на сковорідці не підійде!!!) постійно помішуючи (досить довго виходить. десь 3 - 4 години, але воно того варте) до кольору добре обжареної кави. Ми з Дружиною коли перший раз це робили ще спорили - досить (бо реально надоїло), чи ще. Так я, щоб не відгавкуватися і доказувати, що потрібно ще, взяв одне добре обжарене зернятко кави і по ньому орієнтувався. От і все.
Сам рецепт простий :
- купляємо, або робимо пиво і до нього фісташки (приблизно 250г). Само собою, чим кращі по якості фісташки, тим смачніші вийдуть напої.
- неспішно попиваючи пиво і споживаючи фісташки, шкарлупки збираємо в окрему ємність і очищаємо їх від лишніх домішок/плівочок
- промиваємо шкарлупки фісташок пару раз водою від солі
- після того обжарюємо шкарлупки фісташки в духовці (інструкція написана вище)
- беремо дистилят/сортировку/самогон/типу магазинну - 2,5-2,7л і наливаємо в трьох літрову банку
- додаємо фісташки. На трьохлітрову банку я давав по різному. оптимально грам 40-50 на літр
- ставимо під кришкою ( я використовую вакуумні) на пару місяців.
- через пару місяців переціжуємо і ставимо на відпочинок
- а от далі... все як з коньяком, або віскі - чим довше стоїть, тим смачніше виходить.
Якщо ми наприклад говоримо про звичайний цукровий якісний дистилят - то на колір, запах і смак буде щось середнє між коньяком та віскі.
Одразу скажу - щепа хай сховається. На шкарлупі від фісташки в рази смачніше виходить.
Я пробував і з фруктовими дистилятами. Результат досить хороший.
Бонус для тих, хто прочитав до кінця -
Одного разу у нас вийшла одна оказія. Я був зайнятий і попросив Дружину обжарити мені шкарлупки для фісташок. Я їх перед тим обчистив, промив. Підготував одним словом. А Дружина вирішила пошвидше обжарити і спробувала зробити це на сковорідці. Але не тут то було! Краї шкарлупки вже почали обгорати, а середина горбика - ні. Одним словом все одно прийшлося завершити в духовці. Але проявилася інша цікава штука. В напої додалася ніжна димність. Як у димних віскі (не плутати з торфяними).
У мене один Кум дуже полюбляє віскі (колекційні і не дуже) - так я з ним багато чого надегустувався, є з чим порівняти.
Спробуйте - не пожалкуєте.
Краще ніяк, ніж як небудь.

Батарейкин

Цитата: Ivan 68 від 02-02-2024, 16:32:49Спробуйте - не пожалкуєте.
ну мы раньше по богатому жили
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,845.msg238453.html#msg238453

как этот напиток исправить
http://labspirt.com/forum/index.php/topic,845.msg238494.html#msg238494

добавлено: 02-02-2024, 17:30:25

Цитата: Ivan 68 від 02-02-2024, 16:32:49Як у димних віскі (не плутати з торфяними).
а это как???
можно немного подробнее?
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Ivan 68Topic starter

Цитата: Батарейкин від 02-02-2024, 17:28:39а это как???
можно немного подробнее?
Не знаю, я тоді мало цим цікавився. Просто пили ті віскарі, як горілку. Хиз його знає, що то було.
Торфяний я пару раз у Кума спробував - не сподобалося. Більше не хотів

BazilVV

Цитата: Ivan 68 від 02-02-2024, 16:32:49На трьохлітрову банку я давав по різному. оптимально грам 40-50 на літр

Можна розжувати, щось я не розумію. оптимально крапка заважає.

vova0869

Рiзний дим . Торфяний це жесть , запах кирзових чобiт та шпал оброблених криазотом . А димний /хоч i той димний /запах копченого солоду .

Ivan 68Topic starter

Цитата: BazilVV від 02-02-2024, 20:27:31Можна розжувати, щось я не розумію. оптимально крапка заважає.
На трьох літрову банку грам 140-150 шкарлупок фід фісташок достатньо. Це я останній раз для чистоти експеримента в порівнянні з дубовими трикутниками переважував. А до того - взяв 250г фісташок. Горішки з'їли, а шкарлупки на одну банку і пішли.

voffka75

Димний та торф'яний це одне й те саме. Просто у різних виробників цей віскі може бути різним по ступеню димності. Солод для копчений торфом відрізняється за вмістом фенолів  ppm. А ще можуть у майшбілу використовувати не 100% копчений солод, а у суміші зі звичайним. Можуть витримати у звичайної бочці, а можуть у хересній, можуть змішати з зерновим віскі і буде більш менш лагідний бленд з легким димом (ред лейлбел джони уокер як приклад). Тому один димний (торф'яний) може сподобатися, а інші ні.

Батарейкин

Цитата: vova0869 від 02-02-2024, 20:36:47А димний /хоч i той димний /запах копченого солоду .
ну так у них холодно и влажно
поэтому солод и сушили на торфе... а дымность то побочный эффект
как раз тот случай кода БАГ выдают за ФИЧУ
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

Игорь

Во дурні... якщо треба феноли, то навіщо торф? В ДСП їх більше. Можна їм солод просушити, а можна просто покришити в сусло разом з солодом 
:)   
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

Игорь

Цитатау них холодно и влажнопоэтому солод и сушили на торфе...
дело не в холоде и влажности, а в том, что дрова дорогие.
Поэтому сушили кто чем мог. Чем подешевле. Кто коровьими лепешками, кто торфом, кто козьими или овечьими шариками. 
В результате эволюции, любители коптить кизяком и шариками постепенно вымерли, кто коптил торфом - выжили и дали потомство. А дрова как были дефицитом, так и остались.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

фотограф

Цитата: Батарейкин від 03-02-2024, 00:10:48как раз тот случай кода БАГ выдают за ФИЧУ
Копчені рибу,  сало, м'ясо так за обидві щоки наминаєте. А тут так відразу "баг" :(

Andrik_K

Цитата: фотограф від 03-02-2024, 10:31:49
Цитата: Батарейкин від 03-02-2024, 00:10:48как раз тот случай кода БАГ выдают за ФИЧУ
Копчені рибу,  сало, м'ясо так за обидві щоки наминаєте. А тут так відразу "баг" :(
Копчені на деревені - уплітають за обидві щоки
Я знаю, що нічого не знаю

Gourmet

Якщо кому не заходить, то прийму в дар цю торфянисту фенольну гидоту з запахом кирзових чобiт та шпал оброблених криазотом, навіть з острову Айла, де ті жлоби не хочуть користуватися газом і впарюють шмурдяк за шалені гроші. Доставку оплачу.  :D

vova0869

Якщо сонце запалюють то це комусь потрiбно .

makrak80

Цитата: vova0869 від 03-02-2024, 20:15:28Якщо сонце запалюють
Та ні Володимире , зірки запалюють ... :D
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

SMF spam blocked by CleanTalk