Збираю колону для Андрія

Автор Игорь, 05-02-2024, 11:07:16

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Вже викладав спосіб зборки колони, але цього разу зробив деякі зміни, покажу весь процес зборки тут,  на фото.

[attach=1]

Царга має гвинт на кожусі. Встановлюємо царгу на куб так, щоб цей гвинт був повернутий до нас.

[attach=2]

На рівні очей, з правої та лівої сторони на кожусі є два отвори, окреслені червоним колом. Вони призначені для кріплення кронштейна

[attach=3]

Приставляєм кронштейн до одного з отворів, та вкручуємо гвинт так, щоб він зайшов у кожух

[attach=4]

направляемо другий гвинт на протилежній стороні до свого отвора, та вкручуєм його теж

[attach=5]

Кронштейн встановлено.

[attach=6]

На корпусі Роси є підвіс з двома лапами

[attach=7]

Підвішуємо Росу на кронштейн

[attach=8]

Час приєднати дефлегматор. Його треба повернути на клампі таким чином, щоб
доохолоджувач спирту дивився ліворуч...

[attach=9]

Штуцер входа води та клапан спирту опинится десь над лівим гвинтом кронштейна

[attach=10]

На кронштейні, на тому рівні, де опинився розподілювач фракцій, є три отвори, крокреслені чорним. В двох верхніх є саморізи.
Цими саморізами слід закріпити на кронштейні розподілювач.

[attach=11]

В третій, нижній отвір слід вкрутити саморіз, що вставленій у металевий хомут на зливних шлангах фракцій
Штекер білого кабеля від спиртового клапана під'єднуємо да відповідного гнізда

[attach=12]

Штекер чорного кабеля від розподілювача вставсяемо в його гніздо на протилежному боці Роси

[attach=13]

[attach=14]

[attach=15]

Раніш для зливних шлангів фракцій  я використовував трубку д.4х1 (друге фото).
Ця трубка недостатньо надійно трималась на носиках шланга, тому у тому з'єднані між носиком та трубкою я підкладав шматок силиконової трубки.
Зараз я перейщов на аналогічний харчовий шланг, але іншого внутрішнього діаметру (перше фото) по зовні шланги однакові, у нового стінка грубіша (це помітно на третьому фото), він тримається н носику шприця надійно. Якщо з часом доведеться міняти шланги, рекомендую використовувати саме такі шланги. 

[attach=16]

Зливні шланги - без змін. Вони оздоблені різнокольоровими кришечками для пляшок. Маленькі червона та не червона (цього разу - синя) призначені для голів та підголовників відповідно.
Велика кришка на п'ятилитрову банку - для передхвостової фракції. На шланзі товарного спирту прищепка, щоб не вилізала 3 великого бутля.
Вимоги до розташування шлангів стандартні. Шалаг не повинен мати мертвих зон, де лідина може накопичитись. Якщо так станеться, шприць цього шлангу може переповнюватись, спирт буде витікати.

[attach=17]

На виході ТСА (трубки сполкучення з атмосферою) є кришка, на яку слід подвісити ще одну пляшку. Призначення відоме.

[attach=18]

Останнім часом я роблю на зливі з ТСА гільзу для термодатчика контроля достатності охолодження.
Саме сюди слід вставити датчик с коротким (метровим) кабелем. Довгий (двометровий ) - для куба. Без фото.

[attach=19]

І нарешті - з'єднання охододження.
Роса висить під дефлегматором, тому, щоб не залити водою Росу, я переніс водяні зє'єднання на підлогу. Тут теж без змін. Холодна вода входить в штуцер з накидною гайкою (позначена синім), а гаряча виходить з нерухомої частити американки (позначена червоним дротиком). Відповідні частини з'єднань з  ялинками - в комплекті.

Все зібрав, все показав, починаю перевірку.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Якщо лишились запитання, саме час їх задати

ДимаС

Треба це у коптерку твою додати, Ігоре.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

ИгорьTopic starter

У сховищі є, але тут вже зі змінами

ИгорьTopic starter

Наочний приклад користі від повномасштабної перевірки колони в реальному процесі. 
За час нічного відбору голів, в пляшці під ТСА накопичилось трохи рідини. Це нормально. 
[attach=1]
Ненормально те, що це не спирт з головами, а вода.
При цьому міцність голови, що була відібрана з розподілювача фракцій - понад 97, це означає, що вода охолодження потрапляла лише в ємність ТСА. А в парову зону дефлегматора, або в доохолоджувач спирту вода не потрапляла.
Води пройшло 40 мл за 10 годин відбору голови, зрозуміло чому стандартна перевірка тиском повітря нічого не показала.
Єдине місце, де вода могла потратити в ТСА   - оцей стик.
[attach=2]
Доведеться вирізати коліно, виправити косяк, та приварити інше коліно.
Зараз поїду в цех - зроблю.
Цікаво, що стандартна перевірка тиском повітря не показало проблеми. Це зрозуміло, 40 мл за 10 годин - це сльози :)
Мабуть якщо б не помітив, за пару ректифікацій може й затягнуло би осадом, а може ні. Краще відремонтую.

ИгорьTopic starter

Це вже другий аналогічний косяк усьому році. Старішаю.
Треба переглянути методику випробувань. Бо з дефлегматорами, що я відправляю без колон, такої перевірки я не роблю.

voffka75

О! а як перевірити самому?

Andrik_K

Цитата: voffka75 від 07-02-2024, 10:40:35
заміряти міцність рідини в пляшці
Я знаю, що нічого не знаю

ИгорьTopic starter

Ну все...
Обрізав...
[attach=1]
Приварив... 
[attach=2]
Почистив.
[attach=3]
Не гірше, ніж було :)

ИгорьTopic starter

Цитата: voffka75 від 07-02-2024, 10:40:35
Є два місця, де з'явиться вода якщо є десь косяк у лінії охолодження дефлегматора.
Це вихід спирту та вихід ТСА.
В подальшому буду перевіряти так.
Підключу воду з водопроводу, а коли вони вже з'явиться на виході, якимось чином перекрию - поставлю кран, заглушку, або просто перегону шланг. Дні може стояти на колоні, а може просто вертикально - бацдуже.
Клапан спирту треба або зняти, або розібрати - відкрутити накидну гайку та витягти пулю з пружиною (обережно, її легко загубити).
На ТСА слід повісити, а під розібраний клапан - підставити пусту пляшку.
Лишити під тиском на годину або на ніч. Вода не має з'явитись у пляшках.

ИгорьTopic starter

Це було дещо...
Після останньої фотосесії привіз відремонтований деф додому, підключив і спіймав облизня. Тече вода з ТСА, та ще й більше ніж було.
Продумав ретельно. Єдине вірогідне місце проблемі - той самий подвійний стик, на якій я вказував олівцем. 
Знов вирізав коліно, знов заварив холодильник, але вже коліно на місто не приварював - заглушив вихід води та дав замість води тиск повітря.
Свистить!
Переварив ще раз, знов заглушив. Без змін.
Зрозумів, що крім вірогідного місця, проблема може вилізти у невірогідному. 
Тому геть під корінь вирізав охолоджувач ТСА, зробив з нуля та приварив назад.
Перевірив водою під тиском. Все добре. За годину жодної краплі води ані з ТСА, ані з клапану спирту.
Лишилось з'ясувати - що ж це було.
А була поперечна тріщина на тілі водяної трубки д.10х1 на 5 міліметрів вище шва, що між охолоджувачем ТСА та холодильником спирта.
Ось як буває. А я тричі верхній шов переварював..

Батарейкин

Цитата: Игорь від 08-02-2024, 15:52:30А була поперечна тріщина
а труба 304? такое по моему мнению на 201 бывает! ИМХО !!! она более хрупкая
я вообще на Европейскую трубу перешел
китайская гамно-гамном
как то откупил за пол цены 12м 10*1 у нее шов БЫЛ НЕ ПРОВАРЕН на 20% длины
для всяких стоек и прочего.... как конструктивный материал
Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

ИгорьTopic starter

Увы... 304-я. 
Видимо, когда внутренняя и наружная трубки уже сварены по торцам, не стоит делать врезки сбоку в наружную трубу. В этом случае наружная нагревается и пытается растянуться, а внутренняя её не пускает. Возникают напряжения. И если металл ослаблен возле стыка, может треснуть.

Батарейкин

Цитата: Игорь від 08-02-2024, 23:03:41Видимо, когда внутренняя и наружная трубки уже сварены по торцам, не стоит делать врезки сбоку в наружную трубу.
о как...
нужно об этом задуматься
я обычно прямоток тубы свариваю
а потом штуцера...
пару раз трещины по живому металлу шли ((( в 10мм от шва

Берегите Людей, после встречи с которыми, что-то Светлое и Радостное поселяется в вашей Душе.

GRIP

Чи е можливість викласти фото зварювального пристрою? Я розумію що це заварка аргоном . Але яким апаратом. Бо їх е безліч.
Оскільки істина в вині ,частина їй уже в мені.
 Глупість це не відсутність ума, це такий ум.

SMF spam blocked by CleanTalk