Мої мангальні захоплення

Автор Ivan 68, 29-02-2024, 19:41:52

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68Topic starter

Маю ось таку колекцію казанів. Коли зібрав, щоб товаришу фото відправити (він просив консультацію), сам здивувався. І звідки вони набралися...
Але є те, що є.

добавлено: 29-02-2024, 19:59:35

З ліва на право :
- наші, козацькі казани, на 6, 8, 15л
- казан угорський для приготування ухи на 10л, емалірований. Дуже зручний. В Угорщині уха називається - Холасле. Особливість - практично не викіпає рідина за рахунок своєї форми.
- казан африканський на 5,5л, чавунний. Дуже зручна річ. Не потребує триноги, або перекладини. Можна ставити на вуглі. Реально працює від декількох хворостин та гілочок. Дров - мінімум. Можна накормити десятьох чоловіків.
- американський казан, чавунний - dutch oven - з додатками такий собі кубік рубік. В ньому навіть хліб та піцу на природі можна спекти. То окрема тема. Якщо кому буде цікаво - пізніше розповім
- азіатський казан, чавунний, на 12л. Раніше мав на 22л, але стало важко його тягати і я подарував його своєму товаришу з Німеччини. У нього родина велика і є кому той казан з пічки тягати (мій товариш має 5 дітей, 9 онуків і 7 правнуків. На Різдво і Пасху винаймає приміщення кафе, щоб вся Родина могла зібратися)
- в другому ряду :
- чавунний казан для тандира
- пічний казанок на 2,5л в якому я на мангалі жарю дрібну рибу-фрі
- більший пічний казанок на 6л. В ньому буває готую всяке різне в тандирі
- похідний алюмінієвий казанок на 4л (ностальгічний)
- на перекладині висить угорський казанок для приготування Бограча. Але з нержавійки для цього блюда не зручний, пригорає. Тому використовуємо його, як прикрасу і для приготування глінтвейну
- під казаном - перший тандир (бо є ще один, переносний), в землі. В ньому можна і невеличкого кабанчика засмажити при бажанні.

добавлено: 29-02-2024, 20:03:52

Поділився, може комусь пригодиться. Весна на носі. І хоч настрій такий собі, але іноді і відволіктися хочеться.
Краще ніяк, ніж як небудь.

andy

Чесно говоря, для меня мангал и казан, разные вещи.
Не, ну на костре юшку с поленом приготовить, или плов. Ну а мясо, или теж ж баклажаны, то казан?
А коллекция, зачёт.
Деньги под ногами, сумей поднять.

Ivan 68Topic starter

Дякую. Так то я тільки розпочав з казанів. Мангали попереду.

andy

Мені цікаво тандир. Якщо чесно, то начинка самси мені не до вподоби, а сам процес доволі цікавий. В ньому не тільки ж лепестки та самсу готують.
Деньги под ногами, сумей поднять.

Ivan 68Topic starter

Я маю два тандира. Один в землі. Інший покупний. Мені товариш з Славянська привозив, коли їх тільки почали у нас в Україні робити. Завтра розповім.

Бандерівець

Цитата: Ivan 68 від 29-02-2024, 19:41:52
Маю ось таку колекцію казанів. Коли зібрав, щоб товаришу фото відправити (він просив консультацію), сам здивувався. І звідки вони набралися...
Але є те, що є.

добавлено: 29-02-2024, 19:59:35

З ліва на право :
- наші, козацькі казани, на 6, 8, 15л
- казан угорський для приготування ухи на 10л, емалірований. Дуже зручний. В Угорщині уха називається - Холасле. Особливість - практично не викіпає рідина за рахунок своєї форми.
- казан африканський на 5,5л, чавунний. Дуже зручна річ. Не потребує триноги, або перекладини. Можна ставити на вуглі. Реально працює від декількох хворостин та гілочок. Дров - мінімум. Можна накормити десятьох чоловіків.
- американський казан, чавунний - dutch oven - з додатками такий собі кубік рубік. В ньому навіть хліб та піцу на природі можна спекти. То окрема тема. Якщо кому буде цікаво - пізніше розповім
- азіатський казан, чавунний, на 12л. Раніше мав на 22л, але стало важко його тягати і я подарував його своєму товаришу з Німеччини. У нього родина велика і є кому той казан з пічки тягати (мій товариш має 5 дітей, 9 онуків і 7 правнуків. На Різдво і Пасху винаймає приміщення кафе, щоб вся Родина могла зібратися)
- в другому ряду :
- чавунний казан для тандира
- пічний казанок на 2,5л в якому я на мангалі жарю дрібну рибу-фрі
- більший пічний казанок на 6л. В ньому буває готую всяке різне в тандирі
- похідний алюмінієвий казанок на 4л (ностальгічний)
- на перекладині висить угорський казанок для приготування Бограча. Але з нержавійки для цього блюда не зручний, пригорає. Тому використовуємо його, як прикрасу і для приготування глінтвейну
- під казаном - перший тандир (бо є ще один, переносний), в землі. В ньому можна і невеличкого кабанчика засмажити при бажанні.

добавлено: 29-02-2024, 20:03:52

Поділився, може комусь пригодиться. Весна на носі. І хоч настрій такий собі, але іноді і відволіктися хочеться.

ніфіга собі багато

Я би тему переніс сюди "Рецепты напитков и закусок" »"Рецепты закусок"

Ivan 68Topic starter

Я не проти. Не знав де розмістити.

Бандерівець

ДимаС

Іване, я сам тільки прочитав у Ханкішиєва про dutch oven - цікава річ, яка на пікові початку розвитку Америки була мега мультиваркою доя переселенців, які не мали на старті нічого.
У колекції не вистачає афганського та мідного казана. Ну і саж (садж) відсутній.
Я поки маю пару азіатів та афганця, теж подобається готувати.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Ivan 68Topic starter

Замість мідного казана маю велику мідну миску. Ще радянських часів. В ній добре на вогнищі (на пічці) варення варити.
Садж чавунний маю давно. Одного разу  був на відпочинку в Угорщині і попав на продаж. Нажаль більше у продажу там мені він не попадався.
Сталіка маю всі книжки. По них і вчився готувати.
Афганський казан не сприймаю. Звичайна дорога скороварка. Мені товариш не вірив - купив. Попробував. Поплювався. Тепер тільки холодець в ньому готує.

добавлено: 01-03-2024, 06:28:19

Сталік про американський казан розповідає поверхнево - бо ще гідно не заплатили.
Його років десять- дванадцять тому було цікаво дивитися. Він "жив" тим всим. Останнім часом я його практично не дивлюся. Пафосу багато. Хоча поради у нього толкові завжди є.

добавлено: 01-03-2024, 07:11:18

У американського казана цікава історія. Цей тип казана придумали Датчани. Він тому так і називається. Їх ідею вкрали/запозичили Англійці. І коли попали в Америку, привезли з собою. І їх дуже вподобали ковбої. В Америці дотепер проходять ковбойські конкурси та фестивалі. І по приготуванню їжі в цих казанах також.
Я десять років тому придбав весь комплект. Тоді він коштував 240 баксів з доставкою. А зараз такі гроші беруть  тільки за казан. У них теж інфляція немала. Купував ось тут - https://www.campmaid.com/
Доставку робила ось ця компанія - https://usain.ua/ua
Трохи відео :

vova0869

А миска мiдна чи латунь.Бо я довго шукав мiдну для купольноi кришки куба .А попадалась латунь .

Ivan 68Topic starter

Володя, якщо чесно, я не знаю. Я купив її у нас на блошиному ринку. Це було років 10-12 тому. Тоді вона у нас коштувала 300грн. Була зелена при зелена. Дружина ледве з хати за неї, що така стара та страшна, не вигнала. Жартую звісно. Як чистити мідні речі я тоді ще не знав, але десь знайшов, що добре підходить кетчуп. Так і зробили. Дійсно відмили. Потім в ній варили сливове варення на пічці на дровах. Ох і смачна штука вийшла. З димком. І остаточно цю миску до блиску вимили, коли в ній Дружина аджику готувала. Якось так.

stas25

Хороша колекція! Теж задумав взяти собі казан. Придивляюсь до татарського 12 л. ТМ Brizoll? що можеш підсказати для початківця в цій справі на що звернути увагу, який краще взяти? Думаю чи не забагато 12 л.? І чи брати з кришкою -сковорідкою, чи можна обійтись алюмінієвою?

voffka75

Я свого часу купував Сітон на 18 л. Ціна за 12 та 18 не дуже велика різниця, але у бульшому казані більше можливості. І необхідно розуміти, що якщо казан 18 л, то готуватися буде 12-10 л, якщо 12 л то буде 5-6 л. У великому казані більш зручніше помішувати мясо, воно не вивалюється з нього.

Сергій Леонідович

В мене 2 казани "Біол", на 6 літрів, та на 22, більший з кришкою пательнею, задоволений обома
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

SMF spam blocked by CleanTalk