Мої мангальні захоплення

Автор Ivan 68, 29-02-2024, 19:41:52

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ivan 68Topic starter

Цитата: stas25 від 01-03-2024, 13:53:52Придивляюсь до татарського 12 л. ТМ Brizoll? що можеш підсказати для початківця в цій справі на що звернути увагу, який краще взяти? Думаю чи не забагато 12 л.? І чи брати з кришкою -сковорідкою, чи можна обійтись алюмінієвою?
У мене обидва казани та різні сковорідки були і є від Сітона. Вони перші почали виготовляти подібну продукцію. Практика показує, хто перший - у того досвіду більше і кращий розвиток. Винятки бувають. Зверни увагу ось на цей казан. Він більш кругліший. Він буде кращий за більш плаский - Опа! Хотів скинути посилання, а у них в асортименті вже немає. Як і емалірованих моделей.
Про Біол. Якщо я правильно зрозумів, то це виробництво знаходилося в Мелітополя. З початком окупації загарбники обладнання демонтували і вивезли.
Про Брізол нажаль нічого сказати не можу.
Основна порада - хоч і дорожче буде коштувати (будь якого виробника), але обов'язково купи емалірований чавунний казан. Чавун дуже сильно ржавіє, як би ти за ним не доглядав. За емалірованим в рази легше доглядати.
З приводу кришки. З часом зрозумів, що краще мати садж, а не кришку сковороду, тому що якщо кришку ставиш на вогнище і пізніше щоб користуватися як кришкою - її від сажі добре кожен раз потрібно відмивати. На казан краще мати любу легеньку кришку. Їх зараз повно продають.

добавлено: 01-03-2024, 15:00:35

Цитата: voffka75 від 01-03-2024, 14:23:08
Я свого часу купував Сітон на 18 л. Ціна за 12 та 18 не дуже велика різниця, але у бульшому казані більше можливості. І необхідно розуміти, що якщо казан 18 л, то готуватися буде 12-10 л, якщо 12 л то буде 5-6 л. У великому казані більш зручніше помішувати мясо, воно не вивалюється з нього.
Все вірно. Але коли немає сил та бажання тягати великий казан, то краще купити менший. Я писав, що так і зробив. Перейшов з 22л на 12л.
Краще ніяк, ніж як небудь.

ДимаС

Беріть харківські казани - вони товсті, тяжкі, їх як і любий казан треба болгаркою з пелюстковими насадками шліфувати 40/80/120/150 зернами. Потім прокалити масло щоб запеклось до оліфи (але не більше 220-240С давати (ютуб-Сталік - як підготувати казан є пару відео). Чим краще виполіруєш - тим зручніше в роботі буде.
я останній раз брав так званий намаганський казан - він найбільш схожий до зрізу 1/3 класичного. Спочатку взяв на 12л - великуватий під пої потреби та виступає таки над таганком. Потім знайшов 8 чи 9 л - те що треба - лягає у таганок з 3-4мм зазором для виходу гарячого повітря, весь рівномірно прогрівається - одне задоволення готувати. При цьому у ньому і 1 чашку рису можна приготувати у вигляді плову і 1 кг теж можна - все влізає, а 1 кг - це добру компанію на 15 людей можна від пуза нагодувати.
Афганський класний як для холодцю, так для хашу, ну і готував у ньому оссобуко - вийшло теж гарно. Головне що зручно - вузька горловина - тому навколо не летять бризки жиру, та можна гарно обсмажити все у ньому та додати все що треба і потім тушити/варити як у скороварці - мінімум посуду - максимум результату.
На очаг під дрова не готовий поки що, бо балон з газом та таганок - дуже зручне поєднання як для природи, так і для гаражу/дачі.
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Сергій Леонідович

Цитата: Ivan 68 від 01-03-2024, 14:49:50Чавун дуже сильно ржавіє
якщо за ним доглядати, то - ніт. Після кожної готовки, я казан мию, прогріваю і змащую соняшниковою олією, поки ще гарячий, ніц не іржавляє
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

Ivan 68Topic starter

Згоден. Але це коли кожний раз казан заносити і виносити з приміщення. А коли він цілий рік на вулиці знаходиться, бо ні сил, ні часу, ні бажання його тягати немає, то все одно десь та й прихвате іржа. Це не біда - нігріваю і змащую олією.
Якщо дуже щось іржею покрилося - вижарюю сіль, прибираю, потім різко лию стакан два води, щоб вся іржа з пор повилітала, знову нагріваю і добре змащую олією. Бажано оливковою (у неї інші температури нагріву ніж у соняшникової), але і соняшникова підходить.
Плюс все залежить від частоти користування. Чим частіше користуєшся, тим більше казан має шарів.
Я чавунний посуд миючими не мию. Наливаю трохи води, розігріваю і все витираю паперовими рушниками.
Коли у мене був один казан і готував в ньому кожну суботу, тільки вогонь під ним розпалиш, а аромати вже по всій вулиці тягнуться.

добавлено: 01-03-2024, 18:09:30

Цитата: ДимаС від 01-03-2024, 15:14:44Афганський класний
Цитата: ДимаС від 01-03-2024, 15:14:44Афганський класний як для холодцю, так для хашу, ну і готував у ньому оссобуко - вийшло теж гарно. Головне що зручно - вузька горловина - тому навколо не летять бризки жиру, та можна гарно обсмажити все у ньому та додати все що треба і потім тушити/варити
Так у мене для того є Африканський казан. Він дешевше коштує і ніжки має. А так, звісно, кожна річ має своє призначення.
З усіх казанів, що я перепробував, dutch oven, на мою суб'єктивну думку найкращий. У мене на 12" це на 7л. Важкий правда зараза. Без додатків - 10,5кг важить.

perkoljator

Цитата: ДимаС від 01-03-2024, 15:14:44Беріть харківські казани - вони товсті,
Харьковскую чугунную посуду отливали на Купянском чугунолитейном заводе в Ковшаровке. А вся эта территория была под окупацией. Если вспомню ссыль на сайт склада в Харькове, напишу.
  А на барабане их торговое место розбомбили.
  До войны много чугуна было на вшивом базаре за речкой, сейчас не знаю.   
Вспомнил.  :o :o :o  Называется Харьковский дом чугуна.
https://kazan.kh.ua/

Лучьше работать на электромобиле, чем отдыхать на электрическом стуле.

Ivan 68Topic starter

Цитата: Сергей Леонидович від 01-03-2024, 18:36:37https://grillhouse.ua/kotel-zharivnia-chavunna-petromax-dutch-oven-ft6-na-nizhkakh-5.5-l/?utm_source=google&utm_medium=merchant&utm_campaign=Сделано_Mnews_Agency&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAloavBhBOEiwAbtAJOysR8P_Cou_s1ndjrHX4VUDg3mYvXOB-rNIep74P4up4vZ_4QdwvLhoC3TYQAvD_BwE
оце воно?
Так! І ціна хороша. В Америці такий зараз майже двісті баксів коштує.
Петромакс - хороша Німецька компанія.
Ще і ніжки на кришку додали, щоб у перевернутому стані на ній можна було готувати

dimonarti

У каждого свои проблемы: у кого-то хлеб черствый, а у кого-то бриллианты мелкие.

voffka75

Колись давно дивився відео від Сталіка і він дуже критикував ці чугуні кришки на казані. За його думкою кришка повинна бути тонка та легка з нержі чи алюмінію. Каже що важка кришка відбірає тепло у їжі.

ДимаС

Цитата: voffka75 від 02-03-2024, 10:19:30
Колись давно дивився відео від Сталіка і він дуже критикував ці чугуні кришки на казані. За його думкою кришка повинна бути тонка та легка з нержі чи алюмінію. Каже що важка кришка відбірає тепло у їжі.
Так. Але потім у іншому відео він казав на один з казанів, мов, гарний казан, ще й кришка чавунна гарна
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

фотограф

Цитата: Ivan 68 від 01-03-2024, 19:30:09
Цитата: Сергей Леонидович від 01-03-2024, 18:36:37https://grillhouse.ua/kotel-zharivnia-chavunna-petromax-dutch-oven-ft6-na-nizhkakh-5.5-l/?utm_source=google&utm_medium=merchant&utm_campaign=Сделано_Mnews_Agency&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAloavBhBOEiwAbtAJOysR8P_Cou_s1ndjrHX4VUDg3mYvXOB-rNIep74P4up4vZ_4QdwvLhoC3TYQAvD_BwE
оце воно?
Так! І ціна хороша. В Америці такий зараз майже двісті баксів коштує.
Петромакс - хороша Німецька компанія.
Ще і ніжки на кришку додали, щоб у перевернутому стані на ній можна було готувати
У французів ( ближче до голландців :) ) це трохи інша річ, звичайна товстостінна широка каструля, для тушкування, запікання   https://www.lecreuset.com/cookware/dutch-ovens?loadPage=1&start=0&sz=24

добавлено: 02-03-2024, 12:01:27

Цитата: ДимаС від 02-03-2024, 10:59:39Так. Але потім у іншому відео він казав
на цьому все побудовано в ютуб/інстаграм індустрії - трепатися під ситуацію, робити зі звичайних речей якусь особливість, головний секрет :D  Я дружину завжди під..ю  одним  відео , де головни секрет "намазати форму ДВОМА ШАРАМИ вершкового масла", сука... двома шарами масла...

Ivan 68Topic starter

Обіцяв позавчора відповісти про тандири. Довго шукав фото, щоб було легше пояснювати. Фото буде багато.
Є два варіанта - купити і зробити самому. Якщо робити самому - ось фото звіт, як мій товариш за моєю порадою зробив тандир в землі. (У нього дитячий будинок сімейного типу. Своїх дітей четверо + з дитячого будинку вони з Дружиною п'ятьох взяли + є діти сироти, які після 18 років нікому не потрібні. Держава перестає їх утримувати. От потроху і прибиваються до них. А ми чим можемо, тим їм і допомагаємо. Іноді словом, іноді ділом). Викопали яму 1х1х1м, виложили старою цеглою просто на звичайну глину. Є одна обов'язкова умова - потрібно до тієї ями прокопати траншею і від рівня землі (високо не піднімати - 5-10см) до низу тандира положити трубу (можна від тандира кусок металевої/азбестової/любої не горючої, а потім звичайну пластикову) діаметром не менше 110-120мм. І потрібно зробити кришку - хоч кусок метала, хоч дерев'яну.
Якщо користуватися тандиром як вогнищем, можна зробити проставку, щоб дрова були вище. Тоді буде ще і мангал.

добавлено: 02-03-2024, 18:07:40

На попередніх фото тандир глибиною приблизно 700мм. На дно само собою теж цеглу потрібно положити. У них людей потрібно за раз накормити багато, то вони там буває і цілого барашка, або пів кабана смажать.
У мене тандир в землі менший - діаметр 800мм, глибина - 400-450мм. Спочатку труби для тяги не було. То була проблема. Дим заважав біля вогнища сидіти. Потім я переробив. Протягнув трубу і тепер все дуже добре. Коли хочеться просто біля вогнища посидіти (особливо жінки того не люблять), то весь дим чітко по центру піднімається до гори. Про сухі дрова я знаю. То з іншої опери. Я про останні два фото. Нажаль знімав на смартфон і як перевернути - не знаю. Якщо можна - Модератори, допоможіть, будь ласка.
На другому фото - вихід труби для тяги. Коли не користуюся - закриваю кришкою, щоб домашні "босяки" бува чого не понакидали.

добавлено: 02-03-2024, 18:11:47

На наступних двох фото різні прибамбаси для готовки на мангалах. Запозичив ідеї у Американських ковбоїв, коли шукав інформацію про їх казани.

добавлено: 02-03-2024, 18:28:18

І про покупний тандир. Він у мене вже добрих років десять-дванадцять. Що я тільки на ньому не пробував готувати. Шашлики/самсу/шурпу/качок/борщ/каші і ще багато чого, вже і не згадаю.
У покупного, переносного тандира є особливість. Ніколи не купуйте прямий тандир! Він обов'язково повинен бути пузатий! Чому? А тому, що так як у нього завантаження вертикальне, Ви як тільки кришку відкрили, у прямого більша частина тепла одразу вилітає. Маса тандира теж має значення. Чим він більший - тим краще тримає тепло і відповідно краща готовка в ньому. Коли пропалюєте перший раз новий тандир - не лякайтеся. Він тріщить! Це згорає овеча шерсть в середині глини (справжні тандири роблять саме так. у нас раніше так робили. як зараз не знаю). Мене хоч і попереджали, але все боявся, що тандир розвалиться. Пропалили і нехай вистигає. В цей день в ньому готувати не потрібно. Після першого пропалу на тандирі з'являється павутинка з мікротріщин - то нормально. Не можна розпалювати тандир після дощу, якщо він у Вас стоїть під вікритим небом. Мій тандир важить 96кг і я його не тягаю. Просто пошив водонепроникний чохол і з осени до весни він накритий. Зато, якщо Душа заспівала - зняв чохол, розпалив і через сорок хвилин в ньому вже можна готувати. Вуглі з дна я ніколи не прибираю. Якщо готую шашлик - на кінець шампурів нанизую по дві середні картоплини. І шашлик тоді не пригорає, і всі соки в картоплю попадають. Буває картоплю з'їдають набагато швидше, ніж все решта. Якщо готую, щось підвішене, тоді на двох крючках на дно ставлю казанок в якому накришено все, як на шурпу і залита вода. Пока підвіс готується і шурпа внизу смачнюща виходить. Наче все описав. Якщо щось забув - питайте.

добавлено: 02-03-2024, 18:29:54

добавлено: 02-03-2024, 18:33:29

А, згадав. Є у мене газова вставка в тандир (її видно на одному з фото). На неї насипається вогнетривке кольорове скло і газ проходячи між цим склом дуже гарно горить. Іноді включали раніше, як гостей мали. Воно дуже гарно виглядає. У Америкосів зідрав. Води дуже такі паті полюбляють. У мене є відео, як ця вставка горить, але не можу вставити. Розмір завеликий.

SMF spam blocked by CleanTalk