Малыш. Управление насосом.

Автор Игорь, 07-12-2020, 12:52:51

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ИгорьTopic starter

Диод должен защитить транзистор, поэтому должен стоять поближче к  нему.  Верно?
Но с другой стороны, диод должен поймать и закоротить импульс самоиндукции, который возникает в обмотке реле или мотора при отключении, значит его нужно ставить рядом с катушкой, верно?
Если речи идёт об огромных моторах, наверное есть смысл искать как лучше
С нашими тремя амперами тока на 12-ти вольтах, главное, чтобы диод был. А где - неважно.

Про ключи.
Если ключ с N- канальным транзистором, или с транзистором структуры NPN, имеем  общий плюс, нагрузку нужно включать между выходом ключа (будет минус) и плюсом источника питания.
Если же транзистор PNP или Р-канальный, то наоборот. 
На твоём месте, если бы у меня возник подобный вопрос, я бы тестером прозвонил входные и выходные плюсы. Если они соединены накоротко, то это общий плюс.
Если нет, то надо прозвонить минусы.
Віриш ти в Бога чи ні, йому байдуже.
Важливо, щоб Бог в тебе вірив, а не навпаки.

ИгорьTopic starter

Цитата: Птах від 25-03-2024, 13:57:42
Добрий день. А як можна замовити Малюка та Карлсона - 1шт. Дякую.
Вже майже закінчив, але сумнів гризе...
Потрібно саме малюк та Карлсон, тобто два окремих пристрої, чи Фанкойл, де ті два типа живуть під одним дахом?

ИгорьTopic starter

Цитата: ГонщикФормулы від 25-03-2024, 14:24:26
Теж цікавить, хочу замовити карлсона
Кинь в приватні або на вайбер координати Новой Пошти. Карлсон вже готовий.   
Якщо хочеш, дай мені ім'я та пароль свого роутера вайфай біля якого буде працювати Карлсон. Я одразу заб'ю в налаштування, тобі менше мороки.
Видео...

ivan_fd

Якщо по правильному, то краще на моторі ставити. Але в нашому випадку, якщо насос здохне і людина візьме новий насос, і втулить його без діода, буде біда. Ну і плюс на довгих проводах також відбувається індукція. Тому біля транзистора все ОК. Але краще ставити ультра швидкий діод. Без діода транзистор - пічка.

BazilVV

Цитата: Игорь від 29-03-2024, 23:45:04С нашими тремя амперами тока на 12-ти вольтах, главное, чтобы диод был. А где - неважно.

При конструкторських розрахунках, тільки на моторі, катушці..., коли є кратний запас по зворотній напрузі (наш варіант), можна і не ставити.

ИгорьTopic starter

Цитата: BazilVV від 29-03-2024, 23:36:07Наприклад потрібно прибор на 10В зворотної напруги,  а в тебе на 20В, тоді не потрібно ніякого діода.
Ні, це погана порада, принаймні якщо йдеться про ключі з польовими транзисторами (mosfet), а "клацати" ключ буде не раз в годину, а тисячі раз за секунду.
Йдеться не про теорію, а про власний практичний досвід. 
Якщо подивитись схематичне зображення такого транзистора, на ньому можна побачити діод у зворотньому напрямку.   
[attach=1]
Якщо від котушки реле або мотора, що відкриває цей ключ, пройде імпульс зворотньої полярності, він не пройде між силовим переходом, а буде пропущений на землю цим діодом.
Коли я побачив його, зрадів. Не треба діод. І не поставив. Бо експериментував в транзистором lRLZ44 (60 вольт, 50 ампер), a навантажив його струмом 2-3 ампера на 12 вольтах.
Транзистор прожив декілька секунд ШИМ режиму, а потім випустив чарівний димок... Світла пам'ять.
Що виявилось.
Діод у такому транзисторі - не окрема деталь чи структура, він паразитний, випадково сформований. Його характеристики не регламентовані. 
Кожен імпульс зворотньої напруги від мотора проходить саме через цей діод та додає йому трохи температури. І навіть якщо він може витримати 100 вольт, а ми даємо йому лише 10, все одно він отримує при кожному періоді ШІМ певний нагрів, і дуже скоро перегрівається, що виводить із ладу весь прилад.
Я більше скажу, шановні колеги.
Навіть якщо стандартний діод стоять там, де має, він все одно коротить імпульси починаючи з певної напруги ( зворотня напруга діода). Те, що лишається все одно суне на землю крізь транзистор та гріє його, доводиться навіть при незначних струмах використовувати радіатор.   
Я знайшов як це подолати. Треба допомогти внутрішньому діоду в мофсеті пропустити імпульс індукції на землю. Для цього треба поставити паралельно йому ще один транзистор, швидкий, з малою зворотньою напругою. Цей транзистор пропускає імпульс "професійно' і трохі гріється, але не так, як без нього гріється транзистор.
Я гарно розумію, що поради сантехніка у цьому питанні виглядають недоречними та недолугими, але досвід сотень МУПів, Малюків, Фанкойлів ( в них всіх застосована така схема) доводить, що до сантехніка іноді можна прислухатись. Як виключення :) 
При ШИМ- керуванні насосом з максимальним струмом 3-5 ампер, я ставлю на захист ДВА діода SS36, один на стандартну позицію, другий - паралельно паразитному,  тобто перший з мінуса живлення на вихід ключа, другий з виходах ключа на плюс живлення.

ZSerje

Цитата: Игорь від 30-03-2024, 07:35:06Діод у такому транзисторі - не окрема деталь чи структура, він паразитний, випадково сформований.
Цікаво ,"MOSFET паразитный диод, или таки защитный?"
https://habr.com/ru/articles/724334/

Serhiy

Цитата: Игорь від 30-03-2024, 07:35:06Я знайшов як це подолати. Треба допомогти внутрішньому діоду в мофсеті пропустити імпульс індукції на землю. Для цього треба поставити паралельно йому ще один транзистор, швидкий, з малою зворотньою напругою. Цей транзистор пропускає імпульс "професійно' і трохі гріється, але не так, як без нього гріється транзистор.
Ймовірно, під помаранчевим транзистором мається на увазі діод?
Досвідчена людина на такі очепяткі не звертає уваги.
Такому неофіту як я, потрібно розтлумачити, бо запросто наставлю транзисторів,  буквально стільки скільки надруковано.

Всегда

ИгорьTopic starter

Так, дав в штангу. Дійсно, йдеться про захисні діоди.
Головне, що треба розуміти.
Просто ключовий режим - це відпочинок для транзистора.
Режим ШІМ - це каторга. Те, що нормально і безпечно для режиму відпочинку, може бути небезпечно для ШІМ.

Птах

Потрібно саме малюк та Карлсон, тобто два окремих пристрої, чи Фанкойл, де ті два типа живуть під одним дахом?                                                                                                                                                                      Добрий день, на жаль не зовсім розібрався та не спланував систему автономного охолодження.Поки що думаю-вивчаю,що є готовим те і згоден придбати, хоч Фанкойл чи Малюк з Карлсоном.

добавлено: 01-04-2024, 16:48:17

Потрібно саме малюк та Карлсон, тобто два окремих пристрої, чи Фанкойл, де ті два типа живуть під одним дахом?                                                                                                                                                                 
Добрий день, на жаль не зовсім розібрався та не спланував систему автономного охолодження.Поки що думаю-вивчаю,що є готовим те і згоден придбати, хоч Фанкойл чи Малюк з Карлсоном

vova0869

А якими двигунами управляе Карлсон i якоi потужностi та скiльки вiн коштуе.

ИгорьTopic starter

Це аналог Малюка по зовнiшньому вигляду, прошивцi та вартостi.
Відмінність у призначенні.
Якщо Малюк тримає завдану температуру зміною обертів двигуна постійного струму 9-36 вольт (насос), то Карлсон робить те саме шляхом зміни обертів мотора на 220 вольт змінного струму потужністю 10 - 500 ват. Наприклад, вентилятора. Декілька екземплярів без проблем працюють в Канаді на їхніх 120 вольтах 60 герц.
Були спроби використати його для керування центробіжними насосами опалення, але здається, спроби були невдалими.

ИгорьTopic starter

Цитата: Птах від 01-04-2024, 16:38:08на жаль не зовсім розібрався та не спланував систему автономного охолодження.Поки що думаю-вивчаю
Пропоную не поспішати, бо існує багато варіантів, мені самому часом складно прийняти рішення про комплектації.  Кожен з них має власні переваги та недоліки, якщо система охолодження на етапі планування, е можливості зважити всі за та проти, та прийняти збалансоване рішення.
Сьогодні - завтра я спробую навести лад у своєму розумінні що до чого, розпишу покроково як обрати оптимальний варіант.

Птах

quote author=Игорь link=topic=4796.msg301367#msg301367 date=1573511494]Надо бойлер бытовой горячей воды греть автономкой.
Кольцо...
насос - колонна - дистиллятор - змеевик в бойлере (метров шесть восьмерки)  - радиатор наружного блока - насос. Расширитель перед насосом. Пока вода в бойлере не прогреется, вентилятор воздушного охлаждения будет стоять. Когда бойлер прогреется и перестанет отбирать тепло, вентилятор запустится.
А если в кольцо между бойлером и наружным блоком подключить метров 20 трубы теплого пола, можно зимой отапливать помещение, а на лето открывать кран на байпасе и пускать воду мимо трубы теплого пола.[/quote]       Добрий день Ігорь, мені підходить така система автономного охолодження з підігрівом води для подальшого використання. Що є в наявності для такої системи,чи треба замовляти-час на очікування маю,РК 50 твого виготовлення,дистилятор також 50мм.Наружний блок замовлю згідно підсказок більш опитних .

ИгорьTopic starter

В такому випадку краще окремо малюк та Карлсон. Готую.

SMF spam blocked by CleanTalk