DimaS #42 KVEIK Hornindal Jester NEIPA

Автор ДимаС, 16-08-2024, 23:59:08

Попередня тема - Наступна тема

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

ДимаСTopic starter

Після 2,5 роки перерви наважився на варку пива у неділю.
Думаю пройтись на мінімалках по профілю NEIPA, при чому протестувати відносно новий взагалі та новий безумовно для мене хміль Jester. Не дуже люблю пиво з монохмелем, але дуже цікаво провести розвідку боєм - що ж нового у світі зʼявилось.
Базовий солод Славута.
Карамелька Вайєрманн.
Пшеничка трирічного зберігання навіть не пригадую чия)))

Спробую в одну паузу. Хочу засипати всю красу у бункер, залити водою 16С та гріти до 68С.
Мотім залишити на пару годин оцукрюватись, періодично веслуючи.

Саме цікаве тут це Квейки Томодгардени, які мені дістались роки чотири тому як генерація.
Я зберіг свою першу генерацію весь цей час (десь три роки), вона побувала у дверцятах трьох холодильників. Якщо вона заведеться (зараз буду готувати стартер) - то вони таки суперові.
Я з них й так у шоці - бо вибродили були ялинкову IPA при 24-25С за 5 днів, ще тиждень доброджування і маємо ароматне пиво, готове до карбонізації. Фішка у відсутності наброджування каках цим набором штамів.
У фото сам рецепт за яким буду варитись.

Spoiler
Треба рухати форум чимось новим)))
[close]
Най будуть кожному дані граблі по розміру лобу його...

Andrik_K

Цитата: ДимаС від 16-08-2024, 23:59:08наважився на варку пива у неділю
Заздрю. Я майже рік збираюся зварити пива, та ніяк не наважусь, то шось заважае то чогось нема.
Я знаю, що нічого не знаю

ДимаСTopic starter

Цитата: Andrik_K від 17-08-2024, 01:49:41
Цитата: ДимаС від 16-08-2024, 23:59:08наважився на варку пива у неділю
Заздрю. Я майже рік збираюся зварити пива, та ніяк не наважусь, то шось заважае то чогось нема.
Я теж так кумарився. А це прикинув - ну й пох що щось розкидане після кількох переїздів. Буду виходити з того що маю та мінімум докупати що треба.
Так що уперед - на варку теж, бо як я провтикаєш 2,5 роки практики які не повернеш...
Ще би знайти виробника пляшки ПЕТ який по Борисполю робить доставку. Хтось поставляє ті самі ПЕТ пляшки по торгових точках.

Delta

ДимаС, під'їдь на ті точки, що розливають і побалакай з продавчиня ми, може якась і дасть координати за шоколадку поставщиків. Або в Києві найди...у Рамзеса є координати.
Хочеш набратися досвіду – купи граблі!
Обходячи чужі граблі, Ви втрачаєте дорогоцінний досвід!

ГОГа

Діма, дай посилання на ці дріжжі, pls.
Мене цікавлять їх характеристики.
Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаСTopic starter

Цитата: ГОГа від 17-08-2024, 08:20:20
Діма, дай посилання на ці дріжжі, pls.
Мене цікавлять їх характеристики.
https://www.kveikandfunk.com/shop/index.php?route=product/product&product_id=64

Плюс їх у тому, що при 25-30С дають чистий профіль.

Біда, таки перевірив дати, два роки у холодильниках була генерація. Для них це занадто. Здохли(((
Пошукаю у домашників може у кого є свіжа генерація. Якщо немає - буду заміняти якимись сухарями з цих квейків, але хз чи схоже будуть працювати...

добавлено: 17-08-2024, 10:24:55

добавлено: 17-08-2024, 10:25:37

А так це зберігалось

добавлено: 17-08-2024, 11:53:27

Буде заміна. Знайшов максимально схожу генерацію KVEIK Lutra.
Чекаю посилку...

Як мені повідомив більш досвідчений колега:
« Я б сказав що лютра до тормо схожа більше. А хорні то окрема історія і те з чим вона схоже у нас нема крім хорні в продажі.»

ДимаСTopic starter

Змолов, варка починається.
Маю надію що це як їзда на велосипеді - після проміжку у пару років все згадається))

Доречі, одна з генерацій Томодгарденів схоже вижила...

Сергій Леонідович

Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаСTopic starter

Та у мене взагалі відра десь у Нетішині - то затираю та варю у бункерній пивоварці, потім перекачка у ПВК, щоб зняти сусло з білкового та хмелевого бруху.
У ПВК теж короткий кип для дезінфекції, охолодження рубашкою... там і бродіння буде: дно напівколом - то ж частину дріжджів та хміль з сухого охмелення можна буде зняти...

ГОГа

Единственный "грех" на земле - это глупость

ДимаСTopic starter

Скажу одну річ: таки після надцяти заторів зернових дистилятів смикаю себе тепер постійно про чистоту та стерильність пивоваріння. Таки дистиляти - це 1/10 акуратності й чистоти відносно пивоваріння. Думаю хто й пиво варить й дистиляти зернові робить - має схожі відчуття...

добавлено: 18-08-2024, 23:21:39

З щільністю провтик. На середині варки 18,1 брікс. Забагато для цього пива.
Розбавити зміг тільки до 17 брікс. Буде трохи міцніше, що поробиш вже...
Раніше на перших варках навпаки не попадав у щільність - не вистачало цукрів. Але й пивоварка нова - дяка Олексію beaton, і варка з конкретно активним кипом у ПВК.
Зараз буде 60С - закину на вірпул перший ароматний хміль.
Запустяться дріжджі - витягну цей хмуль та закину другий.
Потім за 3 дні ще раз. Буде каскад переходів ароматики монохмілю від тяжких нот, що на варку давався, вірпуловський з біотранформацією та той що у активну фазу доданий теж має біотрансформуватись, а той що на третій день вже має бути чистим хмільовим і поєднатись з іншими стадіями охмілення. Побачимо що вийде...

добавлено: 18-08-2024, 23:22:02

добавлено: 18-08-2024, 23:24:27

Цикаво який буде фінішний колір - бо кольорового нічого не додавав, та й карамелізації у пвк не має бути за годину кипу. Це не тен, на якому карамелізація активно проходить. Але колір поки що взагалі не світлий. Але має бути гарний - золотавий насичений...
Доречі, мешаут не робив. Подумав що він тут не треба.

добавлено: 18-08-2024, 23:45:58

добавлено: 18-08-2024, 23:53:29

Скажу вам так: збирати білковий брух по центру пвк щоб злити центральним отвором ще той квест.
Наступного разу треба варитись у пивоварці та зливатись вище рівня бруху. За досвідом - після веслування а-ля вірпул - все гарно лежить по центру. А тут чомусь певно частина на напівколі днища збирається.
Весь не приберу, але то й не біда. Буде все одно гарно. Більщу частину таки прибрав.

добавлено: 19-08-2024, 10:00:20

Дріжджі розбродив - стартонули гарно. Хміль на 3 дні закинув.
Ніколи не користував мішки, але цього разу чомусь вирішив хміль у мішечках покласти (може тому недавно Рамуальд саме казав що завжди хміль у мішечках користує, а це без мішечків робив варку - то не сподобалось, бо бруху від хмілю більше. То думаю може дійно менше буде бруху.
Оце думаю чи спробувати історію з оклейкою желатином... ніколи не робив. Коли його правильно давати? І яку кількість?

Яке чудо що є ChatGPT
Spoiler
Желатин використовується в пивоварінні як фінішний агент для покращення осадження білкових та дріжджових частинок, що сприяє очищенню пива. Ось основні рекомендації щодо застосування желатину:

Коли додавати желатин
Желатин зазвичай додають у пиво після завершення ферментації, перед його холодним зберіганням (так званим «кулдауном»). Це робиться на етапі, коли пиво охолоджене до температури приблизно 1-4°C. Желатин ефективніше працює за низьких температур, що сприяє осадженню часток.

Як додавати желатин
Розчинення желатину:

Візьміть 1 чайну ложку (близько 5 грамів) желатину на 50 літрів пива.
Розчиніть желатин в 100-200 мл теплої води (не гарячої, приблизно 60-70°C), добре перемішайте, щоб не було грудочок. Це забезпечить рівномірне розподілення в пиві.
Додавання в пиво:

Повільно влийте розчинений желатин у пиво, яке знаходиться в холодному стані, намагайтеся додавати його по всій поверхні пива, щоб забезпечити рівномірне змішування.
Акуратно перемішайте, щоб желатин розподілився по всій ємності, але намагайтеся не збовтувати пиво, щоб не вносити зайвого кисню.
Осадження:

Після додавання желатину дайте пиву постояти на холоді (1-4°C) протягом 24-48 годин. Протягом цього часу желатин буде викликати коагуляцію і осадження білків та дріжджів на дно.
Фільтрація або перелив:

Після цього пиво можна зняти з осаду (відфільтрувати або перелити в іншу ємність), отримавши більш прозорий продукт.
Дозування
Для 50 літрів пива достатньо 1 чайної ложки (близько 5 грамів) желатину. Якщо вам потрібно більш сильне освітлення, можна трохи збільшити дозу до 7-8 грамів, але надмірне використання може призвести до надмірного видалення корисних компонентів, таких як дріжджі, що може вплинути на смак і текстуру пива.
[close]
Але є але... карбонізація буде у пляшках, тому якщо желатин потягне на дно багато дріжджів - може не стартонути карбонізація. Тому певно таки не буду це робити.

Сергій Леонідович

я хміль варю завжди в мішечках, бо вдобніше, ще ї на бродіння сусло переліваю через фільтр
Цінуйте життя, бо воно дуже швидко спливає

ДимаСTopic starter

Дріжджі закидував розброджені на 30С.
Через добу впала температура до 29.
Зараз 2,5 доби - вже 28С і дуже плаіно падає. Схоже основне бродіння скінчиться за 3 дні.

makrak80

Чомусь воно в тебе мутне ... Я після вірпулу чекаю поки все осядить на дно варочника , тоді воно стає прозоре , навіть можно бачити як брух лежить , але я на 25 літрів використовую 0,5 таблетки вірфлоку . В бродильню через мішок з органзи ллється прозоре сусло .Кран стоїть зрозуміло що вище за осад . Мішечки для хмелю використовую суто на сухе охміління . На варку без мішка , тому що так хмель краще бере на себе білок і т. п . Частина хмелю - шишка ...
Ничого страшного, якщо над тобою сміються...Набагато гірше , коли над тобою плачуть ...

ДимаСTopic starter

Перебирав залишки і чомусь вірлфлока та моху не знайшов, хоча знаю були залишки(
Я вперше у пік крутив вірпул.
То суто білок і він сяде.
А дрібра фракція після затирання залишилась у пивоварці на дні шаром  до 0,5см.
Зазвичам там і варив, там і вірпулив і перкливав у відра але відра теж не у доступі зараз, тому перекачував насосом у пвк для варки та бродіння.
З мішечками вперше граюсь. Дійсно треба було при перекачуванні привʼязати мішечок як фільтр. Наступного разу так і зроблю.
Ну і у мене у засипу є овсяні пластівці та пшеничний солод по 5% приблизно, то цілюсь у невеликий мутнячок.

16-09-2024, 09:27:48
Звітую.
Пиво вийшло потужне. Новий хміль таки має приємний тропічний аромат, але якщо треба щоб був вираженим - треба на вторинне бродіння давати його у 2-3 рази більше - тоді можк бути цікавішим.
Квейки відпрацювали при цих температурах чудово - дефектів немає.
Середня теспература повітря впала до 20-22, то час варити пшеничне пиво.

SMF spam blocked by CleanTalk